Κι όμως, το κάνεις λάθος: Μύθος τα οκτώ ποτήρια νερό τη μέρα!

Μέχρι πρόσφατα, ένας από τους βασικούς κανόνες για καλή και υγιή ζωή ήταν να πίνουμε 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα, θέλουμε, δε θέλουμε

Για την ακρίβεια, οι ειδικοί υποστήριζαν ότι πρέπει να πίνουμε νερό ακόμη κι όταν δεν διψάμε, προσπαθώντας να πετύχουμε τον στόχο των 8-10 ποτηριών την ημέρα, τονίζοντας, μάλιστα, ότι όταν αισθανόμαστε δίψα, ο οργανισμός μας έχει ήδη αφυδατωθεί.

Ωστόσο, νέα έρευνα από το Ινστιτούτο Βιοιατρικής Έρευνας του Πανεπιστημίου Monash στην Αυστραλία καταρρίπτει τον μύθο περί «αναγκαίας ποσότητας» 2,5 λίτρων νερού τη μέρα, ο οποίος φαίνεται ότι προέρχεται από βιαστική ανάγνωση μιας μελέτης του 1945 περί διατροφής.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να πιουν μεγάλες ποσότητες νερού αμέσως μετά από άσκηση, όταν διψούσαν και αργότερα στη διάρκεια της ημέρας, ακόμα κι όταν δεν διψούσαν, και να αξιολογήσουν πόσο δύσκολο τους ήταν να καταπιούν νερό.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως, όταν οι συμμετέχοντες δεν διψούσαν, ήταν τρεις φορές πιο δύσκολο να πιουν νερό, καθώς το σώμα τους αντιδρούσε στην υπερυδάτωσή του, η οποία προκαλεί υπονατραιμία, δηλαδή, μείωση των επιπέδων του νατρίου στο αίμα.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Μάικλ Φάρελ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «έχουν υπάρξει περιστατικά μαραθωνοδρόμων που πέθαναν, επειδή κατανάλωσαν άφθονο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες χωρίς να “ακούσουν” το σώμα τους».

Προσέθεσε, δε, ότι «αν κάνουμε ότι το σώμα μας απαιτεί, μάλλον θα το κάνουμε σωστά. […] Απλώς ας πίνουμε νερό με βάση τη δίψα μας και όχι βάσει ενός περίπλοκου προγράμματος».

Πηγη madata
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. ΤΑ 2,5 ΛΙΤΡΑ ΝΕΡΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΠΑΓΑΝΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΟΙ ΟΠΙΟΙ ΠΛΙΡΟΝΟΝΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΠΟΤΙΛΙΟΝΕΡΟΥΛΑΔΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΑΝΑΛΟΣΗ ΝΕΡΟΥ. ΝΕΡΟ ΠΙΝΗΣ ΟΤΑΝ ΔΙΨΑΣ!!! ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΝΦΙΑΛΟΜΕΝΟ!!!!!!!!!!!!!!!!! ΠΡΟΚΑΛΗ ΑΡΟΣΤΙΕΣ ΑΓΝΟΣΤΕΣ, ΑΠΟ ΤΗ ΒΡΙΣΗ, ΤΟ ΒΡΑΖΕΤΑΙ ΣΕ ΣΙΓΑΝΗ ΦΩΤΙΑ σκαλα2 κ ΟΤΑΝ ΚΑΤΕΒΙ ΔΙΟ ΔΑΧΤΙΛΑ ΤΟΤΕ ΚΛΙΝΕΤΕ ΤΗ ΦΩΤΙΑ κ ΤΟ ΑΦΙΝΕΤΕ 2 ΗΜΕΡΕΣ ΝΑ ΚΡΙΟΣΗ κ ΝΑ ΚΑΘΙΣΗ Η ΠΕΤΡΑ, ΤΟΤΕ ΤΟ ΒΑΖΕΤΕ ΣΕ ΦΙΑΛΕΣ ΠΟΥ ΚΛΙΝΟΥΝ κ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ!!!!!!!!!!!!!!!ΑΛΟΣ ΤΡΟΠΩΣ, 200-250ΧΙΜΟ ΛΕΜΟΝΙ ΣΕ 750-800 ΓΡΑΜΑΡΙΑ ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗ ΒΡΙΣΗ κ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ!!!!!!!!!!!!! ΜΕ ΧΙΜΟ ΛΕΜΟΝΙΟΥ κ ΤΟ ΒΡΟΜΙΚΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑ ΠΛΕΩΝ ΚΑΤΑΛΙΛΟ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ΕΑΝ ΔΕΧΤΗΤΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΩ ΠΟΥ ΕΓΩ ΠΙΝΟ ΝΕΡΟ ΚΕΡΔΙΖΕΤΕ ΠΟΛΑ ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΑΛΑ κ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]