Ρωσικό τελεσίγραφο: «Όποιος προκαλεί θα αντιμετωπίζει ολέθριες συνέπειες» – Μήνυμα προς Δύση (βίντεο)

 «Θερμό» επεισόδιο σημειώθηκε στη Μαύρη Θάλασσα μεταξύ ρωσικών δυνάμεων και βρετανικού αντιτορπιλικού

Η Ρωσία απέστειλε τελεσίγραφο προς τη Δύση μετά το πρόσφατο «θερμό» επεισόδιο που σημειώθηκε στη Μαύρη Θάλασσα μεταξύ ρωσικών δυνάμεων και βρετανικού αντιτορπιλικού. 

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, προειδοποίησε πως «οποιοσδήποτε προχωρά σε προκλήσεις παρόμοιες με αυτές του περιστατικού με το βρετανικό αντιτορπιλικό που συνέβη στις 23 Ιουνίου, θα αντιμετωπίσει άμεσες συνέπειες», σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπ. Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ.

Ενώ κλήθηκε και ο ακόλουθος της πρεσβείας της Βρετανίας για αμυντικά ζητήματα στο υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, στον απόηχο της παραβίασης των ρωσικών συνόρων από το αντιτορπιλικό.

Τι είχε προηγηθεί

Ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος υποστρατηγικής κρούσης Su-24M εξαπέλυσε τέσσερις βόμβες στην πορεία του βρετανικού αντιτορπιλικού HMS Defender, ενώ περιπολικό σκάφος που ανήκε στην δύναμη της FSB (Εσωτερική Aσφάλεια) έριξε προειδοποιητικές βολές σε ένα πρωτοφανούς έντασης πολεμικό επεισόδιο, που συνέβη στην Μαύρη Θάλασσα όταν το βρετανικό πολεμικό παραβίασε τα ρωσικά χωρικά ύδατα στην περιοχή της Κριμαίας (της οποίας αμφισβητείται από την Βρετανία το καθεστώς κυριαρχίας, καθώς το Λονδίνο επιμένει ότι η χερσόνησος ανήκει στην Ουκρανία)! 

Τουλάχιστον αυτό μεταδίδουν οι Ρώσοι, καθώς οι Βρετανοί υποστηρίζουν ότι απλώς «το HMS Defender πέρασε κοντά από περιοχή που ασκείτο το ρωσικό Ναυτικό και τα πυρά που εξαπολύθηκαν δεν είχαν στόχο το βρετανικό αντιτορπιλικό».

Σύμφωνα με πηγές του ρωσικού υπουργείου Άμυνας που μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, το βρετανικό αντιτορπιλικό που λειτουργούσε στο βορειοδυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας, στις 11:52 (τοπική ώρα) παραβίασε τα ρωσικά ΕΧΥ και εισήλθε εντός αυτών 3 χιλιόμετρα (2,3 μίλια) στην περιοχή του Cape Fiolent στην περιοχή της Κριμαίας

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο στο βρετανικό πολεμικό πλοίο «δόθηκε προειδοποίηση για χρήση θανατηφόρας δύναμης εάν συνέχιζε να παραβιάζει τα σύνορα της Ρωσίας».

Το βρετανικό πλοίο αγνόησε την προειδοποίηση.

«Κατόπιν αυτού, στις 12:06 και 12:08, ένα συνοριακό περιπολικό σκάφος έριξε προειδοποιητικά πυρά κατά του βρετανικού αντιτορπιλικού.

Στις 12:19, ένα μαχητικό αεροσκάφος υποστρατηγικής κρούσης Su-24M πραγματοποίησε προειδοποιητικό βομβαρδισμό χρησιμοποιώντας 4 βόμβες OFAB-250 στην πορεία πλεύσης του HMS Defender», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Στις 12:23 οι συνδυασμένες ενέργειες του στόλου της Μαύρης Θάλασσας και των συνοριακών δυνάμεων του FSB ανάγκασαν το HMS Defender να εγκαταλείψει τα χωρικά ύδατα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», καταλήγει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Νέα «αεροναυμαχία» ρωσικών μαχητικών με το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Roosevelt (DDG 80) στην Βαλτική!

Δεύτερο παραλίγο «θερμό» αεροναυτικό επεισόδιο μεταξύ ρωσικών μαχητικών και ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, συγκεκριμένα ενός αμερικανικού αντιτορπιλικού κλάσης Arleigh Burke, του USS Roosevelt (DDG 80), σημειώθηκε στην Βαλτική Θάλασσα: Μαχητικά υποστρατηγικής κρούσης Su-24M του ρωσικού Ναυτικού πραγματοποίησαν εικονική προσβολή του αμερικανικού αντιτορπιλικού, το οποίο είχε πλησιάσει κοντά στα ρωσικά εθνικά χωρικά ύδατα

Το δεύτερο επεισόδιο είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει προειδοποίηση σε ανώτατο επίπεδο, από τον Αρχηγό του ρωσικού Γενικού Επιτελείου στρατηγού Valery Gerasimov:

Όπως είπε ο Ρώσος Α/ΓΕΕΘΑ «Οι ενέργειες των πολεμικών σκαφών των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κοντά στα χωρικά μας ύδατα μπορεί να γίνουν αιτία για ένα στρατιωτικό συμβάν».

Το όλο σκηνικό έχει περισσότερο χαρακτήρα «ψυχολογικού πολέμου» παρά πραγματικών επιχειρήσεων: Σε πραγματικές συνθήκες «θερμής» αναμέτρησης, ούτε τα ρωσικά μαχητικά θα πλησίαζαν το αμερικανικό αντιτορπιλικό τόσο κοντά, αφού θα είχαν εκτοξεύσει τους Kh-25ML από δεκάδες μίλια μακριά, ούτε βέβαια το USS Roosevelt (DDG 80) θα «καθόταν με σταυρωμένα χέρια» αφού θα είχε εντοπίσει από τα αεροσκάφη από εκατοντάδες χλμ. ή εν πάση περιπτώσει σε μια απόσταση κατάλληλη για βολή α/α πυραύλων επιφανείας-αέρος SM-2 ή και SM-3 και θα είχε καταρρίψει πολλά από αυτά.

Όπως φαίνεται στο βίντεο, τουλάχιστον ένα από τα ρωσικά βομβαρδιστικά Su-24 ήταν εξοπλισμένο με αντιπλοϊκούς πυραύλους Kh-25ML.

loading...