Το θρίλερ με τις υποκλοπές και το σχέδιο δολοφονίας Καραμανλή

Να παραπεμφθούν σε δίκη στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας (Κακουργιοδικείο) κατηγορούμενοι για παραβίαση μυστικών της πολιτείας δύο υπάλληλοι της ΕΥΠ και για ηθική αυτουργία στην πράξη τους αυτή ο πρώην υπουργός Μιχάλης Καρχιμάκης, προτείνει προς το συμβούλιο πλημμελειοδικών η εισαγγελέας Μαρία-Σοφία Βαΐτση...
  Η εισαγγελέας ζητάει παράλληλα και την παραπομπή στο ίδιο δικαστήριο πρώην στελέχους αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας, για εμπλοκή του στην υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών επί πρωθυπουργίας Καραμανλή. Συνολικά η υπόθεση για την οποία η εισαγγελέας «δείχνει» εδώλιο, αφορά τρεις διαφορετικές δικογραφίες, που συνενώθηκαν λόγω συναφείας στο πλαίσιο της ανάκρισης που διενήργησε ο ανακριτής Διαφθοράς Δημήτρης Φούκας. Πρόκειται για το αποκαλούμενο «σχέδιο Πυθία 1», τις υποκλοπές και την υπόθεση παραβίασης μυστικών της πολιτείας με εμπλεκόμενο τον Μιχάλη Καρχιμάκη, ο οποίος αρνείται κατηγορηματικά κάθε ανάμειξη.

  Εκ των κατηγορουμένων μία υπάλληλος της ΕΥΠ φέρεται ότι τροφοδοτούσε με απόρρητα έγγραφα τον πρώην υπουργό. Τα έγγραφα αυτά φέρονται ότι εντοπίστηκαν στο σπίτι και στο γραφείο του πρώην υπουργού με ημερομηνίες της περιόδου 2005 - 2007. Παράλληλα η εμπλοκή του πρώην υπουργού φέρεται να προέκυψε από επιστολή μιας γυναίκας υπαλλήλου της ΕΥΠ, τον Απρίλιο 2013, η οποία ισχυριζόταν ότι το 2005 σε γνωστό εστιατόριο του Κολωνακίου ο κ. Καρχιμάκης συνέφαγε με την ίδια, στελέχη και υπάλληλους της ΕΥΠ και στη διάρκεια του γεύματος ο πρώην υπουργός φέρεται σύμφωνα με την επιστολή ότι ζήτησε «κανένα χαρτί για να στριμώξει την κυβέρνηση Καραμανλή...».

Ο Μιχάλης Καρχιμάκης με δήλωσή του υποστήριξε ότι «μια κατασκευασμένη από υπόδικους υπόθεση επανέρχεται με πρόταση εισαγγελέα», ενώ τόνισε ότι «ουδέποτε βρέθηκαν από την έρευνα του ανακριτή έγγραφα της ΕΥΠ στην κατοχή μου» και συμπλήρωσε ότι «κάποιοι κύκλοι εδώ και καιρό προαναγγέλλουν αποφάσεις των αρμοδίων δικαστικών οργάνων».

Καταγγελία
Μεταξύ άλλων ο κ. Καρχιμάκης κάνει λόγο για «στημένη υπόθεση που κατά τους καταγγέλλοντες επαγγελματίες υπόδικους, συκοφάντες και πλαστογράφους, συντελέστηκε το 2005, αλλά κατά παράδοξο τρόπο καταγγέλθηκε το 2013» και διερωτάται: «Γιατί άραγε; Γιατί αφού δήθεν γνώριζαν τι συμβαίνει δεν το κατήγγειλαν μέχρι το 2009, αλλά το θυμήθηκαν το 2013;».

