Αυγενάκης: “Πουθενά στον κόσμο φαινόμενο σαν αυτό με τους δανεικούς του Βόλου”!

Ο υφυπουργός αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης τοποθετήθηκε για το θέμα των δανεικών ποδοσφαιριστών στο ελληνικό πρωτάθλημα, με αφορμή όσα έγιναν πριν από το ματς του ΠΑΟΚ στον Βόλο, με τόσους δανεικούς παίκτες του “δικέφαλου του Βορρά” που… αποσύρθηκαν από τους γηπεδούχους.
Ο κ. Αυγενάκης μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό “Politica 89,8” και αναφέρθηκε ακόμα στις ευθύνες της ΕΠΟ ως προς το εμπρηστικό κλίμα που επιτείνεται με την ελάφρυνση των ποινών, στις δυσλειτουργίες του VAR, την ακεραιότητα των διοργανώσεων -με την οποία θα ασχοληθεί η Steering Committee- την απειλούμενη “χρεοκοπία” της ΕΠΟ αλλά και στο πώς θα ερευνηθούν τυχόν “αφανείς” ιδιοκτησίες.

Τα όσα είπε ο κ. Αυγενάκης στην συνέντευξή του:
• Ο κ. Αυγενάκης ερωτήθηκε αρχικά για το νομοσχέδιο που τις επόμενες ημέρες θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και επανέλαβε ότι περιλαμβάνει «την κύρωση της συμφωνίας Macolin (του Συμβουλίου της Ευρώπης) για την χειραγώγηση των αγώνων καθώς θέλουμε να περιορίσουμε το χάος και την “βιομηχανία” στημένων παιχνιδιών και δυστυχώς η Ελλάδα έχει καταγράψει πολύ μεγάλα ποσοστά.

Αφορά ακόμα στα άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας, ένα βαθύ κοινωνικό πρόβλημα που ξεκινάει από την οικογένεια και μεταφέρεται στα σχολεία, τις πλατείες και τα ελληνικά γήπεδα.

Επιπλέον, παύει το μοντέλο της απλής αναλογικής στις εκλογές των σωματείων και των Ομοσπονδιών. Ο τρόπος εκλογής θα είναι κάτι που θα προκύψει μέσα από συζήτηση στο επόμενο νομοσχέδιο. Θα αλλάξει και το εκλεκτορικό σώμα, θα σταματήσουν να υπάρχουν σωματεία – σφραγίδες.

Ακολουθεί ακόμα μια διάταξη όπου εξαλείφονται οι αμοιβές σε προέδρους Ομοσπονδιών, μεταξύ αυτών και του προέδρου της ΕΠΟ. Αυτό που χρειάζεται είναι ένας γενικός διευθυντής σε μια Ομοσπονδία που θα διευθύνει. Ο πρόεδρος και το Δ.Σ. πρέπει έχουν άλλον ρόλο. Για αυτόν τον λόγο έχουμε προβλέψει μια διάταξη που βάζει “ταβάνι” στις θητείες. Απαιτείται σε πολλές Ομοσπονδίες μια αναζωογονητική αναδόμηση. Υπάρχουν πρόεδροι και μέλη που είναι 10, 20 και 30 χρόνια και που οφείλουν να παραδώσουν την σκυτάλη στους νεότερους. Βάζουμε ένα φρένο όπως το ηλικιακό όριο υποψήφιων που θα είναι τα 70 χρόνια. Θεωρούμε πως έτσι ικανοποιείται και το αίτημα των περισσότερων για την ανανέωση προσώπων.”

• Στη συνέχεια ο κ. Αυγενάκης ρωτήθηκε και για το «τελεσίγραφο» που απεύθυνε μέσω της ΕΠΟ για την νομιμοποίηση των Λεσχών φιλάθλων, έπειτα από τα πρόσφατα κρούσματα οπαδικής βίας: «Στείλαμε τελεσίγραφο μέσω της ΕΠΟ που έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τα προβλήματα που υπάρχουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ζητήσαμε μέχρι τα τέλη του Νοέμβρη να έχουν νομιμοποιηθεί οι Λέσχες, οι οποίες να σημειώσω πως, μόνο δέκα μέχρι τώρα έχουν πάρει άδεια λειτουργίας, ειδάλλως θα ενεργοποιηθεί η ΕΛ.ΑΣ. και η Εισαγγελία. Οι Λέσχες δεν μπορούν να είναι άντρο ανομίας και εδώ θα γίνει καθαρή δουλειά ενεργοποιώντας το νόμο που ήταν παροπλισμένος.”

