Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι στην ζωή, οι οποίοι δεν είναι τόσο τυχεροί.

Στην σημερινή μου, διαφορετική εργασία, η οποία έχει θέμα την εθνική μας μάστιγα, τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, θα δούμε μεταξύ άλλων, και έναν οδηγό ψυχολογίας.

Τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, αποτελούν, μια ακόμη εθνική μάστιγα. Σχεδόν καθημερινά, χάνονται άνθρωποι.
Οι περισσότεροι, από τους ανθρώπους που χάνονται είναι νέοι.

Οι δύο πιο βασικές αιτίες, είναι η έλλειψη παιδείας, και αρχών.

Η νέα τάξη ελέγχει εκτός από την Ελληνική παιδεία, την μουσική, τον κινηματογράφο, το θέατρο, την λογοτεχνία, τα ΜΜΕ, την μόδα, τον αθλητισμό κλπ. Ελάχιστοι είναι αυτοί οι οποίοι εξαιρούνται, από κάθε τομέα. Ομαδικά και οργανωμένα, από όλους τους κλάδους επιβουλεύονται την ορθοδοξία, και προσπαθούν να αφανίσουν καθετί χριστιανικό.

Προωθούν την απομάκρυνση από την Ηθική ζωή. Ισοπεδώνουν τους Έλληνες. Στο πέρασμα τους, εξαφανίζουν κάθε έννοια ηθικής, και αξιοπρέπειας. Έκαναν την πλειοψηφία, να είναι κατώτεροι και από τα ζώα. Η νέα ηθική, που επιβάλλουν, έχει έναν βασικό δόγμα, την σεξουαλική λατρεία προς τιμήν του Βάκχου. Δεν υπάρχει κανένα όριο, και κανένας ηθικός δισταγμός. Οι άνθρωποι σαν αφηνιασμένοι, κάνουν τα πάντα, ότι τους αρέσει, χωρίς περιορισμούς και ενοχές. Τα αποτέλεσμα είναι η παρακμή, η σήψη και κατάρρευση.

Η νέα τάξη έχει πλέον επιβληθεί στην Ελληνική επικράτεια και βιώνουμε την εξουσία της, σε όλους τους βασικούς θεσμούς του έθνους. Ειδικά η νέα τάξη κυριάρχησε στην κλασική Ελληνική παιδεία. Η παιδεία ως θεσμός, έχει απολέσει οριστικά την ιδιότητα του Ελληνικού εθνικού-παιδαγωγικού και κοινωνικού χαρακτήρα.

Όλες οι κοινωνικές τάξεις υποκύπτουν σταδιακά στην παγκοσμιοποίηση.

Η εθνική ανεξαρτησία και η δυνατότητα των Ελλήνων, να ορίζουν ανεξάρτητη παιδαγωγική και Ορθόδοξη θρησκευτική πολιτική, μειώθηκε δραματικά και τείνει να εξανεμιστεί. Οι συνέπειες από την έλλειψη πραγματικής Ελληνικής παιδείας, είναι τραγικές και καταστροφικές, σε όλα τα επίπεδα. Σχεδόν παντού επικρατεί σήψη και παρακμή. Μια από τις φοβερές συνέπειες, είναι και τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα.

Oι επιτυχίες των μεγάλων οδηγών-αθλητών, στο wrc και στην F1, σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν έγιναν ποτέ εις βάρος της σωματικής ακεραιότητας, των συνανθρώπων τους.

Μια αγωνιστική-αθλητική, μια πολιτική, κοινωνική, επιστημονική επιτυχία, για να έχει ηθική αξία, δεν πρέπει ποτέ να επιτυγχάνεται, εις βάρος της ευημερίας, της αξιοπρέπειας, της ελευθερίας και της υγείας των άλλων ανθρώπων.

Οι μεγάλοι αθλητές-οδηγοί, οι παγκόσμιοι πρωταθλητές (wrc και f1), δεν συμμετείχαν ποτέ σε αυτοσχέδιους αγώνες, και δεν μετέτρεψαν ποτέ τις εθνικές οδούς, σε πίστες φόρμουλα ένα και σε ειδικές διαδρομές wrc.

Η Ελλάδα στατιστικά βρίσκεται στην υψηλότερη θέση θανάτων στην Ευρώπη ανά μονάδα πληθυσμού στα τροχαία ατυχήματα που αφορούν τις ηλικίες 15 εώς 29 ετών. Στην Ελλάδα τα τροχαία ατυχήματα συνιστούν διαχρονικό πρόβλημα με σοβαρές εθνικές, ηθικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.

