Πανικό φέρνει στην ΕΕ η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου – Αύξηση 23,4% στην Ολλανδία

 

Στα ύψη έφτασαν οι τιμές του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά μετά την διακοπή επ’ αόριστον της λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 1 που τροφοδοτεί τη Γερμανία και μέσω αυτής την ΕΕ καθώς αυξήθηκαν κατά 23,4%!

Υπενθυμίζεται ότι η Gazprom ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι δεν θα επαναφέρει σε λειτουργία τον Nord Stream το Σάββατο, όπως ήταν προγραμματισμένο, επικαλούμενη διαρροή λαδιών σε μια τουρμπίνα. Επιπλέον, δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση του προβλήματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ολλανδικό συμβόλαιο αναφοράς, παράδοσης Οκτωβρίου, σημειώνει άνοδο 23,4% στα 265 ευρώ τη μεγαβατώρα, ενώ νωρίτερα είχε αγγίξει τα 279 ευρώ.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συναντηθούν στις 9 Σεπτεμβρίου προκειμένου να συζητήσουν έκτακτα πανευρωπαϊκά μέτρα στην απότομη αύξηση των τιμών του αερίου και της ενέργειας που πλήττει τη βιομηχανία της Ευρώπης και αυξάνει τους λογαριασμούς των νοικοκυριών.

Φυσικά για όλα αυτά οι Ευρωπαίοι θα κατηγορήσουν την «κακιά» Ρωσία που «τολμάει» και αντιδράει στις δυτικές κυρώσεις αντί να κάτσει να ηττηθεί (όπως το φαντάζονται σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον) σαν… καλό παιδί.

Έγγραφο που είδε το Reuters αναφέρει πως οι υπουργοί θα εξετάσουν επιλογές που περιλαμβάνουν την επιβολή πλαφόν στην τιμή του εισαγόμενου αερίου, πλαφόν στην τιμή του αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρισμού, ή προσωρινά την αφαίρεση των μονάδων παραγωγής ενέργειας από αέριο από το τρέχον σύστημα προσδιορισμού των τιμών του ηλεκτρισμού στην ΕΕ.

Φυσικά αν επιβάλουν πλαφόν το μόνο που εξασφαλίζουν είναι η οριστική διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου. Οι τιμές θα εκτοξευτούν ακόμα περισσότερο και ακόμα  κι αν υποθέσουμε ότι κάποιες ποσότητες τις βρίσκουν από άλλες πηγές, θα επιβάλουν και εκεί πλαφόν; Και οι άλλες πηγές θα το αποδεχτούν;

Οι υπουργοί θα εξετάσουν επίσης την προσφορά έκτακτης “πανευρωπαϊκής πιστωτικής γραμμής υποστήριξης” για τους συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας, σύμφωνα με το έγγραφο που έχει ετοιμάσει η Τσεχία, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.

Τι σημαίνει αυτό; Ποιος θα πληρώσει αυτήν την έκτακτη “πανευρωπαϊκή πιστωτική γραμμή υποστήριξης”;

Η Φινλανδία και η Σουηδία ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι σχεδιάζουν να προσφέρουν δισεκατομμύρια δολάρια σε εγγυήσεις ρευστότητας στις εταιρίες ενέργειας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σε τηλεοπτική συνέντευξη στο rtl σημείωσε ότι «μπορούμε να αντιδράσουμε στον φαύλο κύκλο, επιβάλλοντας πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου ή της ηλεκτρικής ενέργειας, υπάρχουν διάφορες πιθανές τεχνικές σε σχέση με αυτό και πρέπει να ενεργήσουμε σε αυτόν τον τομέα», συμπληρώνοντας ότι «μπορούμε επίσης να ενεργήσουμε στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, που σημαίνει να αποσυνδέσουμε τον αντίκτυπο του φυσικού αερίου στην ηλεκτρική ενέργεια».

Και πως θα γίνει αυτό πριν πεθάνουν οι πολίτες της ΕΕ (ανάμεσά τους και οι Έλληνες) από το κρύο και την ακρίβεια;

Μήπως θα μπει πλαφόν και στις τιμές των προϊόντων;

loading...