Σταυρίδης για Μπαγκντάντι: Οι Αμερικανοί τον σκότωσαν όμως οι Ευρωπαίοι θα την πληρώσουν

Για πιθανά αντίποινα της τζιχαντιστικής οργάνωσης προειδοποιεί ο Ελληνοαμερικανός πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ. Στη θάλασσα πιστεύεται ότι ερρίφθη η σορός του ηγέτη του ISIS. Τα… εσώρουχα και ο σκύλος που βοήθησαν στον εντοπισμό του.

Τον τρόμο και τον θάνατο ετοιμάζονται να σπείρουν στην Ευρώπη οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους ως αντίποινα για τον θάνατο του ηγέτη τους Αμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, προειδοποιεί ο Ελληνοαμερικανός πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ Τζέιμς Σταυρίδης. Την ίδια ώρα, έρχονται στο φως συγκλονιστικές αποκαλύψεις για την αποστολή εξόντωσής του ηγέτη των τζιχαντιστών. Ο επικεφαλής της δύσκολης αυτής αποστολής, στρατηγός Σκοτ Χάουελ, εξηγεί ότι τρεις φορές αναβλήθηκε η επιχείρηση των Αμερικανών και μόνο την τέταρτη φορά έλαβε το πράσινο φως.

Τρεις φορές αναβλήθηκε η επιχείρηση εξόντωσης του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, όπως δηλώνει ο Αμερικανός στρατηγός από το Κεντάκι, Σκοτ Χάουελ, ο οποίος συντόνιζε την αποστολή για την εξόντωσή του, γράφει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail». Ο διοικητής των ειδικών δυνάμεων του Κεντάκι είναι ο άνθρωπος που βοήθησε στον σχεδιασμό και την επιτυχή εκτέλεση της αποστολής εξόντωσης του Μπαγκντάντι, αν και δεν είναι σαφές εάν ο ίδιος βρισκόταν στο έδαφος της Συρίας όταν η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε τον θάνατό του.

Τζέιμς Σταυρίδης: Οι Αμερικανοί τον σκότωσαν όμως οι Ευρωπαίοι θα την πληρώσουν

Την ίδια ώρα ο Ελληναομερικανός πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ Τζέιμς Σταυρίδης προειδοποιεί ότι το Ισλαμικό Κράτος θα εκδικηθεί για τον θάνατο του ηγέτη τους και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, θα αιματοκυλήσει τις χριστουγεννιάτικες αγορές. Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, αλλά και άλλων κρατών έχουν τεθεί σε κατάσταση «πολέμου», ελέγχοντας κάθε ύποπτο και κάθε ύποπτη ή πιθανή κίνηση και σενάριο.


Σε «μέγιστη επιφυλακή» η Γαλλία

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέ σε επιστολή προς τις αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας, το περιεχόμενο της οποίας επικαλείται το Reuters, καλεί σε αυξημένη επιφυλακή προκειμένου να αποτραπούν πιθανές επιθέσεις αντεκδίκησης μετά τον θάνατο του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι. «Η ενδεχόμενη εντατικοποίηση της τζιχαντιστικής προπαγάνδας έπειτα από αυτόν τον θάνατο, στο πλαίσιο της οποίας είναι πιθανό να απευθυνθεί κάλεσμα για ενέργειες αντεκδίκησης, απαιτεί την μέγιστη επιφυλακή, ιδίως κατά την διάρκεια δημοσίων εκδηλώσεων στις περιφέρειές σας τις επόμενες ημέρες», υπογραμμίζει ο Καστανέ.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν και οι κουρδικές δυνάμεις της Συρίας, οι οποίες γνωρίζουν καλά τον «ISIS», αφού πρωτοστάτησαν στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο ο ηγέτης των Κούρδων Μαζλούμ Αμπντί τόνισε πως οι πιστοί ακόλουθοι του ISIS θα επιδιώξουν εκδίκηση για τον θάνατο του αλ Μπαγκντάντι μέσα στις επόμενες εβδομάδες ή μήνες.

«Γι΄αυτό και όλα είναι πιθανά. Ακόμα και επιθέσεις σε φυλακές» τόνισε ο Μαζλούμ. Από την πλευρά του, ο Τζέιμς Σταυρίδης, πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ, δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο «NBC» πως τον ανησυχεί ιδιαιτέρως μια ενδεχόμενη επανεμφάνιση των τζιχαντιστών την επερχόμενη περίοδο των διακοπών των Χριστουγέννων, με την οποία θα ήθελαν ενδεχομένως να δείξουν εμφατικά την επιστροφή τους.

«Ο χειμώνας επιστρέφει, το ίδιο και το Ισλαμικό Κράτος (ISIS). Πρέπει να επιταχύνουμε τις επιχειρήσεις εναντίον του, να μην εφησυχάζουμε, μπορώ να υποθέσω πως μετά τον θάνατο του ηγέτη τους θα επισπεύσουν και εκείνοι κάποιο χτύπημα που ενδεχομένως θα προετοίμαζαν εναντίον της Ευρώπης», είπε ο ίδιος.
Πιθανοί στόχοι οι αγορές των Χριστουγέννων

Θεωρεί πως οι αγορές των Χριστουγέννων «θα είναι ένας πλούσιος στόχος εκδίκησης για τον θάνατό του» και προσθέτει: «Το ISIS δεν είναι ένα άτομο». «Ακριβώς όπως έρχεται ο χειμώνας, το ισλαμικό κράτος επιστρέφει», όπως δήλωσε χθες στο αμερικανικό δίκτυο. Την ίδια ώρα, ο Τζέιμς Σταυρίδης σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Morning Joe» του δικτύου MSNBC τόνισε ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι στην πραγματικότητα «καλύτερο από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των επιχειρήσεων».

Συνεχίζοντας την κριτική του απέναντι στον Αμερικανό πρόεδρο, ο Ελληνοαμερικανός πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι: «Θα έλεγα ότι οι ισλαμιστές τρομοκράτες είναι καλύτεροι από τον Ντόναλντ Τραμπ» σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή των επιχειρήσεων.
Πώς εντόπισαν οι Αμερικανοί τον Μπαγκντάντι: Τα εσώρουχα και ο σκύλος

Ο Πόλατ Τζαν, ένας υψηλόβαθμος σύμβουλος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων «SDF» (υπό την ηγεσία των Κούρδων), έδωσε λεπτομέρειες στο Twitter σχετικά με το πώς βοήθησαν οι υπηρεσίες πληροφοριών των SDF στον εντοπισμό του Μπαγκντάντι. Μια μυστική πηγή είχε πάρει εσώρουχα του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, τα οποία υποβλήθηκαν σε τεστ DNA προκειμένου να επιβεβαιωθεί η ταυτότητά του πριν από την επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατό του, δήλωσε χθες ένας σύμβουλος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων.

«Η δική μας πηγή, που μπορούσε να προσεγγίσει τον αλ Μπαγκντάντι, έφερε τα εσώρουχά του προκειμένου να διεξαχθεί τεστ DNA και να επιβεβαιωθεί 100% ότι αυτό το πρόσωπο ήταν ο ίδιος ο Μπαγκντάντι», υποστήριξε ο Τζαν.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις «SDF» συνεργάζονταν από τις 15 Μαΐου με τη CIA για τον εντοπισμό του Μπαγκντάντι και κατάφεραν να επιβεβαιώσουν ότι είχε μετακινηθεί από το Ντέιρ αλ Ζορ στην ανατολική Συρία στην Ιντλίμπ, όπου σκοτώθηκε.

Ο σκύλος – ήρωας που συμμετείχε στην συμμετείχε στην επιχείρηση

Η επίλεκτη μονάδα του αμερικανικού στρατού που διεξήγαγε την επίθεση εναντίον του ηγέτη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος είχε μεταξύ των μελών της έναν σκύλο, ο οποίος προσέφερε «απίστευτες υπηρεσίες», όμως η ταυτότητά του πρέπει να «προστατευθεί», δήλωσε χθες ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού των ΗΠΑ Μαρκ Μίλεϊ. Ο σκύλος – ήρωας «τραυματίστηκε ελαφρά» κατά τη διάρκεια της εφόδου και «ανάρρωσε πλήρως», διαβεβαίωσε ο στρατηγός Μίλεϊ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Τη φωτογραφία του «υπέροχου» σκύλου -όπως τον χαρακτήρισε- ο οποίος έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην επιχείρηση κατά του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η σορός του Μπαγκντάντι ερρίφθη στη θάλασσα, μετά την αμερικανική επιδρομή εναντίον του αρχηγού της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» στη Συρία, επιβεβαίωσαν χθες αξιωματούχοι του Πενταγώνου στο γαλλικό πρακτορείο και το Reuters. Δύο αξιωματούχοι ανέφεραν πως πιστεύουν ότι τα λείψανά του ερρίφθησαν στη θάλασσα από ένα αεροσκάφος.

Ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι είχε τραυματιστεί σοβαρά σχεδόν δύο χρόνια πριν, όταν ρωσικά αεροσκάφη είχαν βομβαρδίσει κτήριο στο οποίο διεξαγόταν συμβούλιο των ανωτάτων στελεχών του Ισλαμικού Κράτους. Από τότε εμφανίστηκε ελάχιστες φορές δημοσίως και αυτές σε ηχογραφημένα μηνύματα. Το βράδυ του Σαββάτου, όπως γνωστοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αμερικανικές δυνάμεις κτύπησαν την περιοχή που βρισκόταν ο επικεφαλής της τζιχαντιστικής οργάνωσης, στο χωριό Μπαρίσα της βορειοανατολικής Συρίας. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς ο αλ Μπαγκντάντι, αφού κατάλαβε ότι ήταν εγκλωβισμένος, ενεργοποίησε εκρηκτικό γιλέκο και ανατινάχθηκε.

loading...