Πρόκληση εκτός ορίων από Τόσκα: «Είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για τις πυρκαγιές – «Είχε δοθεί εντολή εκκένωσης αλλά…» – Βίντεο

Προκλητικός εμφανίσθηκε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας: Αφού υποστήριξε ότι δεν υπήρξαν λάθη τακτικής στη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, επέμεινε ότι η χώρα, που μετρά ήδη 88 νεκρούς, είναι καλύτερα προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια!

Ακολουθώντας το κυβερνητικό αφήγημα- άλλοθι ότι για την καταστροφή φταίνει οι ακραίες καιρικές συνθήκες και τα αυθαίρετα, ο Νίκος Τόσκας είπε:

«Είμαστε προετοιμασμένοι. Μας συνέβη τώρα που είμαστε προετοιμασμένοι. Ο σχεδιασμός δεν περιλαμβάνει την άναρχη δόμηση και επίλυση προβλημάτων που υπάρχουν εδώ και 70 χρόνια».

Συνέχισε λέγοντας ότι «δεν είχαμε ποτέ 11 μποφώρ σε χερσαίο χώρο, δυτικούς ανέμους. Υπάρχουν όρια στην υλοποίηση σχεδίων πυρόσβεσης. Ο σχεδιασμός της Πυροσβεστικής δεν περιλαμβάνει και τη δόμηση».

Με αυτή την αποστροφή του υπουργού, πάντως, προκαλείται εύλογα η απορία πώς εκπονούνται σχέδια χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα χαρακτηριστικά της περιοχής που αφορούν τα σχέδια !

Ο κ.Τόσκας υποστήριξε ότι η Πυροσβεστική που έκρινε τη σοβαρότητα της κατάστασης από τη φωτιά στη Νταού Πεντέλης που κατέληξε στο Μάτι, εξέτρεψε αμέσως τα εναέρια μέσα πλην ενός από την Κινέτα και ζήτησε την εκκένωση των παιδικών κατασκηνώσεων. Ας σημειωθεί, πάντως, ότι το δεύτερο έγινε βάσει σχεδίου του δήμου Αθηναίων.

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε των κινήσεων που έγιναν την κρίσιμη ώρα για να διευκολυνθούν οι οδηγοί να φύγουν από τη φλεγόμενη περιοχή , λέγοντας ότι «έφυγαν 15.000 άνθρωποι από το Μάτι».

«Παραπονέθηκε», μάλιστα, ότι δεν έχει ακουστεί «ευχαριστώ» προς τους πυροσβέστες και τους αστυνομικούς που έδωσαν και δίνουν τη μάχη.

Παράλληλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι ο πρωθυπουργός τα μεσάνυχτα της Δευτέρας στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής είχε την εικόνα που γνώριζαν πραγματικά οι αρχές, εκείνη την ώρα.

Παραδέχθηκε ότι είχε γίνει «πρόταση εκκένωσης» – Είπε ότι η εκκένωση δεν έγινε γιατί… δεν προλάβαιναν
Νωρίτερα και ο Πρόεδρος των Πυροσβεστών έλεγε ότι είχε ειπωθεί από τους ασυρμάτους να εκκενωθούν περιοχές

Από το πρωί και ενώ οι νεκροί της τραγωδίας έχουν φτάσει πλέον τους 88, ο Πρόεδρος των Πυροσβεστών, έλεγε στην εκπομπή του Γιώργου Αφτιά, ότι εντολή εκκένωσης είχε δοθεί από την πυροσβεστική.

Λίγο αργότερα, ο Νίκος Τόσκας, το επιβεβαίωσε και ο ίδιος, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ.

Είπε ότι ήταν «πρόταση» της Πυροσβεστικής για εκκένωση οικισμών, ωστόσο αυτό πρακτικά δε μπορούσε να γίνει!

«Εκκενώσεις μέσα σε μιάμιση ώρα, εκκενώσεις με 20.000 ανθρώπους δεν έχουν γίνει παγκόσμια» είπε ο κύριος Τόσκας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ. Το είχε πει άλλωστε και στην προχθεσινή συνέντευξη τύπου για τις μεγάλες φωτιές…

Μάλιστα, μιλώντας σήμερα, για ακόμα μια φορά, επιστράτευσε το επιχείρημα της «άναρχης δόμησης» στο Μάτι, αναφερόμενος στα αίτια της τραγωδίας.

«Η άναρχη δόμηση έχει παίξει κυρίαρχο ρόλο. Στην περιοχή μάτι είναι το 50%… και με παραλία φραγμένη… Το καλύτερο σχέδιο του κόσμου να υπήρχε, δε θα μπορούσε να αλλάξει η δόμηση που υπάρχει εδώ και 60 χρόνια… Η 15.000 άνθρωπου που έφυγαν από την περιοχή έφυγαν με τη διευκόλυνση των αστυνομικών. Και τα 1.200 παιδάκια από τις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα. Δεν είναι μια οργανωμένη επιχείρηση;»…

Για την παραίτηση που υπέβαλε, ο κύριος Τόσκας είπε σήμερα το πρωί:

«Ο πρωθυπουργός δεν την έκανε δεκτή και αυτή τη στιγμή παλεύουμε για την αντιμετώπιση μιας πολύ σοβαρής κατάστασης. Αυτό έχω μάθει να κάνω, να δίνω τη μάχη στη δύσκολη στιγμή… Λάθη στρατηγικής δεν υπήρξαν. Λάθη τακτικής, σε κάθε ενέργεια μπορεί να βρει κάποιος πάρα πολλά. Ελλείψεις υπάρχουν πολλές στο θέμα της Πολιτικής Προστασίας. Παλεύουμε τα τελευταία χρόνια να μαζέψουμε τα ασυμμάζευτα.

loading...

3 thoughts on “Πρόκληση εκτός ορίων από Τόσκα: «Είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για τις πυρκαγιές – «Είχε δοθεί εντολή εκκένωσης αλλά…» – Βίντεο

  1. Ρε παλιο ΤΣΕΛΙΓΚΑ ρε παλιο ΓΙΔΙ ρε παλιο ΗΛΙΘΙΕ και μόνο αυτό που λέτε όλοι σας συνιστά ΠΑΡΑΔΟΧΗ της ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ της ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ και της ΑΣΧΕΤΟΣΥΝΗ σας…

    Εγώ το δέχομαι ρε επιτομή της ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑΣ ότι είχε 11 μποφόρ και το κάνω και 15 και 35 και 105 αν θέλεις γιατί έτσι νομίζεις πως σε βολεύει να λες αφού μας έχετε όλους για ηλίθιους σανοφάγους γιατί δεν σας έχουμε Γ@ΜΙΣΗ ακόμα…

    Πες μου τώρα βρε παλιο ΤΣΟΠΑΝΗ πως εξηγείς ότι η φωτιά είναι με κατεύθυνση τις κατοικημένες περιοχές και ενώ έχει 11 μποφόρ όπως λες ΓΙΑΤΙ δεν δόθηκε άμεσα εντολή εκκένωσης …

    Από μόνη της η επιχειρηματολογία σας χωλαίνει και δείχνει αν μη τι άλλο πως είσαστε εντελώς ηλίθιοι και δυστυχώς η ηλιθιότητα είναι συνυφασμένη με την επικινδυνότητα και αυτό γιατί ο ΗΛΙΘΙΟΣ έχει άγνοια κινδύνου …

  2. Ρε βλάκα Αλέξη δε γαμεις που δε γαμεις δε πας στα ΤΣΑΚΙΔΙΑ;

  3. Βούλωστο επιτέλους, άχρηστε, ανίκανε…….

Comments are closed.