Φοιτήτρια έφτιαξε κατά λάθος μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία που διαρκεί 400 χρόνια.

Ατυχήματα συμβαίνουν όλη την ώρα. Κάποιες φορές, όμως, τυχαίνει τα ατυχήματα αυτά να είναι ταυτόχρονα και επιστημονικές εφευρέσεις.

Αυτό ακριβώς συνέβη με την Μια Λε Τάι, διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Irvine στην Καλιφόρνια. Η κοπέλα καθόταν απλά στο εργαστήριο του πανεπιστήμιου, όταν σκέφτηκε την τέλεια δομή για να κατασκευάσει μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία με διάρκεια ζωής 400 χρόνων.

Οι ερευνητές στην αρχή πειραματίζονταν με νανοσύρματα, αλλά κατάλαβαν, ότι αυτά τα μικρά και εύθραυστα σύρματα σπάνε μετά από πολλές φορές φόρτισης. Η Τάι, όμως, σκέφτηκε να κάνει ένα πείραμα, καλύπτοντας τα νανοσύρματα με διοξείδιο του μαγγανίου και πλεξιγκλάς.

Η Μία Λε Τάι δημιούργησε κατά λάθος μια μπαταρία που μπορεί να φορτιστεί έως και 200.000 φορές.

Σύμφωνα με τον Ρετζινάλντ Πενέρ, υπεύθυνος του τμήματος χημείας του πανεπιστημίου ανέφερε: «Άρχισε να κυκλώνει αυτά τα πυκνωτά τζέλ και εκεί ακριβώς εκπλαγήκαμε. Αυτό το πράγμα έχει γύρω του 10.000 κύκλους και ακόμα συνεχίζει. Λίγες μέρες αργότερα, ήρθε και μας είπε, ότι το έχει κυκλώσει 30.000 φορές και αυτό συνεχίστηκε για έναν μήνα.»

Πρόκειται για έναν τεράστιο επίτευγμα, αφού η μέση μπαταρία των λάπτοπ αντέχει μόνο από 300 έως 500 κύκλους φόρτισης. Η εφεύρεση της Τάι άντεξε 200.000 κύκλους φόρτισης σε τρεις μήνες, ενώ έχασε μόνο το 5% της χωρητικότητάς του, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να παρατείνει τη διάρκεια ζωής μιας μπαταρίας λάπτοπ έως και 400 χρόνια.

Οι κοινές μπαταρίες λάπτοπ αντέχουν από 300 έως 500 κύκλους φόρτισης.

Τα χρυσά νανοσύρματα, το διοξείδιο του μαγγανίου, και η γέλη ηλεκτρολυτών θα αύξανε πολύ την τιμή στις μπαταρίες και γι’ αυτό οι ερευνητές προτείνουν την χρήση ενός υποκατάστατου του νικελίου για μαζική παραγωγή. Αυτή η εναλλακτική είναι ακόμα υπό δοκιμή.

Κάθε τρόπος για να μειωθούν τα σκουπίδια που δημιουργούνται από τα ηλεκτρονικά είναι τεράστιο πλεονέκτημα.

news.uci.edu

loading...