ΤΟ ΜΙΣΟΣ ΑΝΆΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΎΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Ο Αριστοτέλης μας παραδίδει ότι οι πλούσιοι έδιναν μεταξύ τους τον εξής όρκο:

“ΟΡΚΙΖΟΜΑΙ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΡΟΞΕΝΗΣΩ ΟΣΟ ΜΕΓΑΛΎΤΕΡΟ ΚΑΚΟ ΜΠΟΡΕΣΩ” . 

(Πολιτικά V,7,19)

Πως όμως προέκυψαν αυτοί οι όρκοι; Ας πάμε να μάθουμε ιστορία.

Σε κάθε πόλη ο πλούσιος και ο φτωχός αποτελούσαν δύο εχθρούς που ζούσαν πλάι πλάι. Ο ένας επιβουλευομενος τα πλούτη και ο άλλος βλέποντας τα πλούτη του επιβουλευομενος.

Ανάμεσά τους καμμία σχέση, καμμία εργασία, καμμία υπηρεσία που να μπορεί να τους ενώσει.

Ο φτωχός δεν είχε άλλον τρόπο να πλουτίσει παρά μόνο απογυμνώνοντας τον πλούσιο. Ο πλούσιος δεν μπορούσε να προστατεύσει την περιουσία του παρά μόνο αναπτύσσοντας εξαιρετική ικανότητα ή με την βία.

Κοιτάζονταν με μίσος.

Μέσα σε κάθε πόλη υπήρχε μια διπλή συνωμοσία, οι φτωχοί συνωμοτούσαν από απληστία, οι πλούσιοι από φόβο. Δεν είναι δυνατόν να πει κανείς ποιο από τα δύο μέρη διέπραξε περισσότερες θηριωδίες και εγκλήματα. Το μίσος εξαφάνιζε κάθε αίσθημα ανθρωπιάς.

Πολλά τα αισχη που διεπράχθησαν.

Στα Μέγαρα μας λέει ο Αριστοτέλης όπως και σε άλλες πόλεις ο λαός κατέλαβε την εξουσία και άρχισε την κατάσχεση των πλουσίων οικογενειών. Ο Θεαγένης αρπάζει τα κοπάδια των πλουσίων στην ύπαιθρο και τα σφάζει. 

Στην Κύμη ο Αριστόδημος χαρίζει τα χρέη και καταλαμβάνει την γη από τους πλούσιους για να την δώσει στους φτωχούς.

Το ίδιο κάνουν ο Νικοκλης στην Σικυώνα και ο Αριστομαχος στο Άργος.

Στην Σάμο ο λαός κατέστρεψε διακόσιους αντιπάλους του και εξόρισε άλλους τετρακόσιους και μοιράστηκε τα χωράφια και τα σπίτια τους.

Στην Μεσσήνη τα ίδια. Όμως ένα από τα πιο αισχρά  περιστατικά είναι το παρακάτω για το οποίο έγραψε ο Ηρακλείδης ο Ποντικος και ο Αθηναίος, ιστορικοί και οι δύο.

Στην Μίλητο έγινε εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς. Οι τελευταίοι επικράτησαν αρχικά και υποχρέωσαν τους πλούσιους να φύγουν από την πόλη. Στην συνέχεια όμως, μετανιώνοντας που δεν τους είχαν σφάξει, πήραν τα παιδιά τους τα συγκέντρωσαν μέσα σε αχυρώνες και τα συνεθλιψαν κάτω από τις οπλές των βοδιών. Στην συνέχεια οι πλούσιοι επιτέθηκαν στην πόλη και την ξανακυρίευσαν. Πήραν με την σειρά τους τα παιδιά των φτωχών, τα άλλειψαν με πίσσα και τα έκαψαν ζωντανά.

loading...