Βρέθηκε ένας από τους πολυτιμότερους θησαυρούς που έχουν χαθεί ποτέ στη Θάλασσα.. (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Έχει περιγραφεί ως το «Άγιο Δισκοπότηρο» των ναυαγίων και περιέχει έναν από τους πολυτιμότερους θησαυρούς που έχουν χαθεί ποτέ στη θάλασσα.

Ονομάστηκε Σαν Χοσέ και η ισπανική αυτή γαλέτα του 18ου αιώνα βρέθηκε πριν από τρία χρόνια στις ακτές της Κολομβίας.

Τώρα, έχουν προκύψει νέες λεπτομέρειες σχετικά με την ανακάλυψη του ναυαγίου, το οποίο περιέχει θησαυρούς αξίας 12,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole (WHOI), το Σαν Χοσέ εντοπίστηκε από ένα υποβρύχιο αυτόνομο ρομπότ. Το Remus 6000 – που είχε βοηθήσει στον εντοπισμό των συντριμμιών της πτήσης 447 της Air France το 2011 – χρησιμοποίησε σόναρ για να βρει το Σαν Χοσέ σε βάθος μεγαλύτερο από 600 μέτρα. Το ίδρυμα ανέφερε πως κράτησε μυστική τη συμμετοχή του στην ανακάλυψη από σεβασμό προς την κυβέρνηση της Κολομβίας.

Η ακριβής τοποθεσία του ναυαγίου παραμένει, επί του παρόντος, μυστικό, λόγω μιας νομικής διαφωνίας σχετικά με το ποιος δικαιούται το θησαυρό του πλοίου.

Η γαλέτα με τα 62 πυροβόλα όπλα έπεσε στις 8 Ιουνίου 1708, με 600 άτομα επί του πλοίου, καθώς και θησαυρό σε χρυσό, ασήμι και σμαράγδια κατά τη διάρκεια μιας μάχης με βρετανικά πλοία στον πόλεμο της ισπανικής διαδοχής. Το Σαν Χοσέ επέστρεφε στην Ισπανία για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο ενάντια στη Βρετανία.

Το πλοίο βρέθηκε βυθισμένο κάπου στην ακτή Μπαρού, σε αυτό που σήμερα είναι η Κολομβία, κοντά στα νησιά Ροζάριο.

Ανακαλύφθηκε το 2015 από μια ομάδα διεθνών εμπειρογνωμόνων, του κολομβιανού ναυτικού και του ινστιτούτου αρχαιολογίας της χώρας.

Ο θησαυρός έχει αποτελέσει αντικείμενο νομικών μαχών μεταξύ αρκετών εθνών και ιδιωτικών εταιρειών.

Πριν από μερικές εβδομάδες, η UNESCO, ο πολιτιστικός οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, κάλεσε την Κολομβία να μην εκμεταλλευτεί εμπορικά το ναυάγιο, του οποίου η ακριβής θέση παραμένει κρατικό μυστικό. Όσο για το θησαυρό; Παραμένει ακόμη στο βυθό της θάλασσας, τουλάχιστον προς το παρόν.

Ο WHOI που εδρεύει στη Μασαχουσέτη κλήθηκε να συμμετάσχει στην έρευνα λόγω της αναγνωρισμένης εμπειρίας του στην εξερεύνηση βαθέων υδάτων.

Το αυτόνομο υποβρύχιο όχημα του Ινστιτούτου, το Remus 6000, βοήθησε στον εντοπισμό των συντριμμιών της πτήσης 447 της Air France το 2011, που συνετρίβη εκατοντάδες μίλια από τις ακτές της Βραζιλίας.

Το Remus 6000 τον Νοέμβριο του 2015 τράβηξε μερικές εικόνες σόναρ που βοήθησαν στον εντοπισμό του Σαν Χοσέ σε βάθος μεγαλύτερο από τα 600 μέτρα. Το όχημα κατέβηκε σε ύψος 9 μέτρα πάνω από το ναυάγιο για να τραβήξει αρκετές φωτογραφίες, συμπεριλαμβανομένων μερικών από τα εγχάρακτα δελφίνια στα κανόνια του Σαν Χοσέ, ένα σημαντικό στοιχείο που αποδείκνυε την καταγωγή του.

Αυτές οι νέες λεπτομέρειες σχετικά με την ανακάλυψη του Σαν Χοσέ δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες, με την άδεια των οργανισμών που εμπλέκονται στην έρευνα, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης της Κολομβίας.

«Το ναυάγιο ήταν μερικών καλυμμένο με ιζήματα, αλλά με τις εικόνες του υποβρυχίου μπορέσαμε να δούμε νέες λεπτομέρειες στα συντρίμμια και η ανάλυση ήταν αρκετά καλή ώστε να διακρίνουμε ακόμη και τη διακόσμηση στα κανόνια» δήλωσε ο μηχανικός του οργανισμού WHOI και επικεφαλής της αποστολής Μάικ Πάρσελ.

«Ήταν ένα ισχυρό αίσθημα ικανοποίησης ο εντοπισμός του» δήλωσε ο Μούνιερ, ο πρόεδρος του WHOI. «Ήταν μια υπέροχη στιγμή».

Το 2015, οι εικόνες από σόναρ αποκάλυψαν τα χάλκινα κανόνια, τα όπλα, κεραμικά και άλλα τεχνουργήματα.

Ο Σάντος, πρόεδρος της Κολομβίας, δήλωσε ότι είναι «μία από τις μεγαλύτερες – αν όχι η μεγαλύτερη, όπως λένε μερικοί – ανακαλύψεις βυθισμένης κληρονομιάς στην ιστορία της ανθρωπότητας».

Το Σαν Χοσέ ήτα αντικείμενο νομικής διαμάχης μεταξύ της Κολομβίας και της Sea Search Armada (SSA), μιας εταιρείας διάσωσης με έδρα την Αμερική.

Η SSA δήλωσε πως το 1981 είχε εντοπίσει την περιοχή στην οποιά βυθίστηκε το πλοίο. Η εταιρεία και η κυβέρνηση συμφώνησα να μοιραστούν τα έσοδα από το ναυάγιο, αλλά η κυβέρνηση αργότερα δήλωσε πως όλος ο θησαυρός θα ανήκε στην Κολομβία, μια άποψη που βρήκε σύμφωνο ένα αμερικανικό δικαστήριο το 2011.

loading...