Συγχαρητήρια Αναστασιάδη στον Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Κατά τη διάρκειας της σημερινής τους συνάντησης στη Λευκωσία, η οποία έγινε στο παρασκήνιο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των νοτίων κρατών μελών της ΕΕ, ο κ. Αναστασιάδης είπε στον συνομιλητή του:

«Θέλω να σε καλωσορίσω επίσημα πια στο Προεδρικό Μέγαρο, αλλά πριν και πάνω από όλα θέλω να σε συγχαρώ θερμά, διότι ύστερα από 30 χρόνια και μέσα από την τόλμη και την αποφασιστικότητα που επέδειξες, ένα μεγάλο θέμα που ταλάνιζε την Ελλάδα με τους γείτονες, δηλαδή η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, έδωσε τέλος σε μια αχρείαστη, κατά την άποψή μου, διαμάχη, ανοίγοντας πόρτες για συνεργασία, ανοίγοντας τον δρόμο για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων και δημιουργώντας προοπτικές μιας ισορροπημένης, αλλά και σταθερής πια σχέσης με τη Βόρεια Μακεδονία».

«Όταν επικρατεί η λογική αντί του συναισθήματος, υπάρχει προοπτική να υπάρξουν καταλήξεις σε διενέξεις που εν τη ουσία δεν δικαιολογούνταν. Από την ώρα που διαγράφονται τα περί αλυτρωτισμού, από την ώρα που έχει κατά τον καλύτερο τρόπο αντιμετωπιστεί το θέμα ώστε να μην υπάρχουν αμφισβητήσεις κατά πόσο αποτελούν τους διάδοχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή όχι, έχω την εντύπωση ότι αυτό που αποτυπώνει η Συμφωνία είναι όχι μόνο την αποφασιστικότητα, αλλά διασφαλίζει και τη μελλοντική προοπτική άριστων σχέσεων, άριστης συνεργασίας – που ούτως ή άλλως υπήρχε η συνεργασία», είπε ακόμη και τόνισε: «Θέλω να σε συγχαρώ θερμά και να ευχηθώ ό,τι καλύτερο», τόνισε.

Με τη σειρά του ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «ένα ιστορικό βήμα, όχι μόνο διότι επιλύσαμε με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο για τα εθνικά μας συμφέροντα μια διένεξη δεκαετιών, αλλά κυρίως διότι ενισχύουμε την αξιοπιστία της Ελλάδας στη διεθνή κοινή γνώμη και στον διεθνή παράγοντα, δίδοντας τη δυνατότητα να στραφούμε με πιο ενισχυμένα επιχειρήματα στα πραγματικά μεγάλα μέτωπα της εξωτερικής μας πολιτικής και, μετά από αυτή την εξέλιξη, πιστεύω, με ενισχυμένη τη στήριξη και την υποστήριξη και της διεθνούς κοινής γνώμης και της διεθνούς κοινότητας».

«Αυτή είναι μια σημαντική εξέλιξη και νομίζω ότι θα βοηθήσει την προσπάθειά μας να διεκδικήσουμε στα πλαίσια της διεθνούς κοινότητας, του ΟΗΕ, μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού», είπε ακόμη.

Εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «η σημερινή συνάντηση πραγματοποιείται μέσα στα πλαίσια της στενότατης συνεργασίας που έχουμε προκειμένου να εξετάσουμε μαζί, να επισημάνουμε τις τελευταίες εξελίξεις, και ενόψει της επίσκεψης Λουτ, αλλά και της συνάντησης σου με τον Τούρκο Πρόεδρο στις 5 Φεβρουαρίου, τους παραπέρα χειρισμούς, προκειμένου να πετύχουμε αυτό που πάντα επιδιώκουμε: μια λύση που να επιτρέπει επιτέλους την ειρηνική συνύπαρξη, τη σταθερότητα, αλλά ιδιαίτερα και μια λύση που να συνάδει απόλυτα με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, το διεθνές δίκαιο, έτσι ώστε να διασφαλίζεται από τη μια η λειτουργικότητα, αλλά και η βιωσιμότητα και η συμβατότητα της λύσης με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Καταλήγοντας ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε: «προσβλέπω στις συνομιλίες που εν συνεχεία θα έχουμε για να δούμε πώς καλύτερα συντονιζόμαστε και πώς μεθοδεύουμε τρόπους για να επαναρχίσει ένας διάλογος, με προοπτική, αυτή τη φορά, για τη λύση του κυπριακού προβλήματος». 

loading...