Η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη!

Η δουλειά από Δευτέρα έως και Παρασκευή μόνο καλό δεν κάνει στην υγεία.
Σύμφωνα μια νέα μελέτη του City University London, ερευνητές κοινωνιολόγοι απέδειξαν ότι το να δουλεύει ένας εργαζόμενος από Δευτέρα έως και Πέμπτη και να ξεκουράζεται Παρασκευο-Σαββατοκύριακο κάνει καλό όχι μόνο στην υγεία του, αλλά και στο περιβάλλον.

Στην επιστημονική έρευνα υπό τον τίτλο «Inventing the Future» (Εφευρίσκοντας το μέλλον) ο κοινωνιολόγος 'Αλεξ Ουίλιαμς γράφει πώς η μείωση του ωραρίου εργασίας γενικά συσχετίζεται με σημαντική μείωση στην κατανάλωση ενέργειας. Βασικά, με λιγότερες μέρες δουλειάς, κυκλοφορούν λιγότερα αυτοκίνητα στον δρόμο και εξοικονομείται ενέργεια, καθώς ολόκληρες υπηρεσίες και γραφεία παραμένουν κλειστά.

Ο ίδιος επιστήμονας σημειώνει ότι μια παλαιότερη μελέτη του 2006 που διενήργησε το Κέντρο Οικονομικής και Πολιτικής Έρευνας είχε αποκαλύψει ότι στις ΗΠΑ θα μπορούσε να μειωθεί σε ποσοστό 20% η κατανάλωση ενέργειας, εάν εφαρμοζόταν η εργάσιμη εβδομάδα των 4 ημερών.

Για παράδειγμα, το 2007 στη Γιούτα οι δημόσιοι υπάλληλοι άρχισαν να πηγαίνουν στο γραφείο 4 φορές την εβδομάδα, από Δευτέρα μέχρι Πέμπτη, με επιμηκυμένο ωράριο, που σήμαινε ότι μπορούσαν να μην πάνε στο γραφείο την Παρασκευή. Το αποτέλεσμα ήταν θετικό αφού εξοικονομήθηκαν 2 εκατομμύρια δολάρια από την ενεργειακή κατανάλωση, ενώ μειώθηκαν κατά 12.000 τόνους ετησίως οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Μια άλλη έρευνα, από το πανεπιστήμιο του Οχάιο, δείχνει ότι η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη. Αν ο εργαζόμενος απασχολείται για περισσότερες από 60 ώρες την εβδομάδα τότε τριπλασιάζεται ο κίνδυνος εμφάνισης αρθρίτιδας, καρδιοπαθειών και διαβήτη. Το δείγμα της έρευνας ήταν 7.500 άνθρωποι σε μια περίοδο 32 ετών.


Ακόμα, πειράματα με μειωμένες ώρες εργασίας σε επιλεγμένα χώρους εργασίας στην Σουηδία το 2015 μείωσε αισθητά τις ασθένειες, ενώ υπήρξε αύξηση της παραγωγικότητας.

Πηγη masternews
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Ημουνα νιος και γερασα και ποτε μου δεν καταλαβα πως τα καταφερνουν οι τεμπεληδες,αδουλοι,που δεν εχουν δουλεψει ποτε στην ζωη τους να καπελωνουν τους εργαζομενους,προκομενους,δημιουργηκους και να τους εξουσιαζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]