Οι θάνατοι από τροχαία στην Ελλάδα είναι σχεδόν δύο φορές περισσότεροι, από ότι εiναι παγκοσμίως. Η χώρα μας μετρά 130 θύματα ανά εκατομμύριο κατοίκων, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 69 θύματα ανά εκατομμύριο κατοίκων. Από την ανάλυση των στοιχείων των τροχαίων ατυχημάτων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια οι συνθήκες στην οδική ασφάλεια κρίνονται στάσιμες. Όλες οι κατηγορίες ατυχημάτων μειώθηκαν οριακά, εκτός των θανατηφόρων, όπου σημειώθηκε οριακή αύξηση 0,1% και 0,2% αντίστοιχα. Η έλλειψη παιδείας-αγωγής, οδηγεί στην απάθεια και στην αδιαφορία. Αυτά είναι από τα πιο επικίνδυνα συμπτώματα μιας κοινωνίας σε μεγάλη παρακμή και σήψη. Οι κάτοικοι είναι προκλητικά-τραγικά απαθείς και αδιάφοροι, απέναντι στα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, και τις συνέπειες τους. Aυτό συμβαίνει διότι αρκετοί δεν έχουν παιδεία, και θεωρούν ότι το πρόβλημα πρέπει να απασχολεί όλους τους άλλους, εκτός από τους ίδιους. Όταν διαπιστώσουν ότι αυτή η κοινωνική-εθνική μάστιγα, ήταν και είναι υπόθεση όλων μας, τότε είναι πολύ αργά, καθώς έχουν ήδη υποστεί κάποιο τροχαίο ατύχημα οι ίδιοι ή κάποια από τα συγγενικά, η φιλικά τους πρόσωπα. Κατά γενική παραδοχή, η χώρα βρίσκεται σε πλήρη οικονομική, εθνική-κοινωνική παρακμή και απαξίωση. Το πιο βασικό είναι η έλλειψη παιδείας και ηθικών αρχών. Δυστυχώς στην Ελλάδα, κατά γενική ομολογία δεν υπάρχει Παιδεία.

Οι αιτίες είναι πλέον γνωστές. Μοναδικές λύσεις, για να έχουμε σημαντική μείωση, των τροχαίων, είναι η εφαρμογή του Φινλανδικού εκπαιδευτικού μοντέλου, προσαρμοσμένο, στην Ελληνική κλασική παιδεία, σε συνδυασμό με την εφαρμογή του πρότυπου προπονητικού προγράμματος, δια την αποφυγή, των σοβαρών τροχαίων και θανατηφόρων ατυχημάτων.

Η ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΥΠΟ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΑ ΣΠΟΡ.

Η Φινλανδία είναι μία χώρα 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων. Αποτελεί πρότυπο καθώς οι οικονομικές επιδόσεις της, ανταγωνίζονται αυτές της Γερμανίας. Είναι ένα κράτος το οποίο δημιουργήθηκε μόλις πριν από 100 χρόνια.

Μετά την ανεξαρτητοποίησή της από την Ρωσία, πέρασε μία διετή περίοδο εμφύλιου πολέμου, ακολούθησαν δεκαετίες με μεγάλη φτώχεια, όπου το μόνο εξαγώγιμο προϊόν για την ενίσχυση των εισοδημάτων των κατοίκων,
ήταν η ξυλεία που κατευθυνόταν κυρίως προς την χαρτοποιία.

Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΟι άνθρωποι στην Φινλανδία είναι το σημαντικότερο κεφάλαιο του έθνους. Έχουν το δικαίωμα να λάβουν εξαιρετική εκπαίδευση, η οποία θα συμβάλει στην μεγιστοποίηση της δυνατότητας, να γίνουν ότι επιθυμούν. Αυτή είναι η βασική αρχή του Φινλανδικού εκπαιδευτικού συστήματος, όπως περιγράφεται σε βιβλίο του υπουργείου Εξωτερικών της Φινλανδίας. Το μοντέλο αυτό υπήρξε η βάση, για την διαμόρφωση, ενός από τα πιο επιτυχημένα και αποτελεσματικά εκπαιδευτικά συστήματα στον κόσμο.

Η παιδεία συνέβαλε καθοριστικά, ώστε μετά από 100 χρόνια από την ανεξαρτησία της Φινλανδίας, η οποία ήταν από τα φτωχότερα κράτη του πλανήτη, να εξελιχθεί σε χώρα-παράδειγμα, με εξαιρετικές επιδόσεις στους τομείς της τεχνολογίας, της επιστήμης, της εκπαίδευσης και των μηχανοκίνητων σπορ. Όλοι οι μαθητές στην Φινλανδία έχουν τις ίδιες ευκαιρίες στην εκπαίδευση, ανεξάρτητα από το κοινωνικό και το οικονομικό τους επίπεδο. Tο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, αντί να ευνοεί τον ανταγωνισμό και την σύγκριση, παρέχει υποστήριξη και καθοδήγηση σε κάθε μαθητή ξεχωριστά, ανάλογα με την προσωπικότητά του. Για χρόνια, η Φινλανδία αποτελεί πρότυπο επιτυχημένου εκπαιδευτικού συστήματος, με τους μαθητές της να διαπρέπουν στους διεθνείς διαγωνισμούς. Ξεχωρίζει ως μια από τις χώρες που παραδοσιακά βρίσκονται στις κορυφαίες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης του ΟΟΣΑ, με τους καλύτερους δεκαπεντάχρονους μαθητές της υφηλίου. Για αυτό πολιτικοί και εκπαιδευτικοί εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο διενεργούν συνέχεια έρευνες στην σκανδιναβική χώρα, με την ελπίδα να εντοπίσουν το μυστικό της επιτυχίας της.

