Ο Καρακατσάνοφ εναντίον των δηλώσεων του προέδρου των Σκοπίων

«Ο πρόεδρος των Σκοπίων, Στέβο Πενταρόφσκι επισήμανε ότι η Διακρατική Επιτροπή Ιστορικών και Εκπαιδευτικών Υποθέσεων δεν πρέπει να έχει συγκεκριμένη προθεσμία για το έργο της. Από την άλλη πλευρά, λέω ότι στις 17 Οκτωβρίου η Βουλγαρία δεν πρέπει να βιάζεται να δώσει το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, μέχρι να διευκρινισθούν όλες οι παραποιήσεις της ιστορίας», δήλωσε ο επικεφαλής του βουλγαρικού VMRO-BND και υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ.

Σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Στέβο Πενταρόφσκι, ο οποίος τόνισε ότι η ιστορία αιώνων δεν μπορεί να επιλυθεί μέσα σε κλειστές προθεσμίες, πρόσθεσε ότι «είναι απαράδεκτο να πιστεύουμε ότι θα χρησιμοποιήσουν απλώς τη Βουλγαρία μόνο και μόνο για την ένταξη στην ΕΕ».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η δήλωση του Πενταρόφσκι (ότι η ιστορική προσωπικότητα, ο Γκότσε Ντέλτσεφ, πολέμησε για μια ανεξάρτητη Μακεδονία και όχι για τη Βουλγαρία) έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα της καλής γειτονίας, τονίζοντας, μάλιστα, ότι η «σταθερή θέση» της Βουλγαρίας για μια κοινή ιστορία και η εφαρμογή της στο εκπαιδευτικό σύστημα του γειτονικού κράτους, πρέπει να επιταχυνθεί.

Πηγή: Βαλκανικό Περισκόπιο

loading...