Ήρθε ο κυκλώνας «Ζήνων»: Σφοδροί άνεμοι, καταιγίδες, χαλάζι, βροντές και αστραπές «μαστιγώνουν» νότια και δυτική Ελλάδα

Νέο κύμα κακοκαιρίας σαρώνει τη χώρα, μετά την πρωτοφανή θεομηνία στη Μάνδρα που είχε ως αποτέλεσμα 16 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Ηδη ο κυκλώνας “Ζήνων” σαρώνει την Αττική, την δυτική Πελοπόννησο, την Στερεά Ελλάδα, το Ιόνιο κλπ. Σφοδροί άνεμοι έντασης μέχρι 9 Μποφόρ, καταιγίδες, αστραπές, βροντές και χαλαζοπτώσεις αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά του.

Πρόκειται για έναν μεσογειακό κυκλώνα με τροπικά χαρακτηριστικά. Η βροχή που πέφτει, περιοδικά μπορεί να φτάσει και τα 300 χλστ.!

Τέτοιο τύπου κυκλώνες ονομάζονται medi-canes, από τις λέξεις Mediterranean και Ηurricanes, και συνοδεύονται από θυελλώδεις ανέμους και ισχυρές βροχοπτώσεις.

Οι αρχές συστήνουν στους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους να αποφεύγουν τις μετακινήσεις και να φροντίζουν να μην λιμνάζουν νερά σε αποχετεύσεις κλπ.

 Σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων έχει προκαλέσει η ισχυρή βροχόπτωση.

Η αστυνομία ενημερώνει τους οδηγούς ποιους δρόμους πρέπει να αποφεύγουν καθώς έχουν κλείσει λόγω συσσώρευσης υδάτων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ενημέρωση από την αστυνομία εξακολουθεί η διακοπή κυκλοφορίας λόγω συσσώρευσης υδάτων:

στο 39ο χλμ της Π.Ε.Ο.Ε.Α.Κ., περιοχή Μεγάρων ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα

στο 35χλμ της Π.Ε.Ο.Ε.Α.Κ., περιοχή Νέας Περάμου ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα

στην Π.Ε.Ο.Ε.Α.Κ., κόμβος διυληστηρίων ρεύμα προς Νέα Πέραμο

κόμβος Μάνδρας, ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάνδρα

4ο χλμ ΠΕΟ Αθηνών – Θηβών ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα

στη διασταύρωση Μάνδρας – Μαγούλας για τις οδούς προς Θήβα

στην οδό Στρατηγού Ρόκα στο ύψος του σούπερ μάρκετ Γαλαξίας, ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάνδρας, καθώς επίσης και διακοπή κυκλοφορίας

στη Λ. Σαλαμίνος στη Σαλαμίνα και στα δύο ρεύματα από το ύψος της οδού Ζ. Πηγής, έως τη Λ. Φανερωμένης.

στην έξοδο 1 της Αττικής οδού στο ρεύμα προς Ελευσίνα

στην οδό Πειραιώς και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από το ύψος της οδού Πέτρου Ράλλη έως το ύψος της οδού Χαμοστέρνας

«Η κακοκαιρία που επηρεάζει τη χώρα μας θα διατηρηθεί σχεδόν στο σύνολό της, σήμερα, αύριο και περίπου μέχρι τις πρωινές ώρες του Σαββάτου, οπότε από τα δυτικά προς τα ανατολικά θα υπάρξει μια πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού. Ουσιαστικά, οι καταιγίδες και οι ισχυρές βροχοπτώσεις θα σταματήσουν την Κυριακή στο ανατολικό Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί ισχυρές βροχές και καταιγίδες που εκδηλώνονται κατά τόπους συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους».δηλώνει η ΕΜΥ.

Ο Ελληνικός Στρατός έχει σπεύσει να βοηθήσει όσο μπορεί τους κατοίκους τη Νέας Περάμου, της Μάνδρας και των άλλων περιοχών της Δ.Αττικής που έχουν πληγεί από την θεομηνία.

Ελπίζεται να μην καταρρεύσουν τα δίκτυα της ΔΕΗ, καθώς χθες μέσα στην καταστροφή στην Δυτική Αττική κάποιοι σκέφτηκαν και ορθώς, ότι αν είχε συμβεί νύχτα το κακό οι νεκροί μέσα στο σκοτάδι μπορεί να ήταν και δεκαπλάσιοι.

Tο ρεύμα καθόδου της εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης έχει αποκλειστεί στην Πιερία, στο ύψος του κόμβου Νέας Εφέσου και η κυκλοφορία των οχημάτων διοχετεύεταi μέσω Κοζάνης!

Η κυκλοφορία των οχημάτων στο ρεύμα καθόδου διακόπηκε νότια της Κατερίνης ήδη από τις 3.15 το μεσημέρι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, η διακοπή κατέστη αναγκαία καθώς «συγκεντρώθηκε ιδιαίτερα αυξημένος όγκος υδάτων σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα στις ανάντη και κατάντη περιοχές περιοχές του αυτοκινητόδρομου και στη συνέχεια στον αυτοκινητόδρομο».

Έτσι οι οδηγοί που κατευθύνονται από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα υπόκειται μια τεράστια ταλαιπωρία, καθώς εκτρέπονται μέσω του κόμβο Κλειδιού (Αιγινίου) στην Εγνατία Οδό και από εκεί στην Κοζάνη, την Ελασσόνα και στη Λάρισα προκειμένου να επανεισαχθούν στο δρόμο μέσω του κόμβου Γυρτώνης.

Τρένο ακινητοποιήθηκε μεταξύ Λιτοχώρου – Κατερίνης, όταν υλικά που μετέφεραν οι ποτάμια βρόχινου νερού, μπλόκαραν τη σιδηροδρομική γραμμή.

Oι επιβάτες μεταφέρονται με λεωφορεία του ΟΣΕ στον προορισμό τους.

Ακόμη, για πιθανές καθυστερήσεις στα δρομολόγια των τρένων στο τμήμα μεταξύ Λιτόχωρου και Κατερίνης, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από τη έντονη βροχόπτωση στο νομό Πιερίας, προειδοποιεί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

 Επίσης σημειώθηκε χαλαζόπτωση στον Πύργο, η οποία μπορεί να ήταν σύντομη σε διάρκεια, ήταν ωστόσο ιδιαίτερα έντονη με το μέγεθος του χαλαζιού να είναι αρκετά μεγάλο.

H χαλαζόπτωση εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 17:00 το απόγευμα και επηρέασε την ευρύτερη περιοχή του Πύργου.

Λίγη ώρα αργότερα, παρόμοιο φαινόμενο εκδηλώθηκε και στην πόλη της Πάτρας. Και στην περίπτωση αυτή το φαινόμενο ήταν ιδιαίτερα έντονο με το χαλάζι λόγω του μεγέθους του να προκαλεί υλικές ζημιές σε αυτοκίνητα.

loading...