Επιστολή στους νέους

Του Αθανάσιου Καρανάσιου

Στην περίεργη και πρωτόγνωρη συγκυρία που βιώνουμε... οφείλουμε να στηρίζουμε τη νεολαία μας. Που δεν της έδωσαν στα σχολεία τα εφόδια εκείνα, για να
προασπίσει την αυτονομία της. Να διεκδικήσει το δικαίωμα στον αυτοκαθορισμό και την αυτοδιεύθυνση. Να περιφρουρήσει το εθνικό και ιδιωτικό κεφάλαιό της. Το καταπίστευμά της. Οφείλουμε να μεταβιβάσουμε στη νεολαία μας τη σοφία της ζωής μας, που αποκτήσαμε βάζοντας το κεφάλι μας στο στόμα των θηρίων... Οφείλουμε να της εμφυσήσουμε την αγωνιστικότητα, τη μαχητικότητα, το θάρρος και την αισιοδοξία μας!
Ότι τίποτα δεν παραμένει αμετάβλητο, όπως και η παρούσα (παλιο)κατάσταση. Τα πάντα ρει. Ότι όλες οι εξουσίες είναι εφήμερες. Ότι όλα ανατρέπονται. Ότι όλοι οι εχθροί της κοινωνίας (πολιτικοί, ολιγάρχες, οικονομικοί εκμεταλλευτές, μηχανορράφοι μιας ντπ) θα πεταχτούν -στο ορατό μέλλον, ίσως αύριο κιόλας- στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας. Ότι δεν ήρθε, ούτε ποτέ θα συμβεί, το τέλος της ιστορίας, όπως ματαιοπονούν τα απανθωποποιημένα σκύβαλα της ανθρωπότητας (άχρηστα βαρίδια της γης).
Για να εκπληρωθούν τα όνειρα των νέων και να επιταχυνθεί η αποκατάσταση της γενόμενης πολιτικής-οικονομικής-κοινωνικής στρέβλωσης ας πορεύονται με πυξίδα:
- Να αναζητούν την έμπνευση στον στοχασμό των φιλοσόφων με τη μεγαλύτερη επίδραση στη σύγχρονη εποχή, ώστε να καταπολεμούν αποτελεσματικά τις αγωνίες και τους φόβους.
- Να ανακαλύπτουν και εφαρμόζουν καθημερινά την τέχνη του ευ ζην (savoir vivre). Ναι, η ευτυχισμένη διαβίωση είναι τέχνη!
- Να μην εφησυχάζουν, διερευνώντας για διεξόδους σε οποιοδήποτε σταυροδρόμι, σε παγίδες και διλήμματα.
- Να είναι φίλοι και σύμμαχοι με ομοϊδεάτες τους, νιώθοντας ως μέλη της κοινωνίας καλών ανθρώπων. Υπάρχουν καλοί άνθρωποι, ας τους ανακαλύψουν. Είναι η πλειονότητα.
- Να αποφεύγουν τις πηγές αρνητικής ενέργειας, που τους αποθαρρύνουν και χαλάν τη ψυχολογία τους.
- Να εναντιώνονται μετά βδελυγμίας στην παθητικοποίηση, στην απομόνωση, στην καθήλωση, στην διάσπαση, στην αποϊδεολογικοποίηση και στην αποπολιτικοποίηση από τα προπαγανδιστικά μέσα της ντπ (μμε).
- Να μισούν και περιφρονούν αυτούς, που τους βλάπτουν, παλεύοντας εναντίον των ανθρωπόμορφων τεράτων, χωρίς να γίνονται οι ίδιοι τέρατα.
- Να μην μοιρολατρούν ποτέ για τα μελλούμενα. Κανείς δεν είναι ικανός να προβλέψει, ούτε την επόμενη ημέρα. Ακόμα και αυτοί που την ενορχηστρώνουν. Γιατί, όταν οι άνθρωποι προφητεύουν ... οι Θεοί γελούν!
- Να απορρίπτουν τον κόσμο, που τους προσφέρεται και να καθορίζουν τον κόσμο, όπως θέλουν οι ίδιοι να ζήσουν.
- Να κρατούν ψηλά ως πρόταγμα, το σύνθημα του Μάη του 68: "Είμαστε ρεαλιστές, ζητάμε το αδύνατο"!
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

 1. "Επιστολή στους νέους"..
  ΑΤΥΧΗΣ ΚΑΙ ΩΣ ΤΙΤΛΟΣ.

  Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ "ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ", ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΕΝΑΝ "ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΟ ΛΟΓΟ", ΕΝΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΗΓΕΤΟΥ, ΣΑΝ ΤΟΝ ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ...

  Τ.9.Σελ.16,17 (Λόγος από ραδιοφώνου την 10-8-1936):

  << Αποτείνομαι ιδιαιτέρως εις σε, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ.
  Δεν φταίς εσύ εάν παρεστράτησες. Αφισμένη, εγκαταλελειμμένη μετά τόσας καταστροφάς τών ιδανικών και τών ονείρων τα οποία θα έπρεπε να σού πλημμυρίζουν την ψυχήν, αφού οι οδηγοί σου, άψυχοι και απογοητευμένοι σού εγέμισαν την ψυχήν με απελπισίαν, τί να κάμης και συ δύστυχη ελληνική νεολαία;
  Αφού εκείνοι οι οποίοι ήσαν εντεταλμένοι να σε οδηγούν σού έσπειραν την απογοήτευσιν και τον φόβον τού αγώνος τής ζωής, τι να κάμης και συ, ελληνική νεολαία; Χωρίς ελπίδας, χωρίς όνειρα, ακολούθησες τους αγύρτας και τους λαοπλάνους, νομίζουσα ότι έτσι θα μπορούσες και συ να ιδής κομμάτι φωτεινού ουρανού και έτσι οδηγήθηκες εις την κόλασιν τής απελπισίας και τού υλισμού.

  ΣΗΚΩ ΕΠΑΝΩ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ!
  Δεν υπάρχει διά σέ άλλη πραγματικότης παρά η Eλληνική Πατρίς.
  Μόνον εκεί θα επανεύρης τον εαυτόν σου.
  Μόνον μέσα εις τάς εθνικάς παραδόσεις θα επανεύρης τον προορισμόν σου.
  Μόνον μέσα εις τον ελληνικόν πολιτισμόν θα επανεύρης τα ιδανικά σου και τα όνειρά σου.
  Χωρίς αυτά δεν ημπορείς να ζήσης, ελληνική νεολαία...
  Διότι, εννόησέ το, δεν μπορείς να ζήσης αλλέως παρά ελληνικά.
  ΜΕΣΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΦΥΛΗΝ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΚΕΙ ΜΕΣΑ ΘΑ ΕΥΡΗΣ ΤΟΝ ΛΟΓΟΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΝ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΕΩΣ ΣΟΥ.

  ΣΗΚΩ ΛΟΙΠΟΝ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ, απόβαλε μακράν σου τας αγυρτείας και τα ψεύδη, με τα οποία σού εδηλητηρίασαν την ψυχήν >>


  ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΟΜΩΣ, ΜΟΝΟΝ ΜΕΓΑΛΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΚΦΩΝΗΣΟΥΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΙ, ΚΛΕΦΤΕΣ, ΨΕΥΤΕΣ, ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ, ΜΙΖΑΔΟΡΟΙ, ΠΡΟΔΟΤΕΣ, ΝΑΝΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΕΣ - ΥΠΗΡΕΤΡΙΟΥΛΕΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΣΙΩΝΙΣΜΟΥ.

  ΖΗΤΩ Η 28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940
  ΖΗΤΩ Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ
  ΖΗΤΩ Η 4Η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
  ΖΗΤΩ Η ΑΘΑΝΑΤΟΣ Ε Λ Λ Α Σ

  ΚΑΤΩ Η "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ" ΤΩΝ ΦΑΥΛΩΝ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΩΝ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]