Παρά τις επιτυχίες τους, οι Φινλανδοί δεν επαναπαύονται, και αναζητούν συνεχώς νέα παιδαγωγικά πρότυπα εκπαίδευσης, προκειμένου να υπάρχει μια συνεχής εξέλιξη και πρόοδος.

Οι εκπαιδευτικοί είναι πρόθυμοι να κάνουν ότι είναι απαραίτητο για να επιτύχουν τους στόχους τους, και είναι ανοιχτοί πάντα σε νέα προγράμματα.

Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την επιτυχία παίζει και το γεγονός ότι σχεδόν όλοι οι εκπαιδευτικοί είναι απόφοιτοι του καλύτερου 10% των τάξεων τους. Περίπου το 70% των καθηγητών που εργάζονται στα γυμνάσια και τα λύκεια του Ελσίνκι, έχουν ήδη λάβει ειδική εκπαίδευση για να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις ανάγκες του ανανεωμένου εκπαιδευτικού προγράμματος. Υπάρχουν και οικονομικά οφέλη υπό την μορφή μπόνους ή αυξήσεων στον μισθό, για όσους εκπαιδευτικούς δείχνουν μεγαλύτερη προθυμία. Παράλληλα τα σχολεία είναι αρκετά μικρά ώστε οι δάσκαλοι να γνωρίζουν κάθε μαθητή.

Η ΦΙΝΛΑΝΔΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Ο ανταγωνισμός δεν είναι τόσο σημαντικός όσο η συνεργασία.

Η Φιλοσοφία τους είναι ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των σχολείων, δεν βοηθά τα παιδιά όσο η συνεργασία.

Η διδασκαλία είναι ένα από τα πιο σεβαστά επαγγέλματα. Για να γίνουν δάσκαλοι στην Φινλανδία, οι υποψήφιοι πρέπει πρώτα να λάβουν τουλάχιστον το μεταπτυχιακό τους δίπλωμα. Συχνά οι δάσκαλοι διδάσκουν σε σχολικά ιδρύματα, που γειτνιάζουν με πανεπιστήμια, με αποτέλεσμα να αποκτούν την καλύτερη παιδαγωγική έρευνα, σχετικά με την εκπαίδευση.

Oι Φινλανδοί ερευνούν και εξελίσσονται Η κυβέρνηση λαμβάνει τις αποφάσεις της για την εκπαίδευση, βασιζόμενη όχι σε πολιτικές βλέψεις ή συμφέροντα, αλλά αποκλειστικά με βάση την αποτελεσματικότητα. Το χρήμα και η πολιτική επιρροή δεν διαδραματίζουν κανένα ουσιαστικό ρόλο στον Φινλανδική παιδεία.

Oι εκπαιδευτικοί της Φινλανδίας ενθαρρύνονται να δημιουργήσουν τα δικά τους εργαστήρια για διδασκαλία, με στόχο να διατηρήσουν ότι είναι σημαντικό και να απορρίψουν ότι διαπιστώνεται ότι αποτυγχάνει.

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΙΚΟ.

Ο Φινλανδικός νόμος απαιτεί από τους δασκάλους να δίνουν στους μαθητές αρκετό χρόνο παιχνιδιού για κάθε 45 λεπτά διδασκαλίας.

Οι Φινλανδοί μαθητές έχουν καλύτερη συμπεριφορά στο σχολείο και κάνουν καλύτερα τις εργασίες, εξαιτίας των μεγάλων διαλειμμάτων για παιχνίδι. Η Τακτική αυτή απορρέει από την βαθιά πεποίθηση των Φινλανδών, ότι τα παιδιά πρέπει να παραμείνουν σε αντιστοιχεία με την ηλικία τους, όσο το δυνατόν περισσότερο. Δεν είναι σωστό να μεγαλώνουν γρήγορα. Τα παιδιά στην Φινλανδία έχουν ελάχιστες εργασίες για το σπίτι. Η φιλοσοφία προέρχεται από το αμοιβαίο επίπεδο εμπιστοσύνης των σχολείων, των εκπαιδευτικών και των γονέων. Οι γονείς γνωρίζουν ότι οι εκπαιδευτικοί κάλυψαν το μεγαλύτερο μέρος αυτού που χρειάζονται στο σχολείο ενώ η επιπλέον εργασία θεωρείται συχνά περιττή.

