Η εποχή που ρομπότ κατασκευάζουν άλλα ρομπότ είναι εδώ

Αντικαθιστούν σχεδόν ολοκληρωτικά τον άνθρωπο από την αλυσίδα παραγωγής.
Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες που επισημαίνουν την ανάγκη να μπει ένα «φρένο» στην αλόγιστη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς αυτή ενδέχεται να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες
σε βάθος χρόνου στην ανθρωπότητα, όλο και πληθαίνουν. Ωστόσο, μέχρι και αν ποτέ αυτό γίνει πράξη, διεθνείς επιχειρηματικοί κολοσσοί εξακολουθούν να τη χρησιμοποιούν προς όφελός τους.

Έτσι, η ελβετική εταιρεία ABB ανακοίνωσε την κατασκευή εργοστασίου στη Σανγκάη, στο οποίο ρομπότ θα κατασκευάζουν…άλλα ρομπότ, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters. Το εργοστάσιο αναμένεται να λειτουργήσει στο τέλος του 2020 και θα παράγει ρομπότ για την κινεζική αλλά και για άλλες αγορές διεθνώς. Σημειώνεται ότι η Κίνα είναι η δεύτερη στη σειρά αγορά με τις περισσότερες πωλήσεις για την ABB, μετά τις ΗΠΑ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανησυχίας των ειδικών για τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στην ανθρωπότητα είναι και το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια η Κίνα έχει αυξήσει τη βιομηχανική παραγωγή με τη χρήση ρομπότ, σε μία προσπάθεια μείωσης του κόστους παραγωγής με τον περιορισμό του ανθρώπινου εργατικού δυναμικού, ώστε να γίνει ανταγωνιστική σε χώρες με χαμηλότερο κόστος. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο το 2017 η Κίνα απέκτησε ένα στα τρία ρομπότ που πωλήθηκαν διεθνώς, αγοράζοντας συνολικά 138.000.

Η εταιρεία δήλωσε ότι το νέο της εργοστάσιο στη Σαγκάη, έκτασης 75.000 στρεμμάτων, θα χρησιμοποιεί τέτοιο λογισμικό που θα επιτρέπει σε ανθρώπινο δυναμικό και ρομπότ να συνεργάζονται με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Τα ρομπότ της ABB χρησιμοποιούνται κυρίως για την κατασκευή αυτοκινήτων και τη συναρμολόγηση ηλεκτρονικών συσκευών και στο εργοστάσιο της Σαγκάης θα κατασκευαστούν για την προώθηση σε πολυάριθμες βιομηχανίες, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας.

Ωστόσο, δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πόσοι εργαζόμενοι θα προσληφθούν στο εργοστάσιο. 

loading...