Γ.ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ VS ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η σφοδρή σύγκρουση των δυο πόλων εξουσίας στην Ελλάδα σήμερα και τα ολέθρια αποτελέσματα που μπορεί να έχει

Η σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα συνεχίζεται. Πρόκειται για
μία “ανοιχτή μάχη” των δύο βασικών πόλων εξουσίας, η οποία κανείς δεν γνωρίζει πώς μπορεί να εξελιχθεί και το βασικότερο, τι συνέπειες μπορεί να έχει για τη χώρα.

Εδώ και μερικές ημέρες ο Γ. Στουρνάρας έχει μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης λόγω του ορισμού του Διοικητικού Συμβουλίου της Attica Bank. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας σήκωσε μπαϊράκι αναφορικά με τα προτεινόμενα μέλη και δεν δίστασε να αντιπαρατεθεί με υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη που του καταλόγισαν εμμέσως πλην σαφώς ότι κάνει “παιχνίδια”.

Χαρακτηριστική είναι η κόντρα του χθες με τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη. Ο κ. Σπίρτζης υποστήριξε πώς έχει ευθύνες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας για τα δάνεια που έχει χορηγήσει η Attica Bank και ο κ. Στουρνάρας του απάντησε «κρείττον του λαλείν το σιγάν», δηλαδή «η σιωπή είναι καλύτερη από τη φλυαρία».

Το σίγουρο είναι πώς ο κ. Στουρνάρας δεν βρέθηκε τυχαία υπουργός Οικονομικών επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου και μετέπειτα στη θέση που είναι σήμερα. Εκπροσωπεί την οικονομική εξουσία, ή την εξουσία που ελέγχει τα δημοσιονομικά της χώρας. Και ως εκ τούτου έχει τη στήριξη των δανειστών.

Οι δανειστές και εγχώρια οικονομικά συμφέροντα δεν θέλουν να υπάρχει μια τράπεζα στην Ελλάδα που δεν θα την ελέγχουν. Οι τέσσερις συστημικές μεγάλες τράπεζες είναι υπό τον πλήρη έλεγχο των δανειστών και μαζί με αυτές και το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής οικονομίας. Η Attica Bank λοιπόν τους χαλάει τα σχέδια.

Από την άλλη, η κυβέρνηση που ασκεί τη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία θέλει να υπάρχει μία ανεξάρτητη τράπεζα που δεν θα δίνει λογαριασμό στους δανειστές, καθώς ο κίνδυνος να βρεθεί ξανά στο καναβάτσο και να επανέλθουν τα σενάρια Grexit και επιστροφής στο εθνικό νόμισμα δεν έχουν απομακρυνθεί εντελώς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο paln B ή paln X όπως ονομάστηκε του Γιάνη Βαρουφάκη η χρηματοδότηση θα δίδονταν από την Attica Bank και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων καθώς όλες οι άλλες τράπεζες ελέγχονταν από την τρόικα.

Κάπου εκεί λοιπόν, στο γεγονός ότι η κυβέρνηση θέλει ως στήριγμα για τα... δύσκολα την Attica Bank και οι δανειστές θέλουν να την κλείσουν έχει ξεσπάσει η σύγκρουση μεταξύ των δύο πόλων εξουσίας. Μένει να δούμε ποιος θα επικρατήσει σε αυτή τη μάχη και με τι αποτελέσματα.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος κατήγγειλε χθες πώς συγκεκριμένα συμφέροντα επιδιώκουν το κλείσιμο ή την εξαγορά των μετοχών της τράπεζας έναντι ευτελούς τιμήματος.

«Η κυβέρνηση εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι η Τράπεζα Αττικής αποτελεί, εδώ και χρόνια, στόχο κατευθυνόμενων αρνητικών δημοσιευμάτων από κέντρα και δυνάμεις οι οποίες επιδιώκουν είτε το κλείσιμο είτε την εξαγορά της έναντι ευτελούς τιμήματος», είπαν κύκλοι της αντιπροεδρίας.

Σημείωναν δε οι ίδιοι κύκλοι πώς οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας Αττικής είναι οι υψηλότεροι στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα (πάνω από 16%) και πολύ υψηλότεροι από τους επιβαλλόμενους ελάχιστους του ευρωσυστήματος.

Τα σημάδια πάντως δείχνουν πώς η κόντρα μεταξύ κυβέρνηση και Στουρνάρα ή των συμφερόντων που κρύβονται πίσω από το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας θα συνεχιστούν. Αυτό φαίνεται από μία σειρά ζητημάτων που είναι ανοιχτά, μεταξύ των οποίων και η υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ στο οποίο εμπλέκεται και η σύζυγος του κ. Στουρνάρα.

