Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Η Αρμενία «βάζει» τη Ρωσία στον πόλεμο – Ζήτησε επισήμως την βοήθεια της Μόσχας

 Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν ζήτησε επισήμως από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν βοήθεια για να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια της χώρας του, ενώ μαίνεται η σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας.

«Ο Αρμένιος πρωθυπουργός ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο να αρχίσουν επείγουσες διαβουλεύσεις με στόχο να διευκρινιστεί το είδος και η ποσότητα της βοήθειας που μπορεί να προσφέρει η Ρωσική Ομοσπονδία στην Αρμενία για να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλειά της», διευκρινίζει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Τη Συνθήκη της Τασκένδης, σύμφωνα με την οποία η επίθεση σε συμμαχικό κράτος εκλαμβάνεται ως επιθετική ενέργεια όλων των κρατών που έχουν συνυπογράψει, θα επικαλεστεί η κυβέρνηση της Αρμενίας, απευθυνόμενη στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τη Συνθήκη που υπεγράφη το 1992 μεταξύ Ρωσίας, Αρμενίας, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν και Ουζμπεκιστάν, οποιαδήποτε από τις προαναφερόμενες χώρες δεχθεί στρατιωτική επίθεση, θα ισοδυναμεί με επίθεση προς όλες τις συμμαχικές χώρες.

Οι Ρώσοι διαθέτουν ρωσική βάση στην Αρμενία η οποία διαθέτει Mig-29, Mi-24 α/α συστήματα S-400 καθώς και άρματα μάχης. 

Νωρίτερα και παρά την σύναψη εκ νέου εκεχειρίας Τούρκοι και Αζέροι βομβάρδισαν την κεντρική αγορά στην πρωτεύουσα του Αρτσάχ. 

loading...