Ο χρόνος που μένει στο σπίτι είναι αποκλειστικά για οικογένεια, όπου τα μόνα μαθήματα που μαθαίνουν τα παιδιά είναι για την ζωή. Υψηλής ποιότητας σχολικές εγκαταστάσεις και προσχολική εκπαίδευση. Στην Φινλανδία, οι σχολικές μονάδες είναι σε υψηλό επίπεδο, όπως επίσης η προσχολική και η ημερήσια φροντίδα έχει πολύ μεγάλη σημασία. Τα νηπιαγωγεία προσαρμόζουν τα προγράμματα σπουδών μεταξύ τους και προετοιμάζουν κατάλληλα τα παιδιά. Το σχολείο ξεκινάει μετά τα 7 χρόνια ενώ οι μαθητές του δημοτικού σπάνια δίνουν εξετάσεις ή να κάνουν εργασίες και δεν έχουν βαθμολόγηση. Υπάρχει μόνο ένα υποχρεωτικό τυποποιημένο τεστ, που γίνεται στην ηλικία των 16 ετών.

Η διδασκαλία των θετικών επιστημών ξεκινά στα 16 έτη ώστε να μπορούν οι μαθητές να διεξάγουν πρακτικά πειράματα.

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Τα εθνικά σπόρ των Φινλανδών είναι το Χόκευ επί πάγου και τα μηχανοκίνητα αθλήματα (wrc-enduro). Συνέχεια αυτή η χώρα βγάζει παγκόσμιους πρωταθλητές στο wrc και στο enduro. Τόμι Μάκινεν, Άρι Βάτανεν, Μάρκους Γκρόνχολμ, Γιούχα Κάνκουνεν (wrc), Σαμούλι Αρό, Γιούχα Σάλμινεν (enduro), Κίμι Ραικόνεν F1, είναι μερικοί από τους Φινλανδούς παγκόσμιους πρωταθλητές.

Ενδεικτικό είναι ότι ο Φινλανδός Γιάρι Μάτι Λάτβαλα χωρίς να έχει κερδίσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα, έχει κατακτήσει 3 φορές την νίκη στον γρηγορότερο αγώνα στον κόσμο, το Finland wrc Neste oil. Δίπλα σε όλους αυτούς υπάρχουν πολλοί χιλιάδες αξιόλογοι Φινλανδοί αθλητές-οδηγοί. Oι Φινλανδoί στον μηχανοκίνητο κλάδο λειτουργούν το ίδιο σοβαρά όπως στην εκπαίδευση και τους άλλους τομείς. Έχουν προπονητές, γυμναστές, δασκάλους και σχολές-σωματεία που λειτουργούν στο πιο υψηλό επίπεδο. Για αυτούς τους λόγους είναι μια χώρα με τα λιγότερα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι έχουν υψηλό εκπαιδευτικό σύστημα. Δεν έφτασαν τυχαία να γίνονται παγκόσμιοι πρωταθλητές στα μηχανοκίνητα σπόρ. Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα στην Ελλάδα με τα τροχαία ατυχήματα, είναι πλέον ζήτημα ζωής και θανάτου, να υιοθετήσουμε το Φινλανδικό μοντέλο εκπαιδεύσεως προσαρμοσμένο στην κλασική Ελληνική παιδεία.

ΕΛΛΑΔΑ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΤΡΟΧΑΙΑ-ΑΘΛΗΤΙΣΜOΣ ΚΑΙ ΟΦΕΛΗ

Οι βασικές πτυχές του χαρακτήρα όπως είναι το ήθος, η κοινωνική συμπεριφορά, η αντίληψη, η ικανότητα, τα συναισθήματα, η αυτοπεποίθεση, η καλοσύνη και άλλα αναπτύσσονται μέσα από την συμμετοχή στα αθλητικά δρώμενα. Μέσα από τον υψηλό αθλητισμό, και την αθλητική δημιουργικότητα, οι εμπλεκόμενοι θα είναι σε θέση να έρθουν αντιμέτωποι με όλες τις δυσκολίες της ζωής. Ο αθλητισμός προσφέρει τα πάντα σε έναν άνθρωπο. Αυτό διότι εξευγενίζει, ισορροπεί, καλλιεργεί, ηρεμεί, ομορφαίνει τις ανθρώπινες ψυχές, τις γεμίζει με αγάπη για τον συνάνθρωπο, την ζωή και κάθε τι ωραίο. Μέσα από την αθλητική ενασχόληση είσαι γεμάτος δημιουργικότητα και θετική ενέργεια.

