Προβλήματα όρασης: 6 λόγοι που τα προκαλούν εκτός από τη γήρανση

Οι περισσότεροι άνθρωποι με την πάροδο των χρόνων διαπιστώνουν αλλοιώσεις της όρασης, όπως η πρεσβυωπία, ο καταρράκτης και η εκφύλιση ωχράς κηλίδας.


Πολλά προβλήματα όρασης ωστόσο, είναι πιθανό να εμφανιστούν πολύ νωρίτερα, καθώς σχετίζονται με κάποιες συνήθειες ή καταστάσεις που τα προκαλούν.
Πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη

Οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν πλέον πάνω από 400 λεπτά την ημέρα κοιτάζοντας κάποια οθόνη, του ηλεκτρονικού υπολογιστή, του κινητού ή του τάμπλετ. Αυτό προκαλεί μια σειρά προβλημάτων, όπως κόπωση των ματιών και θολή όραση. Επιπλέον, το γεγονός ότι δεν ανοιγοκλείνουν συχνά τα μάτια τους, προκαλεί ξηροφθαλμία και ερεθισμούς των ματιών. Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν χρησιμοποιούμε ψηφιακές συσκευές ανοιγοκλείνουμε τα μάτια 70% λιγότερο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ανάγνωση σε οθόνη κουράζει τα μάτια, επειδή τα ψηφιακά γράμματα σχηματίζονται από μικροσκοπικές κουκίδες και δεν είναι τόσο έντονα όσο στο εκτυπωμένο χαρτί.

Ευτυχώς, τα συμπτώματα από τη χρήση οθόνης υποχωρούν όταν σταματά και η εργασία μπροστά στον υπολογιστή. Για να τα αποφύγετε ακολουθείστε τον κανόνα 20:20:20, δηλαδή ανά 20 λεπτά απομακρυνθείτε 20 μέτρα από τον υπολογιστή και κλείστε τα μάτια σας για 20 δευτερόλεπτα.

Αν συνεχίζετε να έχετε προβλήματα όρασης, προγραμματίστε μια οφθαλμολογική εξέταση για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο υπερμετρωπίας ή αστιγματισμού. Ο οφθαλμίατρος μπορεί επίσης να σας συστήσει ειδικά γυαλιά για την εργασία μπροστά σε υπολογιστή.
Φοράτε πολλές ώρες τους φακούς επαφής

Όσο περισσότερο φοράτε τους φακούς επαφής, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος να συγκεντρώσουν μικρόβια που προκαλούν μόλυνση του κερατοειδούς. Μελέτες δείχνουν ότι ακόμα και λίγες ώρες ύπνου με τους φακούς επαφής αρκούν για να υπάρξει μόλυνση. Επιπλέον, η πολύωρη χρήση των φακών προκαλεί θολή όραση και πόνο στα μάτια.

Ένας εύκολος τρόπος για να δείτε εάν για την κακή σας όραση φταίνε οι φακοί, είναι να τους βγάλετε και να φορέσετε τα γυαλιά σας. Εάν με τα γυαλιά βλέπετε καθαρά, τότε πρέπει να αντικαταστήσετε τους φακούς σας.
Εκδορά του κερατοειδούς

Η εκδορά του κερατοειδούς είναι ένας μικροτραυματισμός στη διαφανή μεμβράνη που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του ματιού και καλύπτει την ίριδα. Σκόνη, άμμος, ροκανίδια, μεταλλικά σωματίδια ή ένα απρόσεκτο ξύσιμο του ματιού μπορεί να προκαλέσουν αμυχή στον κερατοειδή. Συνήθως η αλλοίωση είναι επιφανειακή, προκαλεί όμως πόνο, ερυθρότητα, κάψιμο, δακρύρροια, θολή όραση και πονοκέφαλο. Η αποκατάσταση της βλάβης γίνεται με την απομάκρυνση του ξένου σωματιδίου και τη χρήση τοπικών φαρμάκων σε διάστημα 24-72 ωρών και σπάνια εξελίσσεται σε διάβρωση ή λοίμωξη.


Εγκυμοσύνη

Οι ορμονικές αλλαγές κατά την εγκυμοσύνη, έχουν ως αποτέλεσμα να μεταβάλλεται συχνά η όραση. Έτσι κατά την εγκυμοσύνη, μπορεί να εμφανισθεί μυωπία ή να επιδεινωθεί μια προϋπάρχουσα μυωπία, με συνέπεια τη μείωση της οπτικής οξύτητας με ή χωρίς τα γυαλιά που πιθανότατα χρησιμοποιούσαμε.

Οι μεταβολές της όρασης είναι αποτέλεσμα της διαφορετικής διαίρεσης των υγρών του σώματος ή των ορμονών ή και των δύο, τα οποία επανέρχονται σε φυσιολογικά επίπεδα μετά τον τοκετό. Μερικές από τις μεταβολές στην όραση, οφείλονται στην παροδική πάχυνση του κερατοειδούς και σε δευτερεύουσες αλλαγές στο δείκτη διάθλασης του κερατοειδούς κατά την κύηση. Συμβουλευθείτε τον οφθαλμίατρό σας αν υπάρξει η παραμικρή αλλαγή στην όρασή σας.
Παθήσεις

Κάποια φάρμακα όπως τα αντιισταμινικά, τα αντικαταθλιπτικά ή φάρμακα για την υπέρταση ενδέχεται να προκαλούν ξηροφθαλμία, με αποτέλεσμα να νιώθετε ότι κάτι έχει μπει στο μάτι σας, να έχετε θολή όραση, πόνο ή κόκκινα μάτια.

Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στην ξηροφθαλμία λόγω των ορμονικών αλλαγών που προκαλεί μια εγκυμοσύνη, η λήψη αντισυλληπτικών ή η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης. Τέλος, παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο διαβήτης αυξάνουν τον κίνδυνο για προβλήματα όρασης.
Γλαύκωμα

Το γλαύκωμα είναι μια πάθηση που οδηγεί στην απώλεια της όρασης απροειδοποίητα. Στα πρώιμα στάδια της νόσου είναι δυνατόν να μην υπάρξουν συμπτώματα. Ειδικοί εκτιμούν ότι οι μισοί άνθρωποι που έχουν γλαύκωμα μπορεί να μην γνωρίζουν ότι νοσούν. Η απώλεια της όρασης προκαλείται από βλάβη στο οπτικό νεύρο, το οποίο παίζει το ρόλο ηλεκτρικού καλωδίου με πάνω από ένα εκατομμύριο σύρματα και είναι υπεύθυνο για την μεταφορά εικόνων από το μάτι στον εγκέφαλο.

Οι άνθρωποι προχωρημένης ηλικίας διατρέχουν μεγαλύτεροι κίνδυνο γλαυκώματος, τα τελευταία χρόνια όμως εκδηλώνεται και σε πολλούς νεώτερους, γεγονός που καθιστά απαραίτητο τον τακτικό οφθαλμολογικό έλεγχο.
Οι άνθρωποι μεταξύ 18 και 60 θα πρέπει ελέγχουν την όρασή τους τουλάχιστον μία φορά τη διετία.

Πηγη onmed
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

5 σχόλια :

 1. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Ο 7ος ΟΤΑΝ Ο ΓΕΡΟ ΜΑΣΤΡΑΚΟΥΛΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΤΣΟΥΚΑΛΕΙΚΑ ΕΜΑΘΕ ΟΤΙ ΤΑ 750 ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΕΣΚΑΣΕ ΣΤΗΝ ΜΑΥΡΟΚΥΛΩΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΣΦΤΙΑΞΕ ΤΑ ''ΧΑΡΤΙΑ'' ΤΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ 100.000 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΑΣΑΜ ΤΟΥ ΠΣΩΡΡΑ ΒΕΕΒΑΙΙΑ ΑΥΤΟΣ ΕΔΩΣΕ ΓΙΑ 5 ΑΤΟΜΑ ΗΘΕΛΕ ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΑ ΛΟΙΠΟΝ ΜΟΛΙΣ ΤΟΥ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟΝ ΤΡΙΤΟ ΤΟΝ ΜΑΚΡΥΤΕΡΟ (ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ) ΤΙ ΓΕΛΑΤΕ ΚΑΛΕ? Ε ΤΟΤΕ ΤΟΥ ΕΚΤΙΝΑΧΤΗΚΑΝ ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΩΝ ΜΑΤΙΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩ ΠΑΕΙ ΤΥΦΛΩΘΗΚΕ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ. ΤΩΡΑ ΟΙ 7 ΓΙΟΙ ΤΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΞΕΡΑΝ ΤΙΠΟΤΑ ΖΗΤΑΝ ΤΟΝ ΤΣΑΠΕΛΟΦΑΓΟ ΝΑ ΤΟΝ ΣΚΙΣΟΥΝ ΣΕ ΦΕΤΕΣ ΟΠΩΣ ΟΙ ΣΥΚΩΜΑΙΔΕΣ. ΗΘΕΛΕ ΒΛΕΠΕΙΣ Ο ΜΠΑΡΜΠΑΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ''ΕΚΠΛΗΞΗ'' ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΗΡΕ ΤΗΝ ΠΑΠΑΡΑ ΤΥΦΛΩΘΗΚΕ ΚΙΟΛΑΣ! ΝΑ ΑΥΤΑ ΕΙΑΙ ΤΑ ΧΑΙΡΙΑ ΟΠΟΙΟΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΚΑΙ ΑΚΟΥΕΙ ΤΟΝ ΤΣΑΠΕΛΟΦΑΓΟ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΒΡΕ ΒΛΑΚΑ ΔΕΝ ΣΟΥ ΕΧΩ ΠΕΙ ΝΑ ΜΗ ΓΡΑΦΕΙΣ ΠΣΩΡΡΑ ΑΛΛΑ ΦΣΩΡΡΑ?

   ΚΑΖΑΚΗΣ:
   ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΖΩΡΤΖ ΣΟΡΟ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ,ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΤΙΑΝΩΝ...salom....salom..

   Διαγραφή
  2. KAΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΚΑΝΩ...ΕΙΣΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΣΕ ΠΑΡΩ ΜΙΑ ΠΟΥΤΣΟ-ΚΑΒΑΛΕΡΙΑ-ΦΣΩΡΡΙΑΝΑ? ΑΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑΑΑΑΑ OCULUS OCULI ΑΝΕΚΡΑΞΕΝ Ο ΓΕΡΟΣ ΜΟΛΙΣ ΕΜΑΘΕ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΕΝΑ ΚΑΥΛΙ !!!!! ΑΑΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑΑΑΑΑΑΑΑ salom....alom..

   Διαγραφή
 2. ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΝΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙ ΑΚΟΛΟΥΘΟ ΤΟΥ ΚΑΖΑΚΗ...

  ΣΕ ΤΙ ΘΕΜΑ ΗΡΘΕ ΝΑ ΦΤΥΣΕΙ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΞΕΡΑΤΑ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΥ ΤΑ ΠΙΑΝΕΙ ΣΕΛΗΝΙΑΣΜΟΣ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΡΕΜΕΙ Η ΓΗ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΦΙΔΙΑ,ΤΑ ΣΚΟΥΚΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΠΕΤΑ ΠΟΥ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ ΣΠΛΑΧΝΑ ΤΗΣ ΟΤΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΤΑ ΣΚΕΠΑΣΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ,Η ΚΟΜΜΑΤΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΡΟΤΣΑΙΛΝΤ ΔΕΝ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΝ,ΑΣ ΓΑΥΓΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΑΣ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ,ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΟΛΟΙ...

  ΟΠΟΤΕ ΕΡΠΕΤΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΡΕΧΕΤΕ ΝΑ ΚΑΤΟΥΡΑΤΕ ΓΙΑΤΙ ΚΑΚΟΡΙΖΙΚΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΣΑΣ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΤΑ ΔΕΚΑΡΙΚΑ ΝΑ ΔΩΣΕΙΣ ΠΙΣΩ. ΣΤΟ ΛΕΩ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΣΟΥ. ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΝΑ ΣΕ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ. ΕΚΕΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΝ ΒΓΑΛΕΙΣ ΚΑΘΑΡΗ ΠΡΟΣΕΞΕ, ΔΩΣΕ ΤΑ ΔΕΚΑΡΙΚΑ ΠΙΣΩ ΚΑΙ ΘΑ ΣΕ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΑΠΛΩΣ ΣΤΟΜ ΔΑΦΝΙ ΘΑ ΠΕΡΝΑΣ ΚΑΛΑ ΕΚΕΙ Α ΚΑΝΕΙΣ ΟΡΚΟΜΩΣΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΤΡΕΛΟΥΣ ΤΣΑΠΕΛΟΦΑΓΕ

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]