• Σχολιάζοντας τα πρώτα εξειδικευμένα θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί η «Επιτροπή Καθοδήγησης» (Steering Committee) για την ασφάλεια στα γήπεδα και την ακεραιότητα των αγώνων, επισήμανε πως “Η αξιοπιστία των αγώνων και η ακεραιότητα των Διοργανώσεων είναι εκ των ων ουκ άνευ. Αυτά τα θέματα θα έπρεπε να έχουν απασχολήσει το ίδιο το ποδόσφαιρο και να είναι ήδη λυμένα μέσω των κανονισμών του. Πουθενά στον κόσμο π.χ. δεν απαγορεύεται ο δανεισμός παικτών από μία ομάδα σε μία άλλη. Αλλά πουθενά δεν θα βρούμε και φαινόμενο σαν αυτό πριν από το ματς στον Βόλο, με τόσους δανεικούς παίκτες που αποσύρθηκαν την τελευταία στιγμή. Συστήσαμε μία επιτροπή σε συνεργασία με ΟΥΕΦΑ-ΦΙΦΑ και πρέπει να πω ότι έχουμε άριστη συνεργασία και εκείνοι έχουν ανασάνει γιατί βλέπουν ότι κινούνται τα πάντα με ταχύτητα, όπου ένα από τα πρώτα θέματα που θα ασχοληθούν θα είναι το θέμα των δανεικών ποδοσφαιριστών. H FIFA και η UEFA μας έχουν “παραχωρήσει” κορυφαίους Αξιωματούχους τους για ζητήματα όπως αυτά. Η ΕΠΟ χρόνια τώρα δεν έκανε το παραμικρό και παρακολουθεί ως θεατής ένα… πινγκ πονγκ δηλώσεων. Πρόεδροι που έλεγαν ότι το θέμα των δανεικών παικτών είναι εξαιρετικό, σήμερα το αναιρούν. Και αντιστρόφως! Δεν είναι όμως απόψεις που αλλάζουν ανάλογα με την περίοδο και την βαθμολογική θέση. Ή έχεις μία άποψη και την υποστηρίζεις ή βάζεις κανόνες και τους υποστηρίζεις ακόμα και αν ζημιώνεται η ομάδα σου. Όχι ανάλογα με την περίσταση να αλλάζεις απόψεις σαν τα… πουκάμισα. Ειδικά σε αυτό το θέμα έχει μεγάλη ευθύνη η Διοίκηση της ΕΠΟ που δεν έχει δείξει γρήγορα αντανακλαστικά και σε άλλα ζητήματα. Η αλλοίωση των πρωταθλημάτων, με όποιον τρόπο και αν γίνεται ή όποια προσπάθεια και αν καταβάλλεται, δεν είναι αποδεκτή από κανένα. Αν διαπιστωθεί ότι το «αυτοδιοίκητο» εμποδίζει την επίλυσή τους, τότε θα πρέπει να θα έρθει η Πολιτεία με άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες για να δράσει. Είμαι όμως βέβαιος ότι με την στήριξη και συμβολή των FIFA και η UEFA, αλλά και την ωρίμανση που επιβάλλεται να υπάρξει από την διοίκηση της ΕΠΟ, το θέμα να αντιμετωπιστεί».