Είναι απαραίτητη η άθληση σε υψηλό επίπεδο, διότι είναι το μόνο αντίδοτο κατά της ηθικής-πνευματικής και της οικονομικής κρίσης. Μέσα από τις τεχνικές ασκήσεις, οι συμμετέχοντες οδηγούνται μονίμως σε υψηλές ακαδημαϊκές επιτυχίες (Πανελλήνιες εξετάσεις, πτυχία ξένων γλωσσών κλπ). Αυτό διότι οι τεχνικές ασκήσεις διεγείρουν τις περιοχές του εγκεφάλου, που σχετίζονται με το διάβασμα και την συναισθηματική ανάπτυξη.

Η εφαρμογή των πρότυπων προπονητικών μεθόδων, αποδεδειγμένα έχει οδηγήσει πολλoύς αθλητές σε μεγάλες ακαδημαϊκές, και όχι μόνον επιτυχίες.

Αποτελεί θέσφατο πλέον η ευεργετικότατη επίδραση της αθλητικής παιδείας, στην μάθηση και τις σχολικές επιτυχίες. Η σωστή και πρότυπη προπονητική, σε υψηλό επίπεδο αναπτύσει το ήθος, το ταλέντο, την διανοητική ικανότητα, ολοκληρώνει και ισχυροποιεί την προσωπικότητα, στον μέγιστο βαθμό. Έχουμε ισχυρούς χαρακτήρες, που είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν με επιτυχία, κάθε δυσκολία εντός και εκτός αθλητισμού. Οι μέθοδοι διδασκαλίας, καλύπτουν κάθε δυνατό τρόπο μετάδοσης της αθλητικής γνώσεως.

Ο υψηλός αθλητισμός συνδράμει σημαντικά στην συνέχιση του Ελληνικού πολιτισμού, μέσα από την εξειδικευμένη αθλητική εκπαίδευση.
Μέσα από τον υψηλό αθλητισμό μηδενίζεται, είτε μετριάζεται η παραβατικότητα, ανάλογα με το επίπεδο των προπονητών, το οικογενειακό και το σχολικό περιβάλλον του κάθε παιδιού. Ποιες είναι οι συνέπειες για τα παιδιά που δεν κάνουν καθόλου αθλητισμό ; Δυστυχώς είναι καταστροφικές. Υπάρχουν τρομερές συνέπειες όχι μόνον για τα ίδια τα παιδιά, αλλά και για την κοινωνία. Αυτό διότι δημιουργούνται άτομα, τα οποία δεν είναι σε θέση να προσφέρουν και να δημιουργήσουν. Τα παιδιά αυτά αρκετές φορές, κάνουν πάρα πολύ κακές πράξεις, ενώ διακατέχονται από αισθήματα κατωτερότητας-κακοήθειας και εκδηλώνουν παραβατικές συμπεριφορές.

Καθοριστικό εμπόδιο για την εξέλιξη και την πνευματική δημιουργία όλων των παιδιών, είναι οι κακοί είτε αδιάφοροι δάσκαλοι και προπονητές.

ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΨΗΛΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ. ΑΝΩΤΕΡΟΙ ΗΘΙΚΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ. ΣΟΒΑΡΑ-ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ.

Εδώ και πολλές δεκαετίες τα τροχαία έχουν εξελιχθεί σε μόνιμη μάστιγα για την Ελληνική κοινωνία. Πολλοί άνθρωποι εξαιτίας της έλλειψης παιδείας και ηθικών αρχών, για μερικά δευτερόλεπτα άσκοπου εντυπωσιασμού και μιας ανύπαρκτης “κοινωνικής καταξιώσεως” χάνουν πολύ άδικα τις ζωές τους, είτε μένουν σε όλη τους την ζωή ανάπηροι. Σε αυτήν την θανατηφόρο μάστιγα και όχι μόνον τα μέγιστα έχει συμβάλει και η λεγόμενη “μόδα”.

Με βάση τα προαναφερόμενα, το να επιθυμείς να γίνεις αθλητής, στην μνήμη ενός φίλου η συγγενή που χάθηκε σε ένα θανατηφόρο τροχαίο είναι κάτι πολύ ανώτερο ηθικά. Όλοι όσοι θα βρούνε την ψυχική δύναμη έπειτα από την απώλεια ενός δικού τους ανθρώπου να γίνουν αθλητές δείχνουν την ψυχική και ηθική τους ανωτερότητα. Το αποτέλεσμα θα είναι να αποτελούν τα πιο σημαντικά παραδείγματα για όλους τους υπόλοιπους. Στην παραπάνω κατηγορία συνανθρώπων, το αξίωμα του Ύπατου των Φιλοσόφων θα έχει την απόλυτη εφαρμογή του. Αθλητές-αθλήτριες endouro, down hill και mountain bike, μπορούν να γίνουν όλοι όσοι αγαπούν την μοτοσυκλέτα-ποδήλατο, την φύση. Επίσης όσοι είναι δυναμικοί χαρακτήρες, ενώ ταυτόχρονα επιθυμούν μέσα από της αγωνιστικές τους διακρίσεις-προσπάθειες να συμμετέχουν σε ένα σκοπό ανωτάτου ηθικού επιπέδου.

