Πόσο καλό κάνει η γυμναστική στην υγεία; Κι όμως αυτά ίσως να μην τα ήξερες…

Αυτή είναι η εποχή που- πιθανόν- περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται να
γυμναστούν…
ή το πράττουν. Το καλοκαίρι που πλησιάζει είναι βασικό κίνητρο. Πέρα από το ευρέως γνωστό γεγονός ότι ο άνθρωπος πρέπει να γυμνάζεται πιο συστηματικά για καλύτερη υγεία, υπάρχουν οφέλη και για το μυαλό μέσα από την τακτική άσκηση.

Η Independent επεσήμανε τέσσερα από αυτά τα «κέρδη» για το μυαλό μέσα από την άσκηση:

1. Φτιάχνει τη διάθεση

Μελέτη έχει δείξει ότι η τακτική άσκηση βοηθά στη βελτίωση της διάθεσης. Αρκετές πρόσφατες έρευνες κατέληξαν ότι είτε κάνετε ασκήσεις με βαράκια, είτε κάνετε τζόκινγκ, η άσκηση μειώνει το άγχος και βελτιώνει συνολικά την πνευματική υγεία.

Ερευνα που έγινε πρόσφατα σε 8.000 Δανούς, 16-65 ετών, συμπέρανε ότι γενικά, άνθρωποι που γυμνάζονται τακτικά είναι πιο ικανοποιημένοι με τη ζωή τους και περισσότερο ευτυχισμένοι, σε σύγκριση με εκείνους που δεν ασκούνται.

Επίσης, η Αμερικανική Ενωση Ψυχολόγων αναφέρει ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει κάποιον να αισθάνεται πιο χαρούμενος και σε κάποιες περιπτώσεις τα αποτελέσματα είναι άμεσα. «Η σύνδεση άσκησης και διάθεσης είναι αρκετά δυνατή. Συνήθως, μέσα σε πέντε λεπτά μετά από μέσης έντασης άσκηση μπορεί να νιώσει κανείς βελτίωση της διάθεσης», δηλώνει ο Μάικλ Οτο, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης.

2. Μειώνει το άγχος

Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του επιπέδου άγχους, όπως και να βελτιώσει την ικανότητα του ατόμου να χειριστεί το άγχος και να ανταποκριθεί σε έντονες καταστάσεις.

«Η γυμναστική είναι ίσως ένας τρόπος βιολογικής ενδυνάμωσης του μυαλού, ώστε το άγχος να έχει μικρότερο αντίκτυπο», εξήγησε ο Οτο.

3. Ενισχύει την αυτοπεποίθηση

Είτε πρόκειται για συνέπεια των αλλαγών στο σώμα, είτε γιατί αισθάνεται υπερήφανος κανείς επειδή κατάφερε να ολοκληρώσει ένα πρόγραμμα γυμναστικής, η τακτική άσκηση μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση.

4. Βοηθά στον ύπνο

Πρόσφατη έρευνα σε νεαρούς ανθρώπους συμπέρανε ότι εκείνοι που γυμνάζονται εντατικά τα βράδια, κοιμούνται καλύτερα από όσους δεν γυμνάζονται καθόλου, ή το κάνουν σε μικρότερες εντάσεις.

Επίσης, εκείνοι που ασκούνται έντονα κοιμούνται πιο γρήγορα και βαθιά και ξυπνούν λιγότερες φορές κατά τη διάρκεια τη νύχτας.

loading...