Έδωσαν τα χέρια ΔΕΗ και Λάρκο – Στο… περίμενε οι υπόλοιποι για τα νέα τιμολόγια ρεύματος

Της Μαριάννας Τζάννε

Στη σκιά των διαπραγματεύσεων της ΔΕΗ με τη βιομηχανία για τον καθορισμό των νέων τιμολογίων κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, οριστικοποιείται η συμφωνία με την Λάρκο, η οποία πέρασε
από σαράντα κύματα το τελευταίο δίμηνο.

Οι δύο πλευρές, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέληξαν χθες στην νέα σύμβαση, η οποία προβλέπει τους ίδιους όρους τιμολόγησης με την προηγούμενη (57,4 ευρώ ανά μεγαβατώρα) αλλά με μείωση κατά 20% της παραγωγής της μεγάλης βιομηχανίας. Η μείωση αυτή θα επιφέρει και μείωση της έκπτωσης όγκου στο 18% από 21% που ήταν μέχρι σήμερα.

Η νέα συμφωνία εγκρίθηκε χθες από το διοικητικό συμβούλιο της Λάρκο και απομένουν η έγκριση από το ΔΣ της ΔΕΗ την επόμενη εβδομάδα και από την γενική συνέλευση των μετόχων. 

Μολονότι η συμφωνία με την Λάρκο και την ΔΕΗ οριστικοποιείται, δεν συμβαίνει το ίδιο με τους υπόλοιπους καταναλωτές υψηλής τάσης, οι συμβάσεις των οποίων έχουν λήξει από καιρό και χρειάζεται ο επανακαθορισμός της τιμολογιακής πολιτικής της περιόδου 2018-2020.

Η Επιχείρηση επιμένει στην αύξηση κατά 10% των τιμολογίων λόγω της εκτίναξης του κόστους παραγωγής και προτείνει διετή παράταση των εκπτώσεων όγκου.

Η πρόταση αυτή μαζί με την αντίστοιχη για την Λάρκο θα τεθούν υπόψη της γενικής συνέλευσης των μετόχων προς το τέλος του Φεβρουαρίου, αφού προηγουμένως υπάρξει κατάληξη στις διαπραγματεύσεις με την βιομηχανία.

Ένα από τα επιχειρήματα της τελευταίας στην άρνηση να δεχτεί τις προτάσεις της ΔΕΗ, είναι το κόστος του ανταγωνισμού στην Ευρώπη. Σύμφωνα με μελέτη που έχει εκπονήσει  η PWC για λογαριασμό του βελγικού ρυθμιστή ενέργειας, οι ελληνικές βιομηχανίες πληρώνουν ως και 60% υψηλότερο κόστος ενέργειας έναντι των ανταγωνιστών τους σε χώρες όπως η Γερμανία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Βρετανία.

https://www.newmoney.gr/

loading...