Στα πλαίσια όλων αυτών των ανώτατων ηθικά σκοπών δημιούργησα για πρώτη φορά στα χρονικά ένα ολοκληρωμένο προπονητικό πρόγραμμα με πάρα πολλές πρότυπες τεχνικές ασκήσεις για τον κλάδο της μοτοσυκλέτας και του down hill. Δημιούργησα ειδικές τεχνικές ασκήσεις για την βελτίωση στον μέγιστο βαθμό της ισορροπίας, των αντανακλαστικών, της αντίληψης, της αυτοσυγκεντρώσεως, τον χειρισμό στο γκάζι και στα φρένα, την ισχυροποίηση του χαρακτήρα, την διεύρυνση της αντίληψης κλπ. Το ασκησιολόγιο περιλαμβάνει περισσότερες από 2000 τεχνικές ασκήσεις. Με την έναρξη του αθλητικού προγράμματος θα προστεθούν και αρκετές νέες πρότυπες και όχι μόνον τεχνικές ασκήσεις, στο υψηλότερο επίπεδο, όπως γίνεται με όλα τα αξιόλογα και υψηλού επιπέδου αθλήματα.
Σε προσωπικό επίπεδο έχοντας βιώσει την απώλεια φίλων συμμαθητών, γνωστών, δεν επιθυμώ πλέον να συνεχίζεται ανεξέλεγκτα αυτή η τρομερή και δραματική κατάσταση. Για αυτό δημιούργησα το πρότυπο αθλητικό προπονητικό πρόγραμμα. Όλα αυτά με βάση το αξίωμα του Πλάτωνα, ότι άξιος τιμής σε μία πόλη είναι όποιος δεν αδικεί. Όμως όλα τα αξιώματα και τις τιμές μιας πόλεως της αξίζουν όσοι σταματούν τις αδικίες (Πλάτων-Νόμοι). Μια από τις μεγαλύτερες κοινωνικές αδικίες είναι τα θανατηφόρα και όχι μόνον τροχαία ατυχήματα λόγω ελλείψεως παιδείας, αρχών.

Ο ΑΤΥΧΟΣ ΦΙΝΛΑΝΔΟΣ.

Jari-Matti Latvala και Rubens Goncalves Barrichello, Βίοι παράλληλοι.

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι, στην ζωή, οι οποίοι δεν είναι τόσο τυχεροί. Για να επιτύχεις σε οποιοδήποτε τομέα, χρειάζεσαι έναν συνδυασμό πραγμάτων.

Επί παραδείγματι στα αθλήματα, πρέπει να έχεις τεχνική, αντίληψη, αντανακλαστικά, και ισχυρή ψυχολογία. Το βασικότερο όμως σε όλους τους τομείς, εντός και εκτός αθλητισμού, είναι η ψυχολογία. Όταν ήμουν στην Ά Εθνική κατηγορία, στις 30 Νοεμβρίου του 2000, έκανε ατομική προπόνηση, στα τρίποντα ένας από τους κορυφαίους σουτέρ, στην Ελλάδα.

Επί μια ώρα χωρίς καμία διακοπή, έκανε σουτ, από την γραμμή των 6,25. Μετά από μια ώρα, δεν είχε χάσει ούτε ένα τρίποντο !!!

Είχα μείνει άναυδος, από τις ικανότητες του αθλητή. Δεν είχα δει ποτέ ξανά, κάτι παρόμοιο, στην ζωή μου. Δυστυχώς δύο ημέρες αργότερα, ο ίδιος αθλητής, τελείωσε τον αγώνα, με τον Ολυμπιακό, με 0 πόντους. Ήταν ένας ακόμη αθλητής, ο οποίος δεν είχε σταθερή ψυχολογία.

Η ψυχολογία είναι το α και το ω, σε ότι και αν κάνουμε.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι δύο αυτοί οδηγοί είναι παγκοσμίως οι πιο αδικημένοι σε wrc και F1 αντίστοιχα.

Δύο πολύ θεαματικοί οδηγοί, οι οποίοι χάρισαν μοναδικό θέαμα, και μεγάλες στιγμές στον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Ο Ρούμπενς Μπαρικέλο για όσους γνωρίζουν από F1, είχε την ατυχία να βρεθεί στην Ferrari την ίδια εποχή με τον Michael Schumacher.

