Aσύλληπτη εθνική υποχώρηση: Ο Σημίτης είχε δεχθεί μειωμένη αιγιαλίτιδα ζώνη για Θράκη, Θάσο, Σαμοθράκη! – Απόρρητα έγγραφα

Αποκάλυψη-σοκ
Μία από τις χειρότερες περιόδους για την χώρα μας ήταν η Κυβέρνηση Σημίτη, η οποία τα έδωσε όλα σε Δύση και Τούρκους. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις σχέσεις του με την Γερμανία.

Ποιος μπορεί επίσης να ξεχάσει το ”ευχαριστώ” στους Αμερικανούς. Επίδιακυβέρνησής του τα έγιναν ”γκρίζα” τα Ίμια, με την Ελλάδα να χάνει χωρίς να ”πέσει” μία τουφεκιά.

Η αποκάλυψη

Ασύλληπτες εθνικές υποχωρήσεις είχαν πραγματοποιήσει στις διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία στο ζήτημα της οριοθέτησης των χωρικών υδάτων οι πρώην Πρωθυπουργοί του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου, όπως προκύπτει από τα απόρρητα πρακτικά των διμερών επαφών τα οποία φυλάσσονται στα υπόγεια του Υπουργείου Εξωτερικών.

Υποχωρήσεις οι οποίες δεν έλαβαν απλώς γραπτό χαρακτήρα αλλά αποτυπώθηκαν και σε χάρτες οι οποίοι παραδόθηκαν και βρίσκονται στην κατοχή των Τούρκων! Η παραίνεση της Καγκελαρίου Μέρκελ προς Ελλάδα – Τουρκία να πιάσουν το νήμα του διαλόγου από εκεί που το άφησαν στις διερευνητικές επαφές του 2016, μια θέση που ασπάζεται επί της αρχής και η Κυβέρνηση, οδήγησε την εφημερίδα «Εστία» στο να πραγματοποιήσει μια πρώτη έρευνα ώστε να διακριβώσει ποιο ήταν το ακριβές πλαίσιο των συζητήσεων.

Υποτίθεται πως οι διερευνητικές επαφές που άρχισαν μετά την Συμφωνία του Ελσίνκι και την εκ μέρους της Ελλάδας «αναγνώριση συνοριακών διαφορών και συναφών θεμάτων» ήταν μια ανεπίσημη διαδικασία στην οποία τα δυο μέρη κατέθεταν τις προτάσεις τους χωρίς να γίνεται διαπραγμάτευσις. Φευ!

Οι απαντήσεις που μας δόθηκαν από τους χειριστές ήταν κεραυνός εν αιθρία. Τα ευρήματα οδυνηρά. Τώρα καταλαβαίνουμε γιατί η Μέρκελ ζητεί επιστροφή στις διερευνητικές του 2002-2016. Γιατί γνωρίζει ότι δύο Πρωθυπουργοί του ΠΑΣΟΚ και λιγότερο ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν δεσμεύσει την χώρα να ενταφιάσει την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια! Σύμφωνα με τα πρακτικά όπως αυτά μας τα περιέγραψαν οι αρμοδίοι χειριστές (η διαπραγμάτευση αφορούσε χωρικά ύδατα, υφαλοκρηπίδα και επί Ευαγγέλου Βενιζέλου το 2013 προσετέθη η ΑΟΖ ), η Ελλάδα:

1. Επί κυβέρνησης Κώστα Σημίτη είχε δεχθεί μειωμένη αιγιαλίτιδα ζώνη για την Θράκη, την Θάσο και την Σαμοθράκη!

Επίσης συζητούσε την επιλεκτική διαφοροποίηση των χωρικών υδάτων νησιών του Αιγαίου ώστε αυτά να έχουν 12 μίλια στην Δυτική πλευρά τους και 8 ή 10 μίλια ανάλογα με την περίπτωση στην Ανατολική πλευρά τους, που «κοιτά» προς τα τουρκικά παράλια. Επίσης γινόταν δεκτό πως νησιά που ευρίσκονται λίγες δεκάδες μέτρα από την απέναντι τουρκική ακτή θα είχαν χωρικά ύδατα έως το μέσον της γραμμής οριοθέτησης.

