Άρης Βελουχιώτης: Με κοστούμι στον απόρρητο φάκελο της Ασφάλειας

Φωτογραφίες και ντοκουμέντα για τον Άρη Βελουχιώτη έρχονται στην επιφάνεια, με τον άνθρωπο - σύμβολο της Αντίστασης να είναι αγνώριστος με κοστούμι και γραβάτα. Τα απόρρητα στοιχεία της Ασφάλειας και οι προσπάθειες των συγγενών.

Στο "φως" της δημοσιότητας ιστορικά ντοκουμέντα και αδημοσίευτες φωτογραφίες του Άρη Βελουχιώτη, που περιλαμβάνονται στον φάκελο που είχε δημιουργήσει η Ασφάλεια και ο οποίος σήμερα βρίσκεται στα αρχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Το... άλλο πρόσωπο

Στις φωτογραφίες που δημοσιεύει η Real News, για πρώτη φορά απεικονίζεται ο Θανάσης Κλάρας, όπως ήταν το πραγματικό όνομα του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ, με κοστούμι, γραβάτα και καπέλο. Είναι φρεσκοξυρισμένος και δε θυμίζει σε τίποτα τον αντάρτη με τη γενειάδα και τα μακριά μαλλιά, που σήκωσε το λάβαρο της Αντίστασης στα βουνά.


Οι συλλήψεις

Στον φάκελο του Άρη Βελουχιώτη εμπεριέχονται πολλά έγγραφα για τη δράση του στο αντάρτικο πριν τον πόλεμο, αλλά και μέχρι την εκτέλεσή του.

Σε ένα από αυτά με τίτλο «Κομμουνιστής» και ημερομηνία 15-4-1938 σημειώνεται:

«Κλάρας ή Αναστασιάδης, ή Δημητριάδης Ευθύμιος, ή Αθανάσιος του Δημητρίου. Εκ Λαμίας ετών 30-33, συντάκτης Ριζοσπάστου, ανάστημα 1,65, αδύνατος χρώμα σιτόχρουν, κατώκει Κλεισόβης 8 ή 41 ή Σωκράτους 49, κατηγορούμενος επί παραβάσει του Α.Ν. 117 και μεταχθείς εις το ενταύθα Πλημμελειοδικείον (Αθηνών) την 5-6-1937 απέδρασεν μετ' άλλων 6 συγκατηγορουμένων του εκ του κρατητηρίου του δικαστηρίου».


«22/5/30: Συνελήφθη εντός της Εργατικής Λέσχης Αθηνών, ένθα έλαβε χώραν συγκέντρωσις των δρώντων κομμουνιστών προς εκλογήν αντιπροσώπων διά την Μόσχαν. Παραπεμφθείς εις το αυτοφ. Πλημ/κείον επί αδίκω επιθέσει, κατεδικάσθη εις φυλάκισιν 2 μηνών.Σε άλλο έγγραφο της Γενικής Ασφάλειας Πειραιώς με τίτλο «Κομμουνιστής δημοσιογράφος της κομμουνιστικής εφημερίδος Ριζοσπάστης», αναφέρονται οι περιπέτειες των συλλήψεων του:

12/10/30: Συνελήφθη εις εξέδραν Ν. Φαλήρου, διότι τυγχάνων επί κεφαλής πολλών κομμουνιστών ήθελον ν' ανέλθωσι επί των εις Ν. Φάληρον ελλιμενισμένων σοβιετικών πολεμικών πλοίων ίνα χαιρετίσωσι τους Ρώσσους ναύτας.

Νοέμβριος 1930: Συνελήφθη τον Ν/βριον 1930 διότι έλαβε μέρος εις απαγορευθείσαν κομμουνιστικήν συγκέντρωσιν. Παραπεμφθείς εις δίκην, κατεδικάσθη εις φυλάκισιν ενός έτους.

5/6/37: Εκτίων ποινήν φυλακίσεως εις Φυλακάς Αιγίνης και μεταφερθείς συνοδεία εις Πρωτοδικείον Αθηνών, ίνα δικασθή, απέδρασεν εκ της αιθούσης τούτου την 10.30 ώραν μετ' άλλων κομμουνιστών».
Αμέτρητα αιτήματα συγγενών

Ο γεμάτος με ιστορικά ντοκουμέντα φάκελος του Αρη Βελουχιώτη βρίσκεται ανάμεσα στους 2.120 ατομικούς φακέλους «πολιτικών φρονημάτων» που διασώθηκαν από την καταστροφή του 1989 και φυλάσσονται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Πολλοί είναι, παράλληλα, οι συγγενείς του Άρη Βελουχιώτη που έχουν απευθύνει αιατήμαυα στο υπουργείο, ζητώντας να λάβουν γνώση των φακέλων, που είχαν μείνει τόσα χρόνια "θαμμένοι". Το υπουργείο, υπό την επιτήρηση του υπουργού, Νίκου Τόσκα, έχει ένα σχέδιο για την αξιοποίηση των φακέλων αυτών, το οποίο αναμένεται πολύ σύντομα να υλοποιηθεί.

Πηγή: Real News
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

 1. Ήταν καλώς και πατριώτης στην αντίσταση μετά τι .......χάος καταστροφές και μια Ελλάδα παραδομένη ένεκα μια ιδεολογία που στο τέλος αποδείχθηκε κούφια , στην φωτιά , όταν όλη η Ευρώπη η Δυτική Ευρώπη αναγεννιόνταν από τις στάχτες του πολέμου εμείς με τον ΑΡΗ τον ΖΕΡΒΑ και άλλους ηλίθιους συνεπικουρούμενοι από Άγγλους και Ρώσους , σφαζόμασταν μεταξύ μας αδελφός με αδελφό και ερχόμαστε τώρα αυτούς που έσφαζαν λεηλατούσαν και κατέστρεφαν να τους κάνουμε ήρωες και σύμβολα , ανεξάρτητα αν είναι Αριστεροί , Δεξιοί όλοι για μένα αυτοί μετά την κατοχή έγιναν προδότες και πρέπει να μπουν στην ΜΑΥΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΚΙ ΕΓΩ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΑ ΠΩΣ ΛΕΓΟΤΑΝ "ΣΟΥΛΤΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΝΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΝΑ ΜΑΣ ΔΕΙΞΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΑ ΑΛΛΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΜΠΕΙ ΜΕΣΑ ΓΑ ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΑΤΕΣ ΚΛΠ ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ. ΤΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΕΣ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ? Α ΡΕ ΑΝ ΖΟΥΣΕ ΤΟΤΕ Ο ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ ΘΑ ΤΟΥ ΕΙΧΕ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΗΣ ΣΟΥΛΤΑΝΑΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΗΓΑΙΝΕ ΤΟΥΣ ΚΟΥΝΙΣΤΟΥΣ Ο ΤΣΕ..

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]