Αν και τις περισσότερες φορές ήταν ταχύτερος από τον Σουμάχερ, δεν κατέκτησε ούτε μία φορά το παγκόσμιο πρωτάθλημα στην F1. Εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί κοινό μυστικό, ότι ο Ρούμπενς έπαιρνε αρκετές φορές εντολές από την Ferrari, ώστε να παραχωρήσει την πρώτη θέση τον ομόσταβλό του, τον Γερμανό Σουμάχερ. Ο Μπαρικέλο με βάση τις επιδόσεις του, θα έπρεπε να είχε κατακτήσει το λιγότερο δύο φορές το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Ο θερμόαιμος Βραζιλιάνος ήταν πολύ θεαματικός οδηγός. Αξέχαστες έμειναν σε όλους τους φίλους της F1, οι νίκες του, η φαντασία του στην οδήγηση, αλλά και το μοναδικό θέαμα που προσέφερε κατά της προσπεράσεις του.

Ήταν οδηγός πολύ υψηλών ικανοτήτων. Είχε τεράστιο πάθος για τους αγώνες της F1, το οποίο συνδύαζε, με το λατινοαμερικάνικο ταπεραμέντο, και μία ολοκληρωμένη προσωπικότητα, σε αντίθεση με τον Φινλανδό Γιάρι Μάτι Λατβάλα είναι ξεκαθαρα οδηγος ψυχολογιας. Το χειρότερο ήταν ότι η Ferrari όπως και άλλες ομάδες, του μηχανοκίνητου αθλητισμό κατέστρεψαν την ομορφιά των αθλημάτων (F1-wrc)

Εάν άφηναν οι εργοστασιακές ομάδες, να κερδίζει ο καλύτερος οδηγός κάθε αγωνιστική σεζόν, τότε θα είχαμε υψηλότερο επίπεδο- ανταγωνισμό, θέαμα, με αποτέλεσμα την αύξηση του ενδιαφέροντος και φυσικά των φιλάθλων σε αυτά τα σπορ.

Επί παραδείγματι ποιος μπορεί να ξεχάσει την άδικη απομάκρυνση του Σ. Οζιε, από την Citroen, κατόπιν απαιτήσεως του Σ. Λέμπ (wrc)

O Οζιε θα είχε κατακτήσει από την εποχή που αγωνιζόταν στην Citroen, Το πρώτο του παγκόσμιο πρωτάθλημα΄.

Δυστυχώς εδώ και δεκαετίες οι ομάδες με βάση άλλα οικονομικά, προσωπικά και όχι μόνο συμφέροντα, καταστρέφουν τα αθλήματα.

Αυτό συμβαίνει και εκτός μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Γνωστή είναι και η περίπτωση του Φινλανδού Γιάρι Μάτι Λατβάλα. Οι Φινλανδοί έχουν δημιουργήσει εδώ και δεκαετίες, σχολή παγκόσμιων πρωταθλητών στο wrc, καθώς και σε άλλα μηχανοκίνητα σπορ.

Πολύ θεαματικοί οδηγοί καθώς οδηγούν πάντοτε τα αυτοκίνητά τους, φλάτ άουτ και με το πλάι, όπως λέγεται στην αγωνιστική ορολογία. Μετά την αποχώρηση του Mάρκους Γκλόνχολμ ο οδηγός που ξεχώρισε ήταν ο Γιάρι Μάτι Λατβάλα. Ήδη το 2008 έδωσε το πρώτο δείγμα γραφής, και έστειλε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα.

Είναι γνωστό ότι όλοι οι Σκανδιναβοί οδηγοί, είναι ταχύτατοι στους χωμάτινους αγώνες αλλά δεν είναι τόσο γρήγοροι στους ασφάλτινους.
Στον πρώτο αγώνα wrc για το έτος 2008 και στην πρώτη ασφάλτινη ειδική, ο Λάτβαλα κέρδισε με την τεράστια διαφορά των 45 δευτερολέπτων, τον βασιλιά των ασφάλτινων, αγώνων τον Γάλλο πολυπρωταθλητή Σεμπαστιάν Λεμπ.

