Η ήττα της Σαουδικής Αραβίας και η κατάρρευση της Τουρκίας

 Οι αντάρτες της Υεμένης απέρριψαν την ειρηνευτική πρόταση της Σαουδικής Αραβίας – οπότε φαίνεται πως οι Σαουδάραβες ηγέτες δεν έχουν άλλη επιλογή, από το να παραδοθούν άνευ όρων, αντιμετωπίζοντας μία ταπεινωτική ήττα. 

Από την άλλη πλευρά, με την τουρκική οικονομία στο καναβάτσο, μεταξύ άλλων λόγω της τρομακτικής νομισματικής κρίσης που βιώνει, η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να υποκύπτει και να συμβιβάζεται με τις παράλογες απαιτήσεις του δικτάτορα της – ούτε φυσικά να διεξάγει διαπραγματευτικές συζητήσεις χωρίς νόημα. Η νομισματική κρίση άλλωστε της Τουρκίας είναι αντικειμενική και θα διαρκέσει αρκετά – με κριτήριο την κατακόρυφη πτώση του ΑΕΠ της, παράλληλα με την αύξηση της ποσότητας χρήματος εκ μέρους της κεντρικής της τράπεζας που προκαλεί τόσο τη ραγδαία υποτίμηση του νομίσματος, όσο και τον πληθωρισμό. 

Η υποτίμηση αυτή αφενός μεν θα γονατίσει τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις της, αφετέρου θα αυξήσει τα ελλείμματα της – λόγω της ανόδου των τιμών των εισαγομένων προϊόντων και ειδικά της ενέργειας, από την οποία εξαρτάται απόλυτα. Την ίδια στιγμή η αγοραστική δύναμη των Πολιτών της συρρικνώνεται επικίνδυνα, οπότε είναι θέμα χρόνου η αντίδραση τους – το ξέσπασμα κοινωνικών αναταραχών και εξεγέρσεων δηλαδή που θα οδηγήσουν στην ανατροπή του δικτάτορα της.

Βασίλης Βιλιάρδος

loading...