Τι είδε η Moody’s και αναβάθμισε την Ελλάδα

 Ένα καλύτερο επενδυτικό περιβάλλον, πιο αποτελεσματικούς θεσμούς, βελτιωμένες προοπτικές ανάπτυξης, συνέχιση των μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση και μια σημαντική ευκαιρία να αλλάξει η χώρα σελίδα αξιοποιώντας σωστά τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, «βλέπει» στην ελληνική οικονομία ο πιο αυστηρός απέναντι στην Ελλάδα οίκος αξιολόγησης.

Ήταν αναμφίβολα μία αναβάθμιση που κανείς δεν περίμενε, ούτε ο πιο αισιόδοξος. Διότι ήρθε σε μία στιγμή που η πανδημία έχει προκαλέσει ακραία αβεβαιότητα. Ήταν επίσης μια αναβάθμιση που η Moody’ sκατά πάσα πιθανότητα θα έκανε τον περασμένο Μάρτιο όμως τα παγκόσμια lockdown άλλαξαν τα δεδομένα. Γιατί, όμως επέλεξε αυτή τη χρονική συγκυρία, ενώ τίποτα δεν έχει ξεκαθαρίσει αναφορικά με την πορεία της πανδημίας;

Παρά τη σημαντική συρρίκνωση της οικονομίας που προκαλεί το μεγάλο σοκ της πανδημίας, η Moody’s εκτιμά ότι η Ελλάδα εμφανίζει ισχυρές επενδυτικές προοπτικές οι οποίες θα στηρίξουν την ανάκαμψη και ταυτόχρονα βελτιώνουν πάρα πολύ το μεσοπρόθεσμο outlook για την ανάπτυξη στη χώρα. Σε αυτή τη φράση συνοψίζεται με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο η λογική πίσω από την χθεσινή αναβάθμιση-έκπληξη της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’ s.

Ήταν μία αναβάθμιση που «χρωστούσε» η Moody’ s στην Ελλάδα. Και αυτό γιατί η τελευταία φορά που είχε αναβαθμίσει το ελληνικό αξιόχρεο ήταν τον Μάρτιο του 2019. Επομένως δεν είχε αποτυπώσει στις αξιολογήσεις της την πολιτική αλλαγή στη χώρα και τη μεταρρυθμιστική κατεύθυνση που ακολουθούσε η οικονομία. Κάτι που είχαν κάνει και τρεις άλλοι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης. Η S&P είχε αναβαθμίσει την Ελλάδα σε «ΒΒ-» στις 25 Οκτωβρίου 2019, η Fitch σε «ΒΒ» στις 24 Ιανουαρίου του 2020 και η DBRS σε θετικό από σταθερό το outlook την 1η Νοεμβρίου του 2019.

Από τον Μάρτιο του 2019, σημειώνει ο οίκος, το momentum στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι ισχυρό, ενώ συνεχίζεται η πρόοδος στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που είχαν συμφωνηθεί από το καλοκαίρι του 2018. Υπογραμμίζει τη βελτίωση στους ελληνικούς θεσμούς και στη διοίκηση, δίνοντας ως παράδειγμα την ανεξάρτητη φορολογική αρχή η οποία φέρνει καλύτερα αποτελέσματα. Ο κίνδυνος αντιστροφής των μεταρρυθμίσεων αυτών τα επόμενα χρόνια είναι μικρός, τονίζει η Moody’ s, εκτιμώντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αξιοποιήσει την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία για να περάσει τις φιλικές προς την επιχειρηματικότητα μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνει η ατζέντα βάσει της οποίας εξελέγη.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που έχει επισημανθεί τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό είναι η πρόοδος που σημειώνεται σε θέματα ψηφιακής τεχνολογίας. Η Moody’s τονίζει ότι η ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης και του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης έχουν θετικές επιπτώσεις τόσο για την φορολογική συμμόρφωση όσο και στην αποτελεσματικότητα του δημοσίου, παράγοντες που συμβάλλουν στην βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος.

Επίσης, η Moody’ s ενσωματώνει στην αξιολόγησή της τον αντίκτυπο που εκτιμάται ότι θα έχουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία. Η Ελλάδα θα λάβει 32 δις. ευρώ (περίπου 17% του ΑΕΠ) από το Ταμείο Ανάκαμψης, γεγονός που σύμφωνα με τον οίκο προσφέρει μία σημαντική ευκαιρία στην Ελλάδα να αποκαταστήσει τις χαμηλότερες στην ΕΕ επενδύσεις και να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις προοπτικές ανάπτυξης.

Ο οίκος στέκεται στην πρόοδο που έχει σημειωθεί προς την εφαρμογή μιας πιο συστημικής λύσης για την αντιμετώπιση του φαινομένου των κόκκινων δανείων μέσω του «Ηρακλή» καθώς και στο νέο πτωχευτικό δίκαιο, στην εν εξελίξει μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος και σε μέτρα που «προσδίδουν ποιότητα και επαγγελματισμό στη δημόσια διοίκηση σε αντιστοιχία με τους Ευρωπαίους εταίρους». Η Moody’ s χαρακτηρίζει πολύ σημαντικές όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις τόσο για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης της περασμένης δεκαετίας.

Ο οίκος, τέλος, προειδοποιεί πως ο βασικός κίνδυνος για την υποβάθμιση της Ελλάδας είναι η πανδημία και η διάρκεια της ύφεσης που αυτή προκαλεί.

Κωσταντίνος Μαριόλης

https://www.liberal.gr/

loading...