Δυστυχώς στην επόμενη ειδική του ίδιου αγώνα, και σε ένα μικρό άλμ, χτύπησε στο κάτω μέρος, το Φόρντ Φιέστα με αποτέλεσμα να εγκαταλείψει την προσπάθειά του. Στον συγκεκριμένο αγώνα, ιδιαίτερη αξία είχε, ότι ο αγώνας ήταν ασφάλτινος, και ότι οι δρόμοι ήταν πολύ στενοί. Αυτό έκανε τον αγώνα τρομερά δύσκολο και πολύ υψηλού τεχνικού επιπέδου. Ο Γιάρι-Μάτι Λάτβαλα έχει χαρίσει μοναδικό θέαμα, ως ένας ακόμη οδηγός φλάτ άουτ, καθώς πηγαίνει με το πλάι και κάνει εντυπωσιακά άλματα. Δυστυχώς είναι οδηγός με μεγάλες μεταπτώσεις στην ψυχολογία του. Αυτό το διαπστώσαμε και στο wrc, της Πολωνίας, οπού τράκαρε, χωρίς λόγο, στην τελευταία ειδική του αγώνα,

Είναι κοινό μυστικό ότι ο Γιάρι-Μάτι Λάτβαλα έπαιρνε εντολές από την ομάδα της Ford να χαρίσει τις νίκες του στον ομόσταβλο του και ομοεθνή του τον Μίκο Χίρβονεν. Σε αντίθεση όμως με τον Michael Schumacher, ο Hirvonen αν και καλός οδηγός δεν επέτυχε να κατακτήσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2010.

Αυτή η τακτική από την ομάδα της Ford έριξε ακόμα περισσότερο την ψυχολογία του Γ. Μ. Λάτβαλα, και στέρησε από τον ίδιο και την ομάδα δύο παγκόσμια πρωταθλήματα (οδηγών και κατασκευαστών). Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσω ότι ο Γιάρι Μάτι έχει κερδίσει τρεις φορές, τον δυσκολότερο- ταχύτερο και θεαματικότερο αγώνα στον κόσμο το rally Finland.

Το ράλι Finland θα το κέρδιζε και για τέταρτη φορά το 2017 εάν δεν τον προδώσει το Toyota Yaris. Το συγκεκριμένο άτυχο γεγονός το αγωνιστική σεζόν, του 2017 επηρέασε ακόμα πιο αρνητικά την ψυχολογία του Φινλανδού, και όπως ήταν αναμενόμενο το 2018, ήταν η πιο άσχημη αγωνιστική του σεζόν από τότε που οδηγεί στο υψηλότερο επίπεδο.

Αυτό είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό της εύθραστης ψυχολογίας του Φινλανδού, και ότι μόλις στον αγώνα της Τουρκίας επανήλθε δυναμικά, και κέρδισε την νίκη στον τελευταίο αγώνα στην Αυστραλία(wrc-Νοέμβριος 2018).

Στην Τουρκία ο Γιάρι-Μάτι θα κατακτούσε και εκεί την πρώτη θέση, όμως κατόπιν εντολών της Toyota , παραχώρησε την πρώτη θέση στον Τάνακ, ο οποίος διεκδικούσε το παγκόσμιο πρωτάθλημα οδηγών. Ο Ρούμπενς Μπαρικέλο και ο Γιάρι-Μάτι Λάτβαλα δεν κατέκτησαν ποτέ το παγκόσμιο πρωτάθλημα οδηγών σε F1 και wrc αντίστοιχα, αλλά κατέκτησαν αρκετά παγκόσμια πρωταθλήματα κατασκευαστών για τις ομάδες τους. Ο Γιάρι-Μάτι Λάτβαλα κατέκτησε τέσσερις φορές το παγκόσμιο πρωτάθλημα κατασκευαστών. Τρεις φορές ως δεύτερος και τρίτος της βαθμολογίας του wrc, με την Γερμανική Volkswagen, και μία το 2018 με την Toyota. O Ρούμπενς και ο Γιάρι, έπαιρναν μονίμως εντολές, να παραχωρούν την πρώτη θέση στους ομόσταυλους τους.

Την εργασία έκανε ο Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος

ΟΙ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ
ΜΕΓΑΛΩΝ ΟΔΗΓΩΝ, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ
ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΧΕΣΗ, ΜΕ
ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΙ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΓΙΑ ΤΑ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΑ ΣΠΟΡ.

ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΓΕΓΟΝΟΤΟΣ ΟΤΙ ΔΕΝ
ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,
ΠΟΛΛΟΙ ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΙ ΘΥΣΙΑΖΟΥΝ
ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΑΛΛΩΝ
ΑΝΥΠΟΨΙΑΣΤΩΝ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ
ΔΡΟΜΟΥΣ ΥΠΟΔΥΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥΣ
ΟΔΗΓΟΥΣ ΤΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ
ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ.

ΜΗΝ ΘΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΣΑΣ, ΓΙΑ
ΜΕΡΙΚΑ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ ΑΣΚΟΠΩΝ
ΚΑΙ ΑΝΕΥ ΑΞΙΑΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΩΝ.

ΜΗΝ ΘΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΣΑΣ,
ΓΙΑ ΑΝΟΗΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.

ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΔΗΓΟΙ ΕΠΙΠΕΔΟΥ
ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΟΛΑ ΟΣΑ
ΑΝΑΦΕΡΩ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ.

ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ
ΠΙΣΤΕΣ F1 ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΤΟΥ WRC.

loading...