Οι ελιές δείχνουν τον κίνδυνο μελανώματος

Όσοι έχουν περισσότερες από 11 ελιές στο ένα χέρι έχουν μεγαλύτερο από τον μέσο κίνδυνο για να εμφανίσουν μελάνωμα, λέει έρευνα…
Οι ειδικοί βρήκαν ότι μετρώντας τις ελιές που έχουμε στο δεξί μας χέρι έχουμε μία καλή ένδειξη για