Το δαιμόνιο του Έλληνα επιχειρηματία που τρέμει η κυβέρνηση - Κλείνουν βιβλία και επιχειρήσεις και τριγυρνούν με βαλιτσάκι - Το "κορυφαίο" επάγγελμα

Ανησυχητικά αυξητική τάση στην αδήλωτη επιχειρηματική δραστηριότητα, στερεί τεράστιους πόρους από το κράτος
- Αγγίζει το 35% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος η παραοικονομία σύμφωνα με νέα στοιχεία
- Το 40% του κλάδου των κομμωτών εκτιμάται πως είναι αδήλωτοι


«Ένα φαινόμενο που σύμφωνα με κάποιες πρώτες εκτιμήσεις του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ παρουσιάζει ανησυχητικά αυξητικές τάσεις, είναι η αδήλωτη επιχειρηματικότητα. Δηλαδή επιχειρηματίες που κλείνουν τα βιβλία τους, κλείνουν τις επιχειρήσεις τους και μεταβαίνουν στον άτυπο τομέα της οικονομίας, γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.


Σημαντικά προβλήματα σε σχέση με αυτό το φαινόμενο αντιμετωπίζουν τα λεγόμενα επαγγέλματα της «βαλίτσας», όπως πχ οι κομμωτές (εκτιμάται ότι το 40% του κλάδου αυτού είναι αδήλωτη επιχειρηματικότητα). Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις περιπτώσεις αυτές δεν προβλέπεται και προφανώς δεν υπάρχει, και ενδεχόμενα είναι δύσκολο να υπάρξει, και κανένας έλεγχος».


Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος Γιώργος Καββαθάς, στο συνέδριο του υπουργείου Εργασίας με θέμα «Συλλογικές Διαπραγματεύσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο και το Μέλλον της Εργασίας».


Ο ίδιος συνέχισε ότι για τη μεγέθυνση της παραοικονομίας που εκτιμάται ότι αγγίζει το 35-40% του ΑΕΠ, το βάρος θα πρέπει να δοθεί στο πεδίο της πάταξης, του παραεμπορίου και λαθρεμπορίου και της διεύρυνσης της φορολογικής και ασφαλιστικής βάσης.


Παράλληλα, όπως είπε, θα πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων. «Μια καλή αρχή ως προς αυτό θα μπορούσε να είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ωστόσο δεν θα πρέπει να περιοριστούμε μόνο σε αυτό. Ενδεχομένως ένα διαρκές τριμερές όργανο (κυβέρνηση - εργοδότες - εργαζόμενοι) θα μπορούσε να βοηθήσει στην διαμόρφωση και προώθηση πολιτικών (με τη συμβολή διεθνών οργανισμών όπως ο ILO) υπό την προϋπόθεση όμως ότι αντιλαμβάνονται την ελληνική πραγματικότητα και τις ιδιαιτερότητες της.


Για παράδειγμα όσον αφορά τα συμβοηθούντα μέλη ή τους βοηθούς οικογενειακών επιχειρήσεων υπάρχει ένα εθιμικό δίκαιο που διέπει τις εργασιακές τους σχέσεις. Στην παρούσα συγκυρία η ιδιότυπη αυτή μορφή απασχόλησης αποτελεί σημαντικό παράγοντα κοινωνικής συνοχής και συγκράτησης της ανεργίας και δεν θα πρέπει να διαταραχτεί».


Θα πρέπει επίσης, κατά τη ΓΣΕΒΕΕ, να εξεταστούν και μέτρα όπως η επέκταση, οι διαδικασίες και οι προϋποθέσεις του εργόσημου, ενώ κρίσιμης σημασίας χαρακτήρισε ο πρόεδρος και την ενίσχυση και σωστή λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών.ΠΗΓΗ


Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

5 σχόλια :

 1. Σιγά τα αυγά! Αυτοί έριξαν το καράβι στην ξέρα, με το βαλιτσάκι! Είστε υποκριτές και δεν ομολογείτε πως αν δεν έπαιρναν τους δρόμους με το βαλιτσάκι στα χέρια, απλά θα ήταν άνεργοι (μπορεί και κλέφτες ή διαρρήκτες) και κάπως θα έπρεπε να ζήσουν κι αυτοί.
  Ψάξτε καμιά of-shore, κοιτάξτε τις κομπίνες της Goldman Sachs κι αφήστε τις υποκρισίες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Χωρίς να θεωρηθεί ρατσιστικο Αν ηταν μαύροι στην ασσοε απλά δε θα είχε γραφτεί αυτό το άρθρο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΚΑΛΕ, ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΚΕΙ ΜΑΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ. ΝΑ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΜΗ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ! Η ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ ΤΟΥΣ.... ΑΛΛΙΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ! ΚΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΕ ΜΟΥ ΣΥΝΕΛΛΗΝΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ!!!

   Διαγραφή
 3. ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥΣ! ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΕΝ ΠΗΡΑΝ ΤΟ ΒΑΛΙΤΣΑΚΙ ΤΟΥ ΔΙΑΡΡΗΚΤΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΕΠΙΚΕΡΔΕΣ. ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΘΡΕΨΕΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ? ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ????

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ... μη δουν κανένα να επιβιώνει ... αμέσως ξεσηκώνονται .
  ΠΡΟΔΟΤΕΣ , ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ !!

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]