Και καταλήγει:
«Είναι πρωτοφανές στα νομικά και ιστορικά χρονικά να επιχειρείται κάτι τέτοιο με πρόταση εισαγγελέα, η οποία κατηγορεί πρόσωπο που διετέλεσε βουλευτής και αρμόδιος σκιώδης υπουργός του τομέα Αμυνας του κόμματός του, επειδή υπέβαλε ερώτηση στη Βουλή για τη σωστή επιχειρησιακή λειτουργία των αμυντικών συστημάτων της χώρας. Είναι ακόμα πιο παράδοξο νομικά και λογικά να θεωρείται η ως άνω κοινοβουλευτική λειτουργία ποινικά κολάσιμη, ενώ η ερώτηση που υποβλήθηκε στη Βουλή, απαντήθηκε πολλές φορές και δημόσια στο Κοινοβούλιο, χωρίς αρνήσεις και επιφυλάξεις από τον αρμόδιο υπουργό Εθνικής Αμυνας». Στο άλλο σκέλος της πρότασής της η εισαγγελέας ζητάει να παραπεμφθεί σε δίκη για το αδίκημα της απόπειρας κατασκοπείας ο 66χρονος Αμερικανός υπήκοος William Bazil, πρώην υπάλληλος της αμερικανικής πρεσβείας, καθώς θεωρείται υπαίτιος για παράνομη καταγραφή απόρρητων τηλεφωνικών συνομιλιών μελών της τότε κυβέρνησης, το διάστημα μεταξύ Αυγούστου 2004 και Μαρτίου 2005. Στην πρότασή της η κ. Βαΐτση αναφέρεται και στο «σχέδιο Πυθία», που αφορά τις καταγγελίες για επιχείρηση δολοφονίας του τότε πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, όταν επιχειρούσε οικονομική και ενεργειακή προσέγγιση με την τότε κυβέρνηση της Ρωσίας. Οι δύο υποθέσεις συνενώθηκαν μετά από αίτημα δικαστικής συνδρομής, που είχε υποβάλει ο ανακριτής μετά την κατάθεση προσώπου, που έδωσε στοιχεία για αλλοδαπό, ο οποίος βρισκόταν στην Ελλάδα το διάστημα 1997 - 2010 και κατέθεσε ότι οργάνωσε το σύστημα. Για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών μελών της κυβέρνησης Καραμανλή το 2004, η εισαγγελέας κ. Βαΐτση ζητάει να παραπεμφθεί σε δίκη ο πρώην Αμερικανός πράκτορας William Bazil. Η εισαγγελέας προτείνει την παραπομπή του συγκεκριμένου προσώπου σε δίκη για εμπλοκή του στην υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών και συγκεκριμένα για το αδίκημα της απόπειρας κατασκοπείας που τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος.

  Πόρισμα
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είχε αναφέρει σε σχετικό πόρισμά του ο επίκουρος ανακριτής κατά της Διαφθοράς κ. Δημήτρης Φούκας, δίνοντας το στίγμα της όλης υπόθεσης: «Στην Αθήνα από τον Αύγουστο του 2004 μέχρι και τον Μάρτιο του 2005 ο William B., Αμερικανός πράκτορας, επιχείρησε με πρόθεση να λάβει σε γνώση του απόρρητες πληροφορίες που αφορούν στα συμφέροντα της ελληνικής δημοκρατίας μέσω τηλεφωνικών υποκλοπών. Η σύζυγος του συγκεκριμένου προσώπου, όπως προέκυψε, ήταν εκείνη που είχε αγοράσει τα καρτοκινητά-σκιές από την Ακτή Μιαούλη με το ψευδώνυμο Πέτρος Μάρκου, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την παρακολούθηση δεκάδων πολιτικών, μελών της τότε κυβέρνησης αλλά και δεκάδων άλλων προσώπων.

  Από την άρση απορρήτου μιας εκ των τεσσάρων τηλεφωνικών συνδέσεων προέκυψε ότι η τηλεφωνική σύνδεση ενεργοποιήθηκε και σε άλλη συσκευή με στοιχεία συνδρομητή American Embassy. Μετά την αποκάλυψη των υποκλοπών ο William B. εξαφανίστηκε από την Ελλάδα. Τέλος, η εισαγγελέας με την πρότασή της ζητεί την απαλλαγή του William Basil και της συζύγου του για το πλημμέλημα της παραβίασης απορρήτου τηλεφωνικών συνδιαλέξεων λόγω παραγραφής. Την οριστική απόφαση θα λάβει το συμβούλιο Πλημμελειοδικών, το οποίο θα αποφασίσει με βούλευμά του.

ΜΑΙΡΗ ΜΠΕΝΕΑ
Γράψτε το Σχόλιο σας
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Μυστηρια

[Μυστήρια][bsummary]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]