Από τα 4… στα 44 κανάλια, μέσα σε κλίμα πολιτικής ήττας

Η βραδινή απόφαση του ΣτΕ, άφησε έκπληκτη την κοινή γνώμη, άφωνη την κυβέρνηση, ενθουσιασμένη την αντιπολίτευση και σε κενό αέρος το τηλεοπτικό τοπίο.
Ήταν μια σπουδαία νύχτα αυτή της 26ης Οκτωβρίου, από πολλές απόψεις διότι:

Η Δικαιοσύνη αποφάσισε ότι δεν θα επιτρέψει περαιτέρω διαπόμπευσή της. Η συνήθης πρακτική της να βγάζει αποφάσεις που κινούνται «περίπου στο μέσον» κάθε υπόθεσης που κρίνει, τέλειωσε την Τετάρτη το βράδυ. Η Δικαιοσύνη αποφάσισε να διεκδικήσει τον αυτόνομο ρόλο που προβλέπει γι αυτήν το Σύνταγμα της χώρας και ο διαχωρισμός των εξουσιών του πολιτεύματός μας. Επίσης, έδωσε σε όλους να καταλάβουν ότι η πολιτική εξουσία πρέπει να «παίζει» θεσμικά με την Δικαιοσύνη, όχι μέσω εκβιαστικών δηλώσεων ένθεν-κακείθεν, ούτε με άθλιες υποκλοπές και δημοσιοποιήσεις προσωπικών mails των δικαστών.
Η κυβέρνηση υπέστη βαριά (ίσως ασήκωτη) πολιτική ήττα. Πολιτικά έχασε μέσα σε ένα λεπτό, όλο το αριστερό επίχρισμα της πολιτικής της, μέσω του αφηγήματος της μάχης κατά της διαπλοκής. Στους ώμους του νόμου Παππά, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε φορτώσει το σύνολο της αριστερής κυβερνητικής του φυσιογνωμίας, καθώς όλοι οι υπόλοιποι τομείς πολιτικής του κινούνται υποχρεωτικά μέσα στα μνημονιακά πλαίσια. Η κατάρρευση συνεπώς του εμβληματικού αυτού νόμου, αφήνει την κυβέρνηση έκθετη και δίχως στρατηγική. Στον πόλεμο, που λέει και ο Πολάκης ότι είναι σε εξέλιξη, υπάρχουν φορές που όλες οι δυνάμεις των εμπολέμων συγκεντρώνονται (παραλόγως) γύρω από ένα τετραγωνικό μέτρο εδάφους. Όποιος κερδίσει αυτό το τετραγωνικό, κερδίζει ολόκληρο τον πόλεμο. Ο νόμος Παππά ήταν αυτό το τετραγωνικό μέτρο και μάλιστα με επιλογή της κυβέρνησης, όχι των αντιπάλων της.
Η κυβέρνηση υπέστη και βαρύτατη επικοινωνιακή ήττα. Με την απόφαση του ΣτΕ, έχασε την αίσθηση ισχύος που είχε κατορθώσει να επιβάλλει μέσα στην ελληνική κοινωνία. Ως την Τετάρτη το βράδυ, ήταν διαδεδομένη η πεποίθηση ότι ο Τσίπρας και ο Παππάς κάνουν περίπου ό,τι θέλουν, σε όποιο χώρο πολιτικής επιλέξουν. Αυτή η πεποίθηση ανατράπηκε. Η αίσθηση ισχύος που αποπνέει μια κυβέρνηση είναι εξαιρετικά σημαντικό μέγεθος για την επιβίωση ενός κυβερνητικού σχήματος. Για τον μέσο πολίτη που βλέπει από σχετική απόσταση τα πολιτικά πράγματα, η απώλεια της ισχύος μιας κυβέρνησης ισοδυναμεί με απώλεια της πολιτικής της ηγεμονίας, άρα και της ουσιαστικής δυνατότητας της να ασκήσει εξουσία. Η απώλεια της πολιτικής ηγεμονίας, είναι προάγγελος της επερχόμενης εκλογικής ήττας. Στην λαϊκή γλώσσα, η κατάσταση αυτή συμπυκνώνεται στη φράση «τέλειωσαν αυτοί», φράση που κάνει τους εναπομείναντες οπαδούς της κυβέρνησης να λακίζουν μαζικά και τους αντιπάλους να μιλούν ως αυριανοί κυβερνήτες. Η κυβερνητική «κλάψα» ότι τους νίκησε «η διαπλοκή και το παρακράτος», δεν επαναφέρει την πολιτική  κυριαρχία τους, απλώς υπογραμμίζει δραματικά την απώλεια της. Ο ηττημένος έχει την συμπάθεια κάποιων, αλλά ουδείς εναποθέτει το μέλλον του στους ώμους του.
Στον πόλεμο, που λέει και ο Πολάκης ότι είναι σε εξέλιξη, υπάρχουν φορές που όλες οι δυνάμεις των εμπολέμων συγκεντρώνονται (παραλόγως) γύρω από ένα τετραγωνικό μέτρο εδάφους. Όποιος κερδίσει αυτό το τετραγωνικό, κερδίζει ολόκληρο τον πόλεμο. Ο νόμος Παππά ήταν αυτό το τετραγωνικό μέτρο
Το τηλεοπτικό τοπίο βρίσκεται κυριολεκτικά στο κενό. Αυτά που είπε ο Νίκος Παππάς για το περιεχόμενο της νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης, δεν ξεκαθαρίζουν τα πράγματα, τα συσκοτίζουν χειρότερα. Είναι προφανές ότι οδεύουμε σε μια κατάσταση τηλεοπτικού πανικού. Κατά τον Νίκο Παππά, ο νόμος του ισχύει. Από τις νεφελώδεις εξηγήσεις του υπουργού Επικρατείας στην ΕΡΤ, το μόνο που έγινε απολύτως σαφές ότι δίπλα σε όλους τους παλιούς σταθμούς, θα εκπέμψουν επίσης οι κ. Μαρινάκης και Σαββίδης, αλλά και όποιος άλλος έχει λεφτά και το επιθυμεί. Άλλο μυστηριώδες κι αυτό: Ο αγώνας κατά της διαπλοκής συνεχίζεται, απλώς μέχρι την Τετάρτη αυτός περνούσε μέσα από την χορήγηση τεσσάρων αδειών και τώρα περνά μέσα από την χορήγηση άπειρων προσωρινών αδειών. Τι γιγαντιαία ανατροπή επιχειρημάτων, ε; Για αυτό σας λέω, αν δεν δούμε όλο το σκεπτικό της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας και όλες τις ρυθμίσεις της καινούριας πρωτοβουλίας Παππά, δεν μπορούμε να βγάλουμε άκρη.
Η επίθεση της κυρίας Γεροβασίλη και του πρωθυπουργικού γραφείου (αφήνω τον κ. Πολάκη στην άκρη ως γραφική περίπτωση) εναντίον του Συμβουλίου Επικρατείας, είναι μια βαριά, στρατηγικού χαρακτήρα επιλογή του Μαξίμου. Επιλέγεται η πόλωση και όπου βγει, αντί για μια προσεκτική συντεταγμένη υποχώρηση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Η κυβέρνηση συνεχίζει να τοποθετεί το τηλεοπτικό τοπίο στο κέντρο των εξελίξεων και επιλέγει την μάχη μέχρις εσχάτων σ’ αυτό το πεδίο. Συνεπώς, όλες οι εξελίξεις του επόμενου διαστήματος, γύρω απ’ αυτό θα κινηθούν. Αυτό θα καθορίσει το είδος του ανασχηματισμού που θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας, αυτό θα σφραγίσει την συνολική επιχειρηματολογία των κομμάτων και της κοινωνίας, αυτό θα οριοθετήσει την πολιτική αντιπαράθεση. Η κυβέρνηση, αντί να ξεχάσει διακριτικά το θέμα των τηλεοπτικών σταθμών και να προχωρήσει παρακάτω, επιλέγει να συνεχίσει μια μάχη οπισθοφυλακής σε μια περιοχή όπου ήδη ηττήθηκε. Δεν ξέρω ποιος σχεδιάζει την στρατηγική τους, πάντως ξαναμπαίνουν στο ίδιο γήπεδο χάνοντας ήδη με πέντε γκολ.
Η συγκρότηση του ΕΣΡ είναι ένας ακόμα γρίφος. Η αντιπολίτευση διατυμπάνιζε ότι αν καταργηθεί ο νόμος Παππά και επιστρέψουν οι αρμοδιότητες στην ανεξάρτητη αυτή αρχή, θα συναινέσει στην συγκρότησή της. Από Δευτέρα όμως, θα έχουμε και νέο νόμο Παππά. Άραγε, τι θα κάνει τώρα η αντιπολίτευση; Θα συναινέσει για το ΕΣΡ ή θα ζητήσει να καταργηθεί και ο νέος νόμος Παππά (που θα είναι αντιγραφή του παλιού, εκτός από τον αριθμό των αδειών) για να υπάρξει ανεξάρτητη αρχή; Ουδείς γνωρίζει. Αποσαφηνίσεις προσεχώς.
Τέλος, θα παραμείνει μετά τον ανασχηματισμό ο Νίκος Παππάς υπουργός Τύπου; Κάτω από άλλες συνθήκες, αυτό θα είχε μικρή σημασία, τώρα αποκτά τεράστιο πολιτικό συμβολισμό. Διότι αν έρθει άλλος στην θέση του, προφανώς θα φτιάξει τον δικό του νόμο, δεν θα φορτωθεί τις αμαρτίες του προκατόχου του. Άρα η νομοθετική πρωτοβουλία που εξαγγέλθηκε για την Δευτέρα, με συμφωνία προφανώς του πρωθυπουργού, σε τι συμπέρασμα μας οδηγεί; Ότι δεν θα γίνει ανασχηματισμός ως τότε, ότι ο Νίκος Παππάς θα παραμείνει στην θέση του ή ότι ο καινούριος υπουργός τύπου δεν θα έχει το παραμικρό περιθώριο κινήσεων; Κανένας δεν το ξέρει, ούτε αυτό…

Δημήτρης Καμπουράκης
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. ΡΕΕΕΕΕ!!!! ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΙΤΑΛΙΑ...30 ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΝΟΥΣΑ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΔΕΝ ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΑΝ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΚΑΘΩΣ ΒΛΕΠΑΜΕ ΄'΄ΓΑΜΗΜΑΤΑ'' ΑΛΛΑ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΦΟΥΛ ΤΣΟΝΤΑ ΣΕ ΒΑΘΜΟ ΚΑΤΣΕ ΚΑΛΑ...ΚΑΙ ΟΛΑ ΝΟΜΙΜΑ !!! ΠΛΗΡΩΝΑΝΕ ΚΑΙ ΟΛΑ ΚΑΛΑ ...ΕΔΩ ΤΙ ΑΡΧΙΔΙΑ ΘΕΛΕΤΕ? ΑΣΕ ΤΗΝ ΤΣΟΝΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΙ ΑΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ...ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΕ ΤΗΣ ΠΟΥΤΑΝΑΣ ...ΑΝΤΕ ΓΑΜΗΘΕΙΤΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΙΘΥΝΙΝΤΕΣ ΜΟΥΝΙΑ ΣΑΠΙΑ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΠΟΥΤΑΝΟΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΟΥΥΥΣΤ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ.....ΑΡΧΙΔΙΑ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΠΑΡΤΗ ΣΑΣ ΣΚΕΦΤΕΣΤΑΙ ΚΑΠΟΤΟΧΥΜΑΤΑ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]