• Αναφέρθηκε ακόμα ο κ. Αυγενάκης και στο «εμπρηστικό κλίμα» στο ελληνικό ποδόσφαιρο με δημόσιες δηλώσεις και τοποθετήσεις: ” Το θέμα της παρότρυνσης σε πρόκληση επεισοδίων, είναι αρμοδιότητα του Υπουργού σε περίπτωση που ο εισαγγελέας δεν είναι σε θέση να το εντοπίσει. Το θέμα των δυσμενών κρίσεων δεν είναι δική μου αρμοδιότητα. Εγώ μιλάω για την αρμοδιότητα του Υπουργείου. Τώρα τα πράγματα σοβαρεύουν και ο καθένας πρέπει να καταλάβει ότι το ποδόσφαιρο αρχίζει να σοβαρεύει. Για να γίνει αυτό, μέρος της ευθύνης έχει το Υπουργείο και νομίζω ότι δεν έχουμε δείξει ολιγωρία, αντιθέτως έχουμε κρατήσει ίσες αποστάσεις και έχουμε πει καθαρές κουβέντες. Κάποιοι πίστευαν πως δεν τα εννοώ, όμως και τα εννοώ και τα κάνω πράξη. Συνεργάζομαι με όλα τα θεσμικά όργανα, μιλάω με όλους τους φορείς και τους πάντες. Είμαι αυστηρός εκεί που πρέπει και εξαιρετικά συνεργάσιμος εκεί που χρειάζεται. Δεν σας κρύβω ότι από κάποιες ΠΑΕ βλέπω μια βελτίωση στην συμπεριφορά τους. Είναι όμως και στιγμές που νιώθω ότι υπάρχει μια στασιμότητα από την πλευρά της ΕΠΟ που είναι έως και ηθελημένη. Υπάρχουν πράγματα που με ενοχλούν όπως για παράδειγμα όταν μέσα στο καλοκαίρι η ΕΠΟ έφερε προς έγκριση τον πειθαρχικό κώδικα και αντί να τον κάνει πιο σκληρό, τον ελάφρυνε, τον έκανε πιο μαλακό. Προσφάτως ζητήσαμε από την ΕΠΟ να ενεργοποιήσει το δικαίωμα της και να αλλάξει τον πειθαρχικό κώδικα ώστε να τιμωρεί και με μείωση βαθμών προκειμένου οι υπαίτιοι να “πονέσουν” και να καταλάβουν ότι δεν κάνουν ότι θέλουν, ότι πληρώνουν ένα πρόστιμο και μετά τελείωσε.”

Και συνέχισε ο Υφυπουργός Αθλητισμού: “Δυστυχώς έχουμε διαπιστώσει πως συχνά έχουμε περιπτώσεις λεκτικής βίας και από δημοσιογράφους. Εδώ οφείλω να πω ότι τα πειθαρχικά όργανα του ΠΣΑΤ ή της ΕΣΗΕΑ δεν έχουν πράξει τα δέοντα. Εγώ ήμουν πολύ σαφής. Εντόπισα και διαπίστωσα ότι υπάρχει παρότρυνση για βία, απευθύνθηκα στον συγκεκριμένο κύριο που είχε κάνει αυτές τις δηλώσεις και ήδη έχει φτάσει σχετικό υπόμνημα όπου δίνει τις απαραίτητες εξηγήσεις και στην συνέχεια θα συνεδριάσει η ΔΕΑΒ για να εισηγηθεί όπως λέει ο νόμος. Για τις τοποθετήσεις σε διαδικτυακό κανάλι ήδη ενεργοποιήθηκε και ο αθλητικός εισαγγελέας και θα γίνει ό,τι προβλέπει ο νόμος. Υπήρξαν και άλλα περιστατικά από επαγγελματίες ποδοσφαιριστές όπου προφανώς είχαν πιει αλκοόλ και δεν περιορίστηκαν μόνο μεταξύ τους αλλά και στην κυκλοφορία αυτής της εικόνας στο διαδίκτυο με αποτέλεσμα να υπάρξει μια σειρά αρνητικών σχολίων και το οποίο επίσης δεν άφησε στην τύχη του ο αθλητικός εισαγγελέας. Από την άλλη είδαμε ότι και η διοίκηση αποφάσισε να προχωρήσει σε διοικητικά μέτρα, κάτι που με βρίσκει απόλυτα ευχαριστημένο. Όσο υπάρχει ανοχή από τις διοικήσεις, θα βρίσκουν και να κάνουν. Ενοχλήθηκα όταν μια ομάδα, ένα τσούρμο ανθρώπων μπούκαρε σε μια προπόνηση νέων παιδιών όπου τους υποχρέωσαν να βγάλουν τις φανέλες τους, τις πήραν και εξαφανίστηκαν και δεν υπήρξε καμία καταδίκη από την διοίκηση της ομάδας που θεωρητικά ανήκουν. Λέω θεωρητικά γιατί δεν έχει αποδειχθεί ότι έχουν σχέση με την εν λόγω ομάδα. Δεν υπάρχει καλή ή κακή βία, είναι βία από όπου και αν προέρχεται”.

• Για τις καταγγελίες περί «αφανών» ιδιοκτησιών σε ΠΑΕ ο κ. Αυγενάκης σχολίασε πως “για την πολυιδιοκτησία, η διοίκηση της ΕΠΟ είχε προλάβει να περάσει συγκεκριμένους κανονισμούς με όμορφο τρόπο, κακώς κατά την γνώμη μου, και ταχθήκαμε εναντίον επειδή είχαμε άποψη. Το κατάλαβαν και οι ίδιοι με αποτέλεσμα να προχωρήσουν σε αλλαγή. Αν υπάρχουν αφανείς ιδιοκτήτες, η ΕΕΑ που δεν πρόλαβε το καλοκαίρι να εξετάσει εγκαίρως, και έπρεπε να δώσει τις σχετικές άδειες τότε θεωρώ ότι πρέπει να το κάνει και να εξετάσει τις καταγγελίες».

• Για την οικονομική κατάσταση της ΕΠΟ και το δάνειο που φαίνεται να ζητά από την ΟΥΕΦΑ, ο Υφυπουργός Αθλητισμού είπε ότι: “Δεν μπορώ να παινέσω την διοικητική πρακτική της σημερινής διοίκησης της ΕΠΟ. Δεν μπορεί να έχει προβεί σε δεκάδες προσλήψεις επί ΣΥΡΙΖΑ και ενώ γνώριζαν την άθλια οικονομική πορεία της ΕΠΟ, με υψηλότατους μισθούς και φαίνεται ότι δεν τους απασχόλησε ποτέ το αποτέλεσμα. Άρα μιλάμε για μια κακή διοίκηση. Έχει ένα περίεργο διοικητικό μοντέλο που εγώ δεν το καταλαβαίνω όμως εδώ είναι το θέμα του αυτοδιοίκητου. Όταν ακούω να ζητάει δανεισμό από την ΟΥΕΦΑ, τότε σημαίνει ότι κάτι δεν έχει πάει καλά μέχρι τώρα. Το πιο απλό που μπορεί να συμβεί είναι από την επόμενη σεζόν το ελληνικό ποδόσφαιρο να μην είναι στην ομπρέλα της ΟΥΕΦΑ και της ΦΙΦΑ, κάτι που δεν το θέλει κανένας”.

• Όσο για το ζήτημα της εγκατάστασης και λειτουργίας του VAR σχολίασε πως: “Πρόκειται για ένα εξαιρετικό και χρήσιμο εργαλείο και όταν λειτουργεί σωστά τότε έχουμε καλύτερο και δικαιότερο ποδόσφαιρο. Όμως να θυμίσω για άλλη μια φορά ότι η χρήση του VAR είναι αρμοδιότητα με αποκλειστική ευθύνη της ΕΠΟ, της ΚΕΔ αλλά και κάτω από την σκέπη ΦΙΦΑ, ΟΥΕΦΑ. Εμείς διαγνώσαμε πολύ έγκαιρα τα προβλήματα της εγκατάστασης του VAR, δράσαμε και ζητήσαμε άμεσα την παρουσία όλων των εμπλεκόμενων στο Υπουργείο και φυσικά του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής που είναι το αρμόδιο για το VAR. Στο τραπέζι διαπιστώσαμε τα κενά που τα βλέπαμε όμως ο καθένας τα ερμήνευε ανάλογα με το τι τον βόλευε και ανάλογα την βαθμολογική του θέση. Έπρεπε να καλυφθούν τα κενά από την πρώτη στιγμή και τώρα χτυπάμε το “καμπανάκι” ότι ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και δεν γίνεται, δεν πρέπει χρήματα που φεύγουν από τις τσέπες των φορολογουμένων πολιτών να πηγαίνει σε μια εφαρμογή που λειτουργεί μερικώς. Το VAR είναι καταπληκτικό εργαλείο, χρειάζεται στο ελληνικό ποδόσφαιρο και όσο σωστά εφαρμόζεται, άλλο τόσο θα έχουμε πιο αξιόπιστο και πιο καθαρό το άθλημα “.

loading...