2. Μετά την περίοδο 2004-2009 όπου οι διερευνητικές επί Υπουργίας Πέτρου Μολυβιάτη ατόνησαν (προκειμένου να παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες η Χάγη) το ΠΑΣΟΚ επανήλθε στην εξουσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εστίας», οι Έλληνες διπλωμάτες μετέφεραν τότε στους Τούρκους συναδέλφους τους μια πρόταση του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου την οποία και λάτρεψαν: η Ελλάδα πρότεινε την επέκταση των χωρικών υδάτων της στα 12 μίλια για την ηπειρωτική χώρα και δεχόταν την επέκταση χωρικών υδάτων μόνο στα 6 μίλια για τα νησιά! Λέγεται μάλιστα πως στους φοριαμούς του Υπουργείου Εξωτερικών βρέθηκαν και χάρτες στους οποίους αποτυπωνόταν η ελληνική πρόταση και τους οποίους έχουν στην διάθεσή τους οι Τούρκοι!

Χάρτες οι οποίοι παραδόθηκαν προς ενημέρωση και προς την κυβέρνηση Σαμαρά και προς την κυβέρνηση Τσίπρα και προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αυτό είναι το κεκτημένο του Παπανδρέου. Ήταν η εποχή που το ΠΑΣΟΚ χλεύαζε με δηλώσεις του Δημήτρη Δρούτσα την έννοια της ΑΟΖ ως «μόδα» και απαιτούσε από τους Κύπριους να μην οριοθετήσουν ΑΟΖ με την Αίγυπτο! Η πτώση Παπανδρέου από την εξουσία μετά τις Κάννες ανέβαλλε τα σχέδια αυτά.

3. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όπως και η κυβέρνηση Σαμαρά ενταφίασαν βεβαίως αυτούς τους χάρτες που απεμπολούσαν το κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει με βάση το Δίκαιο της Θαλάσσης στα 12 μίλια. Όπως βεβαίως ενταφίασε όλες τις δεσμεύσεις Σημίτη στο Ελσίνκι και στις διερευνητικές ο Κώστας Καραμανλής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε μια διαφορετική τακτική στις διερευνητικές. Υπαινίχθηκε την πρότασή του για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια σε Ιόνιο – Κρήτη (Προεδρικά Διατάγματα Κοτζιά), ενώ ήταν «ανοικτός» για χωρικά ύδατα 10 μιλίων στα νησιά με ταυτόχρονη κατοχύρωση του εναερίου χώρου στα 10 μίλια. Μόνο για την είσοδο των Δαρδανελλίων και για να μην χρεωθεί ότι κλείνει την Τουρκία αποδεχόταν κάμψη αυτής της αρχής.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συζητούσε επίσης την δημιουργία δύο θαλασσίων διαδρόμων για την διεθνή ναυσιπλοΐα· έναν πάνω και έναν κάτω από τα Αντικύθηρα. Το «φοβερό» όμως ήταν ότι οι Τούρκοι προσέρχονταν στις συζητήσεις με τους χάρτες Παπανδρέου ως δική τους πρόταση! Κάτι το οποίο δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό, γι’ αυτό και οι διερευνητικές έληξαν άδοξα τον δεύτερο χρόνο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2016.

Ιδού λοιπόν γιατί η Μέρκελ ζητεί να επιστρέψουμε στο 2016, ιδού γιατί το πεδίο είναι ναρκοθετημένο, ιδού γιατί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που άριστα επιμένει στην ύπαρξη της μιας και μόνης διαφοράς πρέπει να προσέξει να μην πέσει στην παγίδα του Βερολίνου!

https://www.pentapostagma.gr

loading...