Εμπλέκονται ωστόσο στην ίδια υπόθεση και συνεργάτες του πρώην υπουργού Υγείας και νυν Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου με τις πληροφορίες να αναφέρουν πώς υπάρχει κλίμα δυσαρέσκειας προς το πρόσωπο του με κυβερνητικού κύκλους να θέτουν θέμα ακόμη και αλλαγής του Επιτρόπου.

Και η υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ δεν είναι η μόνη. Υπάρχουν αρκετές ακόμη υποθέσεις ανοιχτές όπως αυτή της ΕΛΣΤΑΤ και της Εξεταστικής Επιτροπής που αναδεικνύουν και την σύγκρουση της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση ή και άλλων δυνάμεων.

Αυτές οι υποθέσεις ίσως καθορίσουν και τις πολιτικές εξελίξεις αργότερα. Είναι δεδομένο πώς το θέμα του χρέους θα είναι αυτό που θα κρίνει σε ένα μεγάλο βαθμό τις εκλογές. Αν δηλαδή θα επισπευσθούν ή αν θα τραβήξει ο Α. Τσίπρας για την εξάντληση της τετραετίας.

Σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν “κερδίσει” στο θέμα του χρέους και αναγκαστεί να προσφύγει στις κάλπες δεν είναι διόλου απίθανο να βρει απέναντι της το Γιάννη Στουρνάρα ως υποψήφιο κοινής αποδοχής από τη ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. Μια τέτοια βεβαίως περίπτωση σημαίνει και το τέλος του Κυριάκου Μητσοτάκη

pronews.gr/
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

6 σχόλια :

 1. ΠΑΝΕ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝΕ..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΤΡΕΛΑΝΕΙ Ο ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ ΚΑΙ Η ``ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ``!
  ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΧΑΜΕΝΑ, ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Η ΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΓΙ'ΑΥΤΟ ΧΑΝΟΥΝ ΤΑ ΑΥΓΑ ΚΑΙ ΠΑΣΧΑΛΙΑ, ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟΜ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΠΙΑΣΕΙ ΤΡΕΛΟ ΑΓΧΟΣ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΤΟΝ ΕΧΕΙΣ ΠΑΙΞΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΗΜΕΡΑ?? ΟΟΧΙΙ? Ε ΒΑΛΕ ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΟ ΣΟΥ ΣΤΑ ΠΕΡΙΚΛΑΝΙΔΙΑ ΣΟΥ ΝΑ ΔΙΕΓΕΡΘΕΙΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΤΟ ΧΛΟΥΤΣΟΥ ΧΛΟΥΤΣΟΥ ΧΛΟΥΤΣΟΥ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΜΑΤΩΣΟΥΝ ΤΑ ΚΩΛΟΒΑΡΔΟΥΛΑ ΣΟΥ !!!

   Διαγραφή
  2. 11.23

   Ο ΣΟΡΟΣ ΣΕ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΠΡΑΚΤΟΡΑΚΙ Η Ο ΚΑΖΑΚΗΣ ΕΡΠΕΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΩΡΡΑΣ ΤΡΕΧΕΙΣ ΒΟΛΙΔΑ ΝΑ ΠΡΟΣΒΑΛΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΔΕΙΞΕΙΣ ΤΟΜ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΠΟΥ ΣΟΥ ΕΜΑΘΕ Η ΜΑΜΑ...

   ΕΧΕΙ ΑΔΙΚΟ Ο ΣΥΝΕΛΛΗΝΑΣ??
   ΣΕ ΛΙΓΟ ΠΕΡΝΑΜΕ ΤΙΣ 100.000 ΕΝΤΟΛΕΣ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΧΡΕΩΝ ΣΕ ΕΦΟΡΙΕΣ,ΑΣΦ.ΤΑΜΕΙΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΧΕΙ ΠΑΓΩΣΕΙ Η ΚΟΛΑΣΗ,ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΧΕΙΡΙΣΤΕΙ ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ Ο ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΝΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ ΑΚΗ ΣΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΘΟΥΜΕΝΑ...

   ΒΟΥΒΜΑΡΑ ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΟ ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΑ ΜΜΕ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ,ΟΤΑΝ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΟΙ ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΘΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ ΤΟ ΜΠΟΥΜ ΚΑΙ ΘΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΙ Η ΒΟΥΛΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΙΑ,Ο ΣΩΖΩΝ ΕΑΥΤΟΝ ΣΩΘΗΤΩ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΚΑΙ ΤΡΥΠΕΣ ΘΑ ΧΩΘΟΥΝ...

   Διαγραφή
 3. πωπωπω τι τσιμπουκι ηταν αυτο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Η Ελλάδα είναι μια αποικία και στις αποικίες βρίσκεις μόνο μαφίες, τσακάλια και τη … Ρόζα τη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]