Πόσοι είναι οι Τούρκοι που μέχρι στιγμής έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα; Θα εκπλαγείτε!

Τον δρόμο σε περισσότερους από 2.500 Τούρκους υπηκόους που έχουν ζητήσει διεθνή προστασία στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα χώρα άνοιξε η αμετάκλητη απόφαση για τη χορήγηση ασύλου στον Σουλεϊμάν Αζκαϊνακτζί, ο οποίος μαζί με άλλους πετά ομοεθνείς του
στρατιωτικούς είχε δραπετεύσει στη χώρα μας την επομένη της 15ης Ιουλίου του 2016. Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ασύλου, τα οποία δημοσιεύει σε αποκλειστικότητα η Realnews, o αριθμός των Τούρκων υπηκόων που έχουν εισέλθει στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, καταθέτοντας αίτημα για άσυλο έχει ανέλθει συνολικά στους 2.523. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί και κόμη 181 άτομα, μέσα στο 2016. Ο αντίστοιχος αριθμός για το 2017 έφτασε τους 1.827, ενώ μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2018 οι Τούρκοι που πέρασαν τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα, καταθέτοντας αίτημα για άσυλο, μετρώνται σε 507.

Ο συνολικός αριθμός των Τούρκων υπηκόων που αναμένουν την εξέταση του αιτήματός τους για άσυλο φτάνει τους 2.523.

Από τη λίστα αυτή αφαιρέθηκε ο Σ. Οζκαϊνακτζί, συγκυβερνήτης του τουρκικού στρατιωτικού ελικοπτέρου που προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη λίγες ώρες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ ο Οζκαϊνακτζί θα λάβει πολιτικό άσυλο, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τους υπόλοιπους 7 Τούρκους αξιωματικούς.

Ωστόσο, όπως εκτιμούς ακαδημαϊκοί που έχουν γνώση των διαδικασιών εξέτασης και επίδοσης πολιτικού ασύλου, την ίδια τύχη αναμένεται να έχουν και όλες οι υπόλοιπες αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από Τούρκους στην Ελλάδα.

«Στο σύνολό του αυτοί οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν διώξεις. Αν εκδοθούν, δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι πρόκειται να έχουν μια δίκαιη δίκη, ενώ κινδυνεύουν να υποστούν βασανιστήρια. Αργά ή γρήγορα, άσυλο θα λάβουν όλοι οι Τούρκοι υπήκοοι, εκτός εάν υπάρξουν ελάχιστες εξαιρέσεις που θα αφορούν μεμονωμένες περιπτώσεις» αναφέρουν στη Realnews και στον δημοσιογράφο Αλέξανδρο Κόντη, ακαδημαϊκοί που έχουν ασχοληθεί με τις αιτήσεις ασύλου των Τούρκων υπηκόων.

Την ίδια στιγμή, οι ελληνικές αρχές αναμένουν περαιτέρω αύξηση στον αριθμό των Τούρκων αιτούντων ασύλου, ενόψει θέρους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ασύλου, οι Τούρκοι υπήκοοι που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα ανήλθαν σε 122 τον Ιανουάριο του 2018, 128 τον Φεβρουάριο, 143 τον Μάρτιο και 114 τον περασμένο Απρίλιο.

loading...