Η κρίση κόστους ζωής, ο μεγαλύτερος παγκόσμιος κίνδυνος σήμερα!

 

«Οι συγκρούσεις και οι γεωοικονομικές εντάσεις έχουν πυροδοτήσει μια σειρά από βαθιά αλληλένδετους πλανητικούς κινδύνους»

Ηκρίση κόστους ζωής, συνέπεια του πληθωρισμού που επιδεινώθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία και το άνοιγμα της οικονομίας μετά την πανδημία του Covid, είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος κίνδυνος για τα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσίευσε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ την Τετάρτη. , ενόψει της συνάντησης της επόμενης εβδομάδας στο Νταβός, στην Ελβετία, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Οι συγκρούσεις και οι γεωοικονομικές εντάσεις έχουν πυροδοτήσει μια σειρά από βαθιά αλληλένδετους πλανητικούς κινδύνους», λέει η μελέτη « Global Risks Report », που δημοσιεύτηκε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ βασισμένη σε έρευνα 1.200 ειδικών και υπευθύνων λήψης αποφάσεων από όλο τον κόσμο. Αυτοί οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν «πιέσεις στην παροχή ενέργειας και τροφίμων, που θα μπορούσαν να επιμείνουν τα επόμενα δύο χρόνια και ισχυρές αυξήσεις στο κόστος ζωής και την εξυπηρέτηση του χρέους», προσθέτουν οι συντάκτες της μελέτης, σύμφωνα με το Agerpres.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες για συντονισμένη και αποφασιστική δράση, ειδικά δεδομένου ότι το παράθυρο δράσης συρρικνώνεται γρήγορα, και προειδοποιεί ότι εάν οι κυβερνήσεις δεν καταφέρουν να διαχειριστούν την τρέχουσα κρίση «κινδυνεύει να δημιουργήσει πρωτοφανείς κοινωνικές εντάσεις, επειδή οι επενδύσεις στην υγεία, η εκπαίδευση και η οικονομική ανάπτυξη εξαφανίζονται, γεγονός που διαβρώνει περαιτέρω την κοινωνική συνοχή».

Επίσης, η αύξηση των αμυντικών δαπανών θα μπορούσε να μειώσει τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, αφήνοντας ορισμένες χώρες «σε κατάσταση μόνιμης κρίσης» και θα καθυστερήσει την επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας βιοποικιλότητας. Μεταξύ 16 και 20 Ιανουαρίου 2023, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ διοργανώνει την ετήσια συνάντησή του στο Νταβός (Ελβετία), με την οποία η πολιτική, οικονομική και ακαδημαϊκή ελίτ από όλο τον κόσμο θα συζητήσει θέματα όπως η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση ή οι περιβαλλοντικές προκλήσεις, αλλά επίσης ο πόλεμος στην Ουκρανία, σε ένα πλαίσιο πολλαπλών κρίσεων και γεωπολιτικών αλλαγών.

Η ετήσια συνάντηση βάσει προσκλήσεων στα τέλη Ιανουαρίου είναι η εμβληματική εκδήλωση του ελβετικού ιδρύματος Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF). Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε το 1971, με την ονομασία European Management Forum. Το 2015, το Φόρουμ αναγνωρίστηκε επίσημα ως διεθνής οργανισμός.

https://www.pentapostagma.gr/

loading...