Πόρισμα «φωτιά» των εμπειρογνωμόνων για ομαδικές απολύσεις και κατώτατο μισθό

Ένα ισχυρό όπλο στη μάχη της κυβέρνησης με τους δανειστές για τα εργασιακά έχει από
χθες στα χέρια του ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος...

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του...enikonomia.gr, η διεθνής επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά ολοκλήρωσε και παρέδωσε στον κ. Κατρούγκαλο το 62σελίδο πόρισμά της σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις που εφαρμόζονται στην Ελλάδα, συγκρινόμενες με τις βέλτιστες πρακτικές που τηρούνται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το κυρίαρχο συμπέρασμα του τελικού κειμένου αναδεικνύει ότι σε όλα τα ακανθώδη ζητήματα που απασχολούν αυτή τη περίοδο τη διαπραγμάτευση κυβέρνησης – δανειστών (ομαδικές απολύσεις, κατώτατος μισθός, συλλογικές συμβάσεις, ανταπεργία και συνδικαλιστικός νόμος), τα δεδομένα στη χώρα δεν παρουσιάζουν ουσιαστικές αποκλίσεις από το τι ισχύει κατά μέσο όρο στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα υποστηρίζει και προωθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την υιοθέτηση περαιτέρω ευελιξίας στην αγορά εργασίας, απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων και περιορισμού της συνδικαλιστικής δράσης.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που αναμένεται να πυροδοτήσει την έναρξη ενός νέου γύρου σκληρής αντιπαράθεσης που ξεκινά στις 17 Οκτωβρίου και μένει να δούμε ποιο από τα δυο στρατόπεδα θα επιδείξει την αποτελεσματικότερη διαπραγματευτική στρατηγική.

Αναλυτικότερα τα βασικά σημεία του πορίσματος είναι τα εξής:

-Ομόφωνα η Επιτροπή τάσσεται κατά των αλλαγών στον συνδικαλιστικό νόμο, χωρίς να ζητεί παρεμβάσεις ούτε στον τρόπο κήρυξης απεργιακών κινητοποιήσεων, αλλά ούτε και στον τρόπο απόλυσης των συνδικαλιστικών στελεχών σε μια επιχείρηση.

-Ομόφωνα η Επιτροπή τάσσεται κατά των αλλαγών στο υπάρχον καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, έως ότου εκδοθεί η απόφαση σταθμός του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου μετά την προσφυγή κατά του «βέτο» στις ομαδικές απολύσεις στην ΑΓΕΤ-Ηρακλής της Lafarge.

Ωστόσο, η Επιτροπή επισημαίνει ότι είναι απαραίτητο να έχει προηγηθεί σχετική έγκριση από θεσμικό φορέα για τη διενέργεια ομαδικών απολύσεων, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με όσα υποστηρίζει το ΔΝΤ το οποίο ζητά να γίνονται ελεύθερα οι ομαδικές απολύσεις κι εκ των υστέρων να ελέγχεται η νομιμότητα τους.

-Με μεγάλη πλειοψηφία (6 υπέρ μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος της Επιτροπής - 2 κατά) η Επιτροπή τάσσεται υπέρ της επαναφοράς και επέκτασης των κλαδικών συβάσεων, αλλά και της εφαρμογής της αρχής της ευνοϊκότερης σύμβασης με την υπερίσχυση των κλαδικών έναντι των επιχειρησιακών συμβάσεων.

Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ στην έκθεσή του έκανε ειδική αναφορά για το συγκεκριμένο θέμα επισημαίνοντας ότι «η μεταρρύθμιση του 2011 στην αγορά εργασίας, στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τον κατώτατο μισθό ήταν σημαντικά βήματα κι επ’ ουδενί οι μεταρρυθμίσεις αυτές δεν πρέπει να αντιστραφούν, καθώς «αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τα δυνητικά οφέλη για τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης».

-Με μικρή πλειοψηφία (5 υπέρ και 3 κατά) η Επιτροπή τάχθηκε υπέρ της επαναφοράς του ορισμού του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους κι όχι από το κράτος, προκαλώντας εμπόδια στις επιδιώξεις της κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι προκειμένου να υπάρξει ευρύτερη πλειοψηφία, τα μέλη της επιτροπής είχαν αρχικά προτείνει τη σύσταση ενδιάμεσης επιτροπής ανεξάρτητων ειδικών, τα μέλη της οποίας θα καθορίζονταν από το κράτος και τους κοινωνικούς εταίρους και θα γνωμοδοτούσε πριν την τελική απόφαση των κοινωνικών εταίρων.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν υιοθετήθηκε με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί το αδύναμο 5 - 3, εξασθενώντας την διαπραγματευτική ισχύ των επιχειρημάτων του υπουργού Εργασίας.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. ΤΕΛΕΙΩΣΤΕ ΤΟΝ ΑΠΛΥΤΟ ΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΜΟ ΕΛΛΗΝΕΣ...ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΥΤΟΙ. ΤΟ ΒΔΕΛΥΓΜΑ ΤΟ ΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΟΝΤΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ. ΤΕΛΙΩΣΤΕ ΤΟΥΣ!!!! ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ ΔΕΝ ΣΩΖΕΤΕ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΕ Μ'ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΙΚΑ ΚΑΤΑΛΟΙΠΑ ΤΑ ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΑ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ ΓΟΝΩΝ ΘΑΝΟΝΤΩΝ ΚΟΥΜΜΟΙΥΝΙΣΤΟΣΥΜΜΟΡΙΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΣΤΟΝ ΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΤΟΣΥΜΜΟΡΙΤΟΠΟΛΕΜΟ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΒΙΩΣΥΟΥΝ ΤΙ? ΤΟ ΣΟΒΙΕΤ ΤΟΜ ΛΕΝΙΝ? ΤΕΛΕΙΩΣΤΕ ΤΑ ΚΟΠΡΑΝΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΚΑΠΟΤΑ ΣΑΠΙΑ ΚΑΙ ΤΡΥΠΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣ Η ΕΛΛΑΣ Η ΠΑΤΡΙΔΑ!!! ΕΑΝ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝΕ ΑΥΤΟΙ ΕΘΝΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΤΡΙΔΑ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΚΤΕΛΕΣΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΠΡΟΣ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΑΥΤΗ Η ΒΡΩΜΙΑ. ΕΔΩ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΣ ΣΩΤΞΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΤΗΣ ΠΑΤΡΟΔΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΑΥΤΟ? ΠΠΤΕ ΔΕΝ ΕΙΔΕ ΚΑΛΟ Η ΠΑΤΡΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΘΛΙΟ ΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΥΟΛΣΥΜΜΟΡΙΤΙΣΜΟ..ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΑΘΛΙΟΥΣ ΝΑ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΟΣΤΥΧΟ ΑΝΩΜΑΛΟ ΚΙΝΑΙΔΟ ΠΟΥΣΤΗ (ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ... ΑΜΑ ΖΟΥΣΕ ΤΟΤΕ Ο ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ ΘΑ ΤΟΥ ΕΙΧΕ ΚΟΨΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ) ΣΕ ΚΑΔΡΟ ΛΟΙΠΟΝ ΕΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥΣ ΕΝΑΝ ΠΟΥΣΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΟ ΑΝΩΜΑΛΟ ΝΑ ΚΟΣΜΕΙ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥΣ...ΑΝΤΕ ΓΑΜΗΘΕΙΤΕ ΡΕ ΑΛΗΤΕΣ ΟΥΥΥΣΤ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ ΓΑΜΩ ΤΑ ΔΗΘΕΝ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΑΘΑΤΕ ΠΟΥΣΤΗΔΕΣ .,ΟΥΥΥΣΤ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τα χειροτερα επονται μηπως εχεις διαβασει τι εχει υπογραψει ο λοβερδος σαν τα κατσικια θα μας δεσουν χειροποδαρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή


Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Μυστηρια

[Μυστήρια][bsummary]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]