ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, ΕΥΑΘ, Αττικό Μετρό στο νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων

Το δεύτερο πακέτο των ΔΕΚΟ που θα πρέπει να περάσει στο νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων και περιλαμβάνει τις ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Αττικό Μετρό, ΕΛΒΟ και Κτιριακές Υποδομές, αλλά όχι την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ),
συμπεριλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που πρέπει να νομοθετηθούν για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση και να αποδεσμευθεί η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ. Στο πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή και να ψηφιστεί την Τρίτη, περιλαμβάνονται επίσης αλλαγές στο ασφαλιστικό και οι ρυθμίσεις για το μοντέλο - στόχο της Ε.Ε. για τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Επί της ουσίας, με το πολυνομοσχέδιο ολοκληρώνονται 3 από τις 15 προαπαιτούμενες δράσεις, ενώ παραμένουν σε εκκρεμότητα άλλες 9 δράσεις, οι οποίες δεν χρειάζεται να περάσουν από τη Βουλή για να υλοποιηθούν.

Σημειώνεται ότι 3 δράσεις που δεν ήθελαν νομοθέτηση έχουν ήδη υλοποιηθεί. Ένα από τα προαπαιτούμενα ήταν η διάθεση οκτώ ΔΕΚΟ στο νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων. Πρόκειται για τις ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό, Κτιριακές Υποδομές, ΑΔΜΗΕ και ΕΑΒ. Ωστόσο, οι δυο τελευταίες δεν συμπεριλαμβάνονται στο πακέτο που θα περάσει στο νέο υπερταμείο.

Για την ΕΑΒ η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η εταιρεία έχει έργο που σχετίζεται με την εθνική ασφάλεια και δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί με οποιονδήποτε τρόπο. Για τον ΑΔΜΗΕ δεν παγώνει η διαδικασία αξιοποίησής του. Επειδή πρόκειται, όμως, για πολύπλοκη διαδικασία, στο πολυνομοσχέδιο υπάρχει διάταξη που διευκολύνει την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι για τις συναλλαγές που προβλέπει το σχέδιο απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ (σύσταση νέων εταιρειών και μεταφορά σε αυτές μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ, μείωση μετοχικού κεφαλαίου κ.λπ.) δεν εφαρμόζεται φορολογική διάταξη προηγούμενου νόμου (4172/2013) που προβλέπει την προκαταβολή φόρου εισοδήμταος ομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων.

Ασφαλιστικό

Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει εκ νέου ανατροπές στο ύψος των εισφορών, από 1η Ιανουαρίου 2017 σε εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους, αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ αλλάζει και ο τρόπος υπολογισμού της έκπτωσης για την εξαγορά πλασματικών ετών.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, αγρότες και νέοι επιστήμονες δεν θα μπορέσουν να κάνουν χρήση των «εκπτώσεων» και της μεταβατικής περιόδου που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου για την αύξηση των εισφορών υγείας. Από 1/1/2017 όλοι θα πληρώνουν 6,95% επί του εισοδήματός τους για παροχές υγείας. Μάλιστα, καταργείται και η δυνατότητα για υπολογισμό των συγκεκριμένων εισφορών στο κατώτερο δυνατό ασφαλιστέο εισόδημα, ήτοι το 70% του κατώτατου μισθού. Για τους αγρότες που δεν έχουν ακόμη καταβάλει εισφορές για το 2016, οι εισφορές υγείας ορίζονται σε 3,61%.

Επίσης, οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων και ξενοδοχείων (κάτω από 5 δωμάτια), θα καταβάλλουν εισφορές από 1/1/2017, της τάξεως του 26,95% επί του εισοδήματός τους για σύνταξη και υγεία. Η έκπτωση στην περίπτωση εφάπαξ εξαγοράς πλασματικών ετών ορίζεται σε 2% για κάθε έτος.

Ενέργεια

To σχέδιο μετάβασης για τη λειτουργία μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρισμού (target model) που αποτελεί ένα από τα ενεργειακά προαπαιτούμενα και το μοναδικό από τα πέντε συνολικά που προβλέπει το μνημόνιο, περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή. Το νομοσχέδιο που είχε βγάλει σε διαβούλευση νωρίτερα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, περιγράφει το μοντέλο που θα λειτουργεί η εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού μετά το 2018. Προβλέπεται η δημιουργία τεσσάρων νέων αγορών (Χονδρική Αγορά Προθεσμιακών Προϊόντων, η Ενδοημερήσια Αγορά, η Αγορά της Επόμενης Ημέρας και η Αγορά Εξισορρόπησης), ορίζει τους Διαχειριστές για την κάθε αγορά και τη δυνατότητα συνεργασίας της ΡΑΕ με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τη διάθεση προθεσμιακών ενεργειακών προϊόντων στο Χρηματιστήριο. Η διάταξη για τον ΑΔΜΗΕ κρίθηκε αναγκαία προς διευκόλυνση του πολύπλοκου σχεδίου ιδιοκτησιακού διαχωρισμού από τη ΔΕΗ.

Το σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη σύσταση Εταιρείας Συμμετοχών από τη ΔΕΗ (100% θυγατρική), στην οποία θα μεταβιβαστεί το 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ. Με βάση τη διάταξη του νόμου 4172/2013, ο ΑΔΜΗΕ και η ΔΕΗ θα έπρεπε να καταβάλουν για την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας περί τα 50 εκατ. ευρώ φόρο στο Δημόσιο. Με τη νέα ρύθμιση διευκολύνεται η διαδικασία της μεταβίβασης χωρίς την οικονομική επιβάρυνση του ομίλου ΔΕΗ.
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

 1. Ευριπίδης Μπίλλης

  "ΑΧΑΡΙΣΤΙΑ" ΑΔΩΝΙΔΟΣ

  Με λύπη μου παρατηρώ ότι ο αντιπρόεδρος κ. Άδωνις Γεωργιάδης πλην του ότι είναι ασυνεπέστατος με την αρχαία Ελληνική γραμματεία της οποίας προσποιείται τον υπέρμαχο και που λέει και ..Μή ̛’πί δουλείας ποτέ ζών εκών έλθης παρόν σοι κατθανείν ελευθέρως, Ευριπίδης. Και που ο Άδωνις με τους συντρόφους του ΤσιπροΚαμμένους το γράφουν στα παλιά τους παπούτσια, είναι και αχάριστος.

  Συγκεκριμένα ο Άδωνις είχε ως γνωστόν ετοιμάσει με τον κύριο Σαμαρά την επονείδιστη κατάσταση ξεπουλήματος του Εθνικού πλούτου HRDAF 31/12/2014 (http://www.hradf.com/sites/default/files/attachments/20150610-financial-statement-hradf-el.pdf ), κατωτέρω κατ’ ευφημισμό privatization αποκαλούμενη, την οποίαν και μπορείτε να θαυμάσετε πλήρη κατωτέρω

  (Δ. ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ «ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Α.Ε. ΤΑΙΠΕΔ», Δ.1.3 Περιουσιακά στοιχεία του Ελληνικού Δημοσίου που έχουν μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ)

  Παραιτήθηκε όμως ομού μετά του κ. Σαμαρά, γιατί θα γινόταν επανάσταση αν την εφάρμοζε. Έτσι ώστε να έρθει ο «αριστερός» επαναστάτης» κ. Τσίπρας, να φέρει εις πέρας το γερμανικό κατοχικό έργο που αδυνατούσε να φέρει εις πέρας ο κ. Σαμαράς μετά του αγαπητού Αδωνίδος.

  Και τώρα αντί της πρέπουσας ευγνωμοσύνης προς τον ουσία σύντροφο του κ. Τσίπρα, που φέρει εις περάς το σχεδιασθέν από τον αγαπητό Άδωνι γερμανικό έργο εκποίησης της Ελλάδος, επιτίθεται κατά των συνεργατών του, ομοϊδεατών του και κατοχικών του συντρόφων, κ. κ. Τσίπρα και Καμμένου.

  Που ο τελευταίος βρίσκεται τώρα στην κατάσταση για την οποία κατηγορούσε τον αγαπητό Άδωνη (https://www.youtube.com/watch?v=uSz0duI5NBA ). Δηλαδή τώρα «όλοι μαζί η Ελλάδα μπορεί».

  Κατωτέρω πλήρεις λεπτομέρειες των αναφερθέντων.
  Ευριπίδης Μπίλλης


  Υπενθυμίζω ότι τον 12/2014
  The Board of Directors of the Hellenic Republic Asset Development Fund will approve its Asset Development Plan which will include for privatisation all the assets under HRDAF as of 31/12/2014; and the Cabinet will endorse the plan.
  Δ.1.3 του http://www.hradf.com/sites/default/files/attachments/20150610-financial-statement-hradf-el.pdf


  http://europa.eu/rapid/attachment/IP-15-5270/en/List%20of%20prior%20actions%20-%20version%20of%2026%20June%2020%2000.pdf


  (26 June 20h00) List which takes account of proposals of the Greek authorities received on 8, 14, 22 and 25 June. 10. Privatization
  https://www.flickr.com/photos/[email protected]/29778656891/in/dateposted-public/

  Δ. ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ «ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Α.Ε. (ΤΑΙΠΕΔ)»
  1.3 Περιουσιακά στοιχεία του Ελληνικού Δημοσίου που έχουν μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ
  The Board of Directors of the Hellenic Republic Asset Development Fund will approve its Asset Development Plan which will include for privatisation all the assets under HRDAF as of 31/12/2014; and the Cabinet will endorse the plan.
  http://www.hradf.com/sites/default/files/attachments/20150610-financial-statement-hradf-el.pdf

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. γιαυτο πεθανε μωρε προλαβαν

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]