Τι δείχνει η γλώσσα για την υγεία σας; Πηγαίνετε σε ένα καθρέφτη και κοιτάξτε τη δικιά σας ΤΩΡΑ

Η κατάσταση της γλώσσας σας μπορεί να λέει πολλά για τη συνολική σας υγεία, και συγκεκριμένα χρώματα, πληγές, ή υφές της γλώσσας θα σας δώσουν σαφείς ενδείξεις για το τι συμβαίνει.

Να όμως τα καλά νέα!

Το να βλέπεις να σχηματίζονται βουναλάκια στη γλώσσα σου είναι ένα φυσιολογικό σχέδιο που δείχνει ότι έχεις ένα Υγειές Στόμα!

Ακολουθούν παθήσεις της γλώσσας που μπορεί να αποτελούν ένδειξη για κάτι κακό.

Μια γλώσσα σε έντονο κόκκινο χρώμα, για μεγάλο χρονικό διάστημα και χωρίς να σχετίζεται με κάποια τροφή με κόκκινο χρώμα, μπορεί να αποτελεί ένδειξη για Έλλειψη Βιταμίνης Β και Σιδήρου. Μπορεί επίσης να δείχνει ευαισθησία ή αλλεργία σε κάποια συγκεκριμένη οδοντόκρεμα, φαρμακευτική ουσία ή όξινη τροφή.

Όσο άσχημο και να φαίνεται, ο σκούρος χρωματισμός ή η Μαύρη Τριχωτή Γλώσσα, δεν είναι επικίνδυνη. Είναι σημάδι πολύ κακής υγιεινής του στόματος, η οποία έχει σαν αποτέλεσμα να αναπτυχθούν στη γλώσσα θηλές («τρίχες») που παγιδεύουν τα βακτήρια. Όσο αηδιαστικό και να φαίνεται, μπορεί να αποκατασταθεί βελτιώνοντας την υγιεινή του στόματος.

Μια Λευκή ή Κονιώδης γλώσσα σημαίνει το ίδιο με τη Μαύρη ή Κίτρινη γλώσσα: βακτήρια είναι κολλημένα ανάμεσα σε πυκνές τρίχες της γλώσσας λόγω κακής υγιεινής του στόματος. Οι αιτίες μπορεί να είναι ίδιες: ξηρό στόμα, κάπνισμα, ή μόλυνση από μύκητες που προέρχονται από αντιβιοτικά, όλα εμποδίζουν την ικανότητα της γλώσσας να καταπολεμά βακτήρια που έχουν κολλήσει στις θηλές.

Μια Χλωμή ή Κίτρινη γλώσσα μπορεί να αποτελεί ένδειξη χαμηλών ποσοστών αιμοσφαιρίων ή προβλήματα στους πνεύμονες ή το κόλον. Για το σύμπτωμα αυτό θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

Μικρές σχισμές είναι συνήθως σημάδι γήρανσης, ενώ Λευκά Σημάδια αποτελούν ερεθισμό του στόματος και συχνά εμφανίζονται στο κάτω μέρος της γλώσσας. Συναντώνται πιο συχνά σε καπνιστές, και θα πρέπει να ελέγχονται από χειρούργο του στόματος, ο οποίος μέσω βιοψίας θα επιβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται για καρκίνο. Καλύτερα να προλαμβάνετε.

Επώδυνες πληγές στο στόμα συχνά είναι αντίδραση που προκαλείται από το στρες. Εξαφανίζονται με τη μείωση του στρες, αλλά αν αυτό δε συμβεί, ή αν συνεχίσουν να επανέρχονται, θα πρέπει να συμβουλευτείτε ένα ειδικό για να τις αξιολογήσει.

Έλκη άγχους:
Αν έχετε έλκη, αυτό υποδηλώνει ότι βιώνετε συχνά πολύ άγχος. Οι ασκήσεις ηρεμίας και οι σωστές αναπνοές θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε και είναι βασικό κλειδί στην μείωση των επιπέδων του άγχους σας.

Απλά κοιτάξτε την γλώσσα σας, για να παρακολουθήσετε την υγεία σας.

Όπως βλέπετε η γλώσσα μπορεί να μας δώσει πολλές πληροφορίες για τον έλεγχο της υγείας μας. Δείτε το βίντεο για περαιτέρω συζήτηση πάνω σ’ αυτό το σημαντικό θέμα.

loading...