Η περιουσία της Εκκλησίας της Ελλάδος ξεπερνά 4.340.000.000.000

Όταν σήμερα σύσσωμος ο ελληνικός λαός, κυβέρνηση, αντιπολίτευση, κόμματα, φορείς…ψάχνουν να βρουν χρήματα για την αποφυγή της χρεοκοπίας, ουδείς διανοείται να θίξει το καυτό θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Πιθανόν κάποιοι να νομίζουν πως δεν είναι και τόσο μεγάλη που να αξίζει να ασχοληθούμε και που θα έδινε λύση στο πρόβλημα της χώρας.

Αν όμως μαθαίνατε πως αυτή μπορεί να ανέρχεται ως και δέκα φορές το ελληνικό χρέος;

Όχι η εκτίμηση δεν είναι υπερβολική και είναι απορίας άξιο γιατί κανείς από τους φύλαρχους της αριστεράς δεν ξεσηκώνει τον κόσμο να απαιτήσει αυτά που η εκκλησία εδώ και αιώνες του έχει κλέψει!!!

Αναλώνονται σε ψευτοεπαναστατικές ανούσιες δράσεις που κανένα αποτέλεσμα δεν φέρουν παρά μόνον δημιουργούν προβλήματα σε άλλους πολίτες ή ενθαρρύνουν κατάπτυστες νοοτροπίες που μας οδήγησαν στην κοινωνική κατάρρευση όπως το «κίνημα» της Κερατέας και ποιούν την νύσσα για ένα τόσο σοβαρό θέμα που ουσιαστικά λύνει το πρόβλημα χρέους της χώρας μια και καλή!

H εκκλησιαστική περιουσία καλύπτεται από ένα αδιαφανές πλέγμα που «υφαίνουν» περισσότερα από 10.000 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (μητροπόλεις, ναοί, μονές, προσκυνήματα, ιδρύματα, κληροδοτήματα και άλλα). Ο ιστός αυτών των ΝΠΔΔ, κρύβει αποτελεσματικά την εκκλησιαστική περιουσία από τα αδιάκριτα μάτια των «αντικληρικών». Είναι δε τόσο καλά προστατευμένο το μυστικό, που ούτε η κεντρική διοίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος μπορεί να έχει εικόνα για την περιουσία των μονών και των μητροπόλεων.


Κάθε ένα από αυτά τα ΝΠΔΔ έχει δική του ανεξάρτητη οικονομική διαχείριση, γεγονός που καθιστά το εγχείρημα για την καταμέτρηση της εκκλησιαστικής περιουσίας λίγο-πολύ ανέφικτο. Εξάλλου και για τη γνωστή ιδιοκτησία της Εκκλησίας δεν μπορεί να βγει ασφαλές συμπέρασμα, διότι ουδείς μπορεί να αποτιμήσει, λόγου χάρη, την αξία των δασών, των χορτολιβαδικών εκτάσεων αλλά και των δεσμευμένων από δήμους και κράτος οικοπέδων.

Το οργανόγραμμα της Εκκλησίας χωρίζεται σε τέσσερις ομάδες. Την κεντρική διοίκηση, τις ιερές μητροπόλεις, τις ιερές μονές και τους ενοριακούς ναούς. Οι ομάδες αυτές διοικούνται από συλλογικά όργανα. Οι ιερές μητροπόλεις από τα μητροπολιτικά συμβούλια, οι ιερές μονές από τα ηγουμενοσυμβούλια και οι ενοριακοί ναοί από τα εκκλησιαστικά συμβούλια. Με εξαίρεση τα ηγουμενοσυμβούλια που απαρτίζονται μόνο από μοναχούς, όλα τα άλλα όργανα διοίκησης περιλαμβάνουν ως μέλη και «λαϊκούς».

Πολύ πρόχειροι υπολογισμοί, φέρουν την περιουσία του ΝΠΔΔ της Εκκλησίας της Ελλάδος να ανέρχεται σε τουλάχιστον δεκαπέντε δισεκατομμύρια (15.000.000.000) ευρώ. Στο ποσό αυτό προστίθεται και η ανυπολόγιστη-αμύθητη περιουσία των περίπου δυόμισι χιλιάδων (2.500) μοναστηριών. Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης, εκατοντάδες οικοδομικά τετράγωνα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια και καταθέσεις αξίας εκατομμυρίων ευρώ αποτελούν την εκκλησιαστική περιουσία. Ωστόσο, το «ιερό» θησαυροφυλάκιο είναι τόσο βαθύ που αρκεί μία και μόνο αναφορά.

Πέντε μονές που προσέφυγαν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια εναντίον του νόμου Τρίτση αποτιμούσαν τα περιουσιακά τους στοιχεία στο αστρονομικό ποσό των 8 τρισ. δρχ. (!!!). Και μάλιστα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τους επιδίκασε το ποσό των 3 τρισ. δρχ. Μπορεί να φανταστεί κανείς ότι εάν η περιουσία των 5 μονών άγγιζε πριν μια 20ετία τα 3 ή 8 τρισ. δρχ., τότε πώς μπορεί κανείς να υπολογίσει την περιουσία των 2.500 μοναστηριών και ναών σε όλη τη χώρα; Mόνον η μοναστηριακή περιουσία υπολογίζεται περί τα 2,5 με 5 τρις ευρώ δηλαδή 6-12 φορές μεγαλύτερη του χρέους της Ελλάδος

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αλλά και στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η συνολική έκταση της εκκλησιαστικής περιουσίας φτάνει τα 1.300.000 στρέμματα. Απ΄ αυτά 732.000 είναι βοσκότοποι, 367.000 δασικές εκτάσεις και 189.000 γεωργικές. Και περίπου 400.000 στρέμματα χαρακτηρίζονται ως «διακατεχόμενα» αφού γι΄ αυτές τις εκτάσεις δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας. Έχει, επίσης, σημειωθεί ότι η Εκκλησία της Ελλάδος διαθέτει παράλληλα και ολόκληρα νησιά και βραχονησίδες (!) σε νησιωτικά συμπλέγματα, όπως π.χ στις Σποράδες και στις Κυκλάδες. Η Εκκλησία της Ελλάδος φέρεται μεταξύ άλλων να διαθέτει περίπου οκτακόσια (800) κτήρια με γραφεία, καταστήματα, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, ακόμα και μισθωμένα βενζινάδικα. Όσον αφορά δε την ρευστότητα της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπολογίζεται σε μερικές δεκάδες (ίσως και εκατοντάδες) εκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα η Εκκλησία της Ελλάδος έχει συστήσει δύο Ανώνυμες Εταιρίες (Α.Ε.), μία για την διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων, με την επωνυμία «Υποστήριξη Επιχειρησιακών και Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων Μελετών και Έργων, Ανώνυμη Εταιρία» και μία για την διαχείριση της περιουσίας της.

Η μισθοδοσία των κληρικών γίνεται από το τον κρατικό προϋπολογισμό. Το ετήσιο κονδύλι φτάνει στο ύψος του 1 εκατομμυρίου ευρώ ετησίως.


Συνεπώς στο σύνολό της η εκκλησιαστική περιουσία πρέπει να ξεπερνά τα 5 τρις ευρώ δηλαδή δεκαπέντε φορές το ελληνικό χρέος!

Επίσης είναι μέτοχος στην Εθνική Τράπεζα στην Εμπορική και σε άλλες που έχουν δανείσει το ελληνικό κράτος με τοκογλυφικά επιτόκια 6% και έχουν στα χέρια τους περίπου το 40 % του ελληνικού χρέους

«Η δυναμική πορεία της Εκκλησίας της Ελλάδος – ΕΚΥΟ επιβεβαιώθηκε και με την αγορά “1.600.000”μετοχών της Εθνικής Τράπεζας η οποία καλύφθηκε με την συμμετοχή των διαθεσίμων της Εκκλησίας της Ελλάδος – ΕΚΥΟ (Αποφ. ΔΙΣ 31-07-2008).Ήτοι το σύνολο των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας της Εκκλησίας της Ελλάδος –ΕΚΥΟ την 31-12-2008 ανήλθε εις το ύψος των 7.785.405 τεμαχίων».

Πηγη masternews
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

15 σχόλια :

 1. ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΗΞΕΡΑ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΑΠΑΡΙΕΣ ΠΟΙΟΣ ΚΑΘΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΡΑΦΕΙ ...

   Διαγραφή
 2. Τα παραμύθια είναι ελκυστικά, σαγηνευτικά, γιατί μιλούν για υπερβολές, για πράγματα που ξεφεύγουν από τα γήινα δεδομένα.
  Ένας βασιλιάς π.χ. έχει περισσότερα από 4 χέρια
  ή μια Εκκλησία έχει περιουσία που υπερβαίνει τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αρθρογράφε, άλλου τέτοιου είδους περιουσίες ''θρησκευτικού'' τύπου υπάρχουν;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΘΣΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΠΟΥ Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ,ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΜΟΝΟ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΕΣ?ΘΑ ΤΗΝ ΦΑΝΕ ΕΝ ΡΙΠΗ ΟΦΘΑΛΜΟΥ.ΕΔΩ ΦΑΓΑΝΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΜΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 150 ΧΡΟΝΙΑ.ΤΗΝ ΠΕΡΕΙΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΝ?ΑΛΛΑ Η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ.ΓΙΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΣΤΡΟΧΑΣΤΡΟ....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΜΠΟΥΝΤΑΛΑ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΕ ΑΛΛΟ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΘΕΣΙΝΙΟ , ΓΙΑ ΠΕΣ ΜΠΟΥΝΤΑΛΑ ΜΟΥ ΕΔΩ ΔΕΝ ΕΡΧΕΤΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΞΝΙΚΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΠΟΙΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ ΤΗΝ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΑ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΠΕΝΤΕ ΕΥΡΩ ΤΟ ΣΤΡΕΜΑ ΠΑΕΙ ΤΑ ΔΕ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΠΕΣΑΝΕ ΣΤΟ 1/3ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΟΥΣ , ΜΑ ΠΟΣΟ ΜΠΟΥΝΤΑΛΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑΣΑΙ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΕ ΓΙΑ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΕΣ ,ΠΡΕΠΕ ΝΑΣΑΙ ΠΟΛΥ ΝΟΥΜΕΡΟ ΚΑΙ ΓΡΑΦΙΚΟΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Δεν μπορώ να καταλάβω,
  αν παραχωρηθεί η περιουσία της Εκκλησίας, όποια είναι αυτή, στους δανειστές, θα χαρούν; Η περιουσία αυτή δεν είναι ελληνική;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ΚΚΕ-Αντιπροσωπεια εσωρουχων αιλαδοs Κοκκινεs Κυλοτεs Ελαφρωs..
  μεταχειρισμενεs

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Αγαπητέ αρθρογράφε και σύντροφε Αβραάμ, έλα να με συναντήσεις στο ΚΙΣ,
  θα σε περιμένουμε εκεί....

  Ιακώβ - Ισαάκ - Σάρα - Μάρα και το κακό το συναπάντημα !!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Ο ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΣ ΓΡΑΦΕΙ ΨΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ. ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟ ΡΕΥΣΤΟ ΧΡΗΜΑ ΠΟΥ ΞΕΠΕΡΝΑΕΙ ΤΑ 10 ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ, ΣΚΟΠΙΜΩΣ. ΚΑΙ ΜΙΛΑΕΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΒΟΣΚΟΤΟΠΙΑ ΚΑΤΑΛΓΦΘΕΝΤΕΣ ΧΩΡΟΙ ΜΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ, ΧΩΡΑΦΙΑ ΚΛΠ, (ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΞΕΠΡΝΟΥΝ ΤΑ 6 ΕΞΑΚΙΣ ΕΥΡΩ). ΕΧΟΥΝ ΛΗΣΤΕΥΤΕΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΑ ΚΑΤΑΠΙΣΤΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ, ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΖΑΡΙΚΑ ΙΕΡΑΤΕΙΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν υπάρχει τίποτε πιο εύκολο από το να αμολάει κάποιος το κοντό και το μακρύ του.
   Το δύσκολο είναι να μιλήσει με στοιχεία και ντοκουμέντα.

   Διαγραφή
  2. ΗΡΘΕ ΚΑΙ Ο ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΤΩΝ ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΤΟΥ ΨΩΡΡΑ ΝΑ ΠΕΙ ΤΗΝ ΜΑΛΑΚΙΑ ΤΟΥ
   ΟΠΩΣ ΕΚΤΙΜΑ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΨΩΡΡΑ ΕΚΤΙΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ.
   ΡΕ ΠΑΠΑΤΖΗ ΑΦΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΟΥ 600 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΣΟΥ ΠΟΥ ΑΞΙΖΟΥΝ 33 ΤΡΙΣ ΚΑΙ ΤΑ 117 ΤΡΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΑΣΜΑ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΜΑΣ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ.

   Διαγραφή
  3. 11:53 μ.μ.
   Πληρωμένη απάντηση.

   Διαγραφή
 10. Μηπως ειστε λίγο οχι πολυ λίγο ΗΛΙΘΙΟΙ!!!!!!!!!!
  Η περιουσία της Εκκλησίας είναι ΜΟΝΟ 6.000.000.000.0000.000 $
  Αντε αληταραδεςςςςςςςςςςςςςς βλάκες Ελληναράδες που σας φταιει ο ΣΟΙΜΠΛΕ και η ΜΕΡΚΕΛ !!!!!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]