ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΙΒΕΤΙΑΝΟ ΑΣΚΗΤΙΣΜΟ Η ΧΛΙΔΗ ΚΑΙ Η ΚΑΛΟΠΕΡΑΣΗ ΤΩΝ "ΔΑΣΚΑΛΩΝ"

Η ΚΡΥΦΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΒΟΥΔΙΣΜΟΥ: ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ, ΤΑΠΕΙΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΠΙΖΝΕΣΟ Δαλάι Λάμα βρίσκεται στη Γαλλία, σε επίσημη επίσκεψη αυτή την εβδομάδα. Την ίδια στιγμή δημοσιεύεται ένα βιβλίο-έρευνα που δίνει μια άλλη εικόνα για την πρακτική των βουδιστών στη Δύση.


Το βιβλίο έγραψε η ανθρωπολόγος Marion Dapsance, η οποία ερεύνησε επί πέντε χρόνια τον δυτικό τρόπο εφαρμογής του βουδισμού. Ακολούθησε τον Λάμα Sogyal Rinpochéκαι ανακάλυψε ότι οι μέθοδοί του δεν έχουν καμία σχέση με την εικόνα μοναχών που ακολουθούν μια ασκητική και παραδειγματική ζωή.


Ο Sogyal Rinpoché γεννήθηκε το 1950 στο Θιβέτ, σε μια οικογένεια φτωχών αριστοκρατών. Η μητέρα του τον έστειλε στην Ευρώπη για να ξαναχτίσει την οικογενειακή περιουσία. Ο εν λόγω Λάμα έγραψε το 1992 ένα μπεστ σέλερ που τον έκανε διάσημο και εξαιρετικά πλούσιο «Βιβλίο του Θιβέτ για τη ζωή και τον θάνατο». Στο βιβλίο του δίνει τις βασικές αρχές του θιβετιανού βουδισμού.
Χάρη στην περιουσία του μπόρεσε να χτίσει μια αλυσίδα από κέντρα dharma στη Γαλλία. Χιλιάδες άτομα περνούν κάθε χρόνο από εκεί. Το 2008 ο ίδιος ο Δαλάι Λάμα ευλόγησε αυτό το κέντρο, συνοδευόμενος από την Κάρλα Μπρούνι, τον Αλέν Ζυπέ και τον Μπερνάρ Κουσνέρ.


Ο Sogyal Rinpoché είναι ένας από τους διασημότερους Λάμα στη Δύση και προτείνει έναν νέο τρόπο πρακτικής του βουδισμού για τους δυτικούς. Επικεντρώνεται σε αυτό που ο ίδιος ονομάζει «τρελή σοφία». Πρόκειται για το εντελώς αντίθετο από ό,τι περιμένει κανείς από έναν βουδιστή. Διδάσκει πώς να ζεις σαν σταρ, υπηρέτες να σου ετοιμάζουν το φαγητό, τα ρούχα. Πρέπει να φτάνεις αργοπορημένος μπροστά στους μαθητές, να τους ταπεινώνεις δημόσια και να απαιτείς έναν θρόνο για να αποκαλύψεις τις διδαχές της θρησκείας.

Ο Sogyal Rinpoché συμπεριφέρεται σαν ένας παντογνώστης γκουρού. Τοποθετεί τον εαυτό του στο κέντρο του σύμπαντος και διεκδικεί το δικαίωμα να βάζει στο κρεβάτι του τα νεαρά κορίτσια της κοινότητας. Τα διηγείται στο βιβλίο η Μιμί, η προσωπική του βοηθός επί τρία χρόνια. Ο Sogyal Rinpoché κατόρθωσε να την ξελογιάσει και να την βάλει στο κρεβάτι του, γιατί είναι τιμή να υπηρετείς τον δάσκαλο. Ορισμένες γυναίκες στην υπηρεσία του Λάμα αφηγούνται ότι στην κρεβατοκάμαρα είχε γυμνές φωτογραφίες, ειδικά της γαλλίδας ηθοποιού Εμμανουέλ Μπεάρ. Και όλα αυτά στο πλαίσιο της διδασκαλίας «στοχασμός εν δράσει», ο οποίος έχει στόχο να αφυπνίσει τους μαθητές.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑPost A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]