Κίνδυνος για κατάρρευση του συστήματος ηλεκτροδότησης λόγω κακοκαιρίας – Κίνδυνος για black out

Το σύστημα δεν είναι βέβαιο ότι θα αντέξει, ιδιαίτερα εάν τα προβλήματα στην τροφοδοσία λιγνίτη συνεχιστούν, ενώ οι αρμόδιοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να θέσουν σε εφαρμογή έκτακτα μέτρα.

Ήδη, η κακοκαιρία έχει προκαλέσει προβλήματα ηλεκτροδότησης σε πολλές περιοχές στη χώρα. Χωριά της Μεσσηνίας σε Μάνη και Καλαμάτα καθώς και μεμονωμένα σπίτια έχουν μείνει από χθες το βράδυ χωρίς ρεύμα, λόγω των καιρικών συνθηκών.

Μειώνονται τα αποθέματα λιγνίτη

Την ίδια ώρα, προβληματισμό προκαλεί η δυνατότητα του συστήματος φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού να αντέξει τις επόμενες ημέρες. Από τη μία πλευρά, τα αποθέματα λιγνίτη μειώνονται, ενώ από την άλλη, οι μονάδες φυσικού αερίου είναι άγνωστο αν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες,καθώς η Ρεβυθούσα δεν διαθέτει αποθέματα φυσικού αερίου και τα προγραμματισμένα φορτία LNG δεν είναι βέβαιο ότι μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς.

Για να υπάρξει διαχείριση της κατάστασης, η ΔΕΠΑ ναύλωσε έκτακτο φορτίου LNG, που όμως δεν αναμένεται ότι θα φτάσει στη χώρα πριν τις 24 Ιανουαρίου. Παράλληλα, η ΡΑΕ αποφάσισε τη συμμόρφωση των ηλεκτροπαραγωγών για τη διατήρηση αποθεμάτων ασφάλειας. Ως εκ τούτου, η αγορά θα στερηθεί απαραίτητα κυβικά μέτρα, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Η ΡΑΕ απειλεί με πρόστιμα τους ηλεκτροπαραγωγούς, επειδή δεν διατήρησαν, ως όφειλαν, αποθέματα ασφαλείας πέντε ημερών. Σύμφωνα με την Καθημερινή, τα αποθέματα δεν δηλώθηκαν λόγω αδυναμίας της ΔΕΠΑ να δεσμεύσει ποσότητες φυσικού αερίου για τους πελάτες της, η οποία και ζήτησε από τη ΡΑΕ παράταση της σχετικής προθεσμίας για τις 13 Φεβρουαρίου.

Σε συναγερμό το σύστημα

Παρά τα προβλήματα, η ΡΑΕ προειδοποιεί ότι θα ενεργοποιήσει τις κυρώσεις, ύψους έως και 10% του τζίρου κάθε μονάδος. Ως εκ τούτου, οι ηλεκτροπαραγωγοί αναμένεται να συμμορφωθούν στην απόφασή της, με όποια επίπτωση στην επάρκεια.

Η κακοκαιρία δυσχεραίνει την εξόρυξη στην Πτολεμαΐδα

Έντονα είναι τα προβλήματα στην Πτολεμαΐδα, όπου η κακοκαιρία δημιουργεί προβλήματα στην εξόρυξη. Οι εργαζόμενοι αδυνατούν, λόγω του παγετού, να χρησιμοποιήσουν μηχανήματα και τα αποθέματα λιγνίτη είναι σημαντικά περιορισμένα.

Συναγερμός για να αποφευχθεί το μπλακ άουτ

Οι αρχές προσπαθούν να ελέγξουν την κατάσταση. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η εφαρμογή έκτακτων μέτρων, για να αποφευχθούν φαινόμενα μπλακ άουτ.

loading...