ΑΦΑΙΜΑΞΗ – ΣΟΚ: Νέες περικοπές σε όλες τις συντάξεις για την επόμενη 3ετία – Ανατροπή και στα επιδόματα

Σε αφαίμαξη – σοκ ύψους 8,2 δισ. ευρώ από τους νέους και παλιούς συνταξιούχους την περίοδο 2016-2019 προχωρεί η κυβέρνηση την ώρα που το ασφαλιστικό σύστημα είναι υπό κατάρρευση και τα ασφαλιστικά ταμεία πληρώνουν συντάξεις με δανεικά!


Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα ΝΕΑ, πρόκειται για περικοπές σε όλα τα είδη συντάξεων (κύριες, επικουρικές, μερίσματα, εφάπαξ που προβλέπονται από τον Νόμο Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016) οι οποίες σωρευτικά με όρους ετήσιας εξοικονόμησης για τον προϋπολογισμό ανέρχονται σε 8,2 δισ. ευρώ για την περίοδο 2016-2019 όπως προκύπτει από την επίσημη έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνόδευσε τον νόμο.

Μόνο η περικοπή του ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους επιφέρει ετήσια εξοικονόμηση από το 2020 και εφεξής ποσού 900 εκατ., η οποία για τα έτη 2016, 2017, 2018 και 2019 περιορίζεται σε 168 εκατ., 569 εκατ., 803 εκατ. και 853 εκατ., αντίστοιχα. Δηλαδή για την περίοδο 2016-2019 οι χαμηλοσυνταξιούχοι χάνουν από το ΕΚΑΣ σωρευτικά 2,3 δισ. ευρώ!

Μεγάλες απώλειες ύψους 689 εκατ. ευρώ σωρευτικά έως και το 2019 θα έχουν και οι νέοι συνταξιούχοι (νέες συνταξιοδοτήσεις) για τους οποίους ο υπουργός Εργασίας δηλώνει ότι δεν θα έχουν μειώσεις. Παράλληλα 411 εκατ. θα είναι το συνολικό χαράτσι για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες και αλλά 458 εκατ. το χαράτσι στους αγρότες. Περίπου 1,2 δισ. θα προέλθουν από την αύξηση των εισφορών για τις επικουρικές συντάξεις, 133 εκατ. από τις περικοπές στα εφάπαξ και 832 εκατ. από τις μειώσεις στα μερίσματα του Δημοσίου.

Παράλληλα, την ώρα που οι συνταξιούχοι δέχονται την 13η κατά σειρά μείωση στις συντάξεις τους λόγω Μνημονίων τα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ) κάθε μήνα δίνουν «αγώνα δρόμου» για να καταβάλουν τις συντάξεις τους προσφεύγοντας σε δανεισμό, χρησιμοποίηση αποθεματικών ή στον μικρό κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το νέο υπερταμείο ΕΦΚΑ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης) με τα 3,5 εκατ. ασφαλισμένους, 2,6 εκατ. συνταξιούχους, 16 δισ. ευρώ κινητή και ακίνητη περιουσία κατά τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας του το 2017 θα παρουσιάσει έλλειμμα 2,9 δισ.

Τονίζεται ότι αθροιστικά στα ασφαλιστικά ταμεία οφείλονται πάνω από 25 δισ. ευρώ καθώς στα 16,9 δισ. των 316.855 φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων προς το ΚΕΑΟ πρέπει να προστεθούν τουλάχιστον άλλα 9 δισ. από τα χρέη 650.000 και πλέον μικροοφειλετών (με ποσά έως 5.000 ευρώ) που παραμένουν στα Ταμεία. Επίσης καταγράφεται το ποσό των 3,5 δισ. απλήρωτες συντάξεις και 3,1 δισ. οφειλές προς τον ΕΟΠΥΥ.

Και ενώ τα Ταμεία βουλιάζουν ο Νόμος Κατρούγκαλου δίνει τη χαριστική βολή σε συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες και επιστήμονες, αφού προβλέπει σειρά ανατροπών σε συντάξεις και επιδόματα για το διάστημα 2016-2019.

Ειδικότερα:
1. Από 1.1.2017 εξοντωτικές αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών (20% επί του φορολογητέου εισοδήματος), για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες και εργαζόμενους με μπλοκάκια, οι οποίες, σε συνδυασμό με τη φορολογική αφαίμαξη, τους οδηγούν σε έξοδο από το επάγγελμά τους και στην ανεργία.

2. Περίπου 260.000 συνταξιούχοι βλέπουν τις επικουρικές τους συντάξεις να μειώνονται μέχρι και 50%. Οι συνολικές μνημονιακές απώλειες για τις επικουρικές φθάνουν και το 76%.

3. Δραματικές μειώσεις έως 30% στις κύριες συντάξεις για όσους συνταξιοδοτούνται μετά την ψήφιση του νέου αντιασφαλιστικού νόμου (13 Μαΐου 2016) λόγω νέας μείωσης των ποσοστών αναπλήρωσης στο αναλογικό τμήμα της σύνταξης στο 40,7% στα 40 χρόνια ασφάλισης αντί του 45% που πρότεινε αρχικά η κυβέρνηση, 60% που προβλεπόταν στους Νόμους Λοβέρδου και 70% στον προηγούμενο Νόμο Ρέππα.

4. Καταργείται σταδιακά μέχρι 31.12.2019 το ΕΚΑΣ, το οποίο σήμερα χορηγείται σε 370.000 χαμηλοσυνταξιούχους, που θα οδηγηθούν κάτω από τα όρια της ακραίας φτώχειας με μείωση μηνιαίου εισοδήματος 193 ευρώ κατά μέσο όρο.

5. Με την εθνική σύνταξη (345 ευρώ μηνιαίως στα 15 χρόνια ασφάλισης και 384 στα 20) επέρχεται κατάργηση της κατώτερης σύνταξης, που μέχρι τώρα ήταν 486 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης και 4.500 ένσημα.

6. Επιβάλλεται αναδρομικά από τον Οκτώβριο το πλαφόν των 2.000 ευρώ για την ατομική σύνταξη.

7. Μειώσεις έως 30% στις εφάπαξ παροχές λόγω αλλαγής του μαθηματικού τύπου.

8. Κατάργηση συντάξεων λόγω θανάτου (χηρείας) για τους δικαιούχους κάτω των 55 ετών.
Επίσης, μειώσεις έχουν ήδη γίνει από την παρούσα κυβέρνηση στις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις λόγω αύξησης της εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη, λόγω μείωσης της κατώτερης σύνταξης για όσους συνταξιοδοτούνται μετά την 1.7.2015 και λόγω αύξησης από 19.8.2015 της ποινής κατά 10% επιπλέον ετησίως για όσους κάνουν χρήση του δικαιώματος πρόωρης συνταξιοδότησης.
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

 1. ΟΛΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ,ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 2012,ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΜΗΝΥΘΕΙ,ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΙΑ ΕΝΤΟΛΗ ΘΑ ΕΔΙΝΕ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΦΤΩΧΕΙΕΣ ΚΙ'ΟΜΩΣ ΑΔΙΑΦΟΡΗΣΑΝ,ΑΦΗΣΑΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 20.000 ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ...
  ΑΥΤΟΙ ΤΩΡΑ ΙΣΟΒΙΑ Η ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΣΤΟΥΝ??

  ΟΛΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΩΡΑ ΕΒΡΑΙΟΥ ΡΟΤΣΑΙΛΝΤ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΛΩΣΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ,ΒΟΥΛΗ,ΜΜΕ,ΕΚΔΟΤΙΚΟΥΣ ΟΙΚΟΥΣ,ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ,ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΚΑΚΟ ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑ,ΟΧΙ ΜΟΝΑΧΑ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ...

  ΕΣΥ ΕΛΛΗΝΑ ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΕΧΕΙΣ ΜΟΝΑΧΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΦΥΓΕΙΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΟΚΛΕΙΔΩΜΑ,ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ Ε.ΣΥ. ΠΟΥ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΟΛΗ ΞΕΦΥΤΡΩΝΟΥΝ ΣΑΝ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΚΟΜΜΑΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΔΟΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΑΙΡΕΣΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΟΥΝ,ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΟΠΟΥ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΦΤΩΧΕΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΥΗΜΕΡΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΑΔΙΖΟΝΤΑΣ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΦΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ...

  ΜΗ ΚΟΙΤΑΣ ΣΑΝ ΑΒΟΥΛΟ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙ ΤΑΚΗ,ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ,ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΜΕΝΟΣ Ο ΜΠΟΥΦΕΣ,ΑΝ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΕΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ,ΝΑ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΕΙΣ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑΚΙΑ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΕΙΣΑΙ ΜΑΖΟΧΑ,ΚΑΤΣΕ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ,ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ...!!!

  ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ,ΝΑ ΜΗΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙΣ ΤΗ ΓΝΩΣΗ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ,ΑΥΤΟ ΜΟΝΑΧΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΘΑ ΔΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΣΟΥ,Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ.. http://www.artemis-sorras.gr

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Κουράγιο πατριώτες η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΟΜΑΔΟΥΡΟΥ πολέμα για σας , αγωνίζεται για σας , παλεύει 17 ώρες για σας , ε για όλους αυτούς τους αγώνες που κάνεις δεν δικαιούται να σας κόψει και λίγη σύνταξη, όχι πολύ την μισή περίπου, να μην είμαστε αχάριστοι , γιατί τότε θα βγουν τα ΣΥΡΙΖΟΣΚΥΛΑ και θα σας πουν ΦΑΣΙΣΤΕΣ ........

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Φάτε μνημόνιο Ευρώπη και καθαριστε και της Μερκελ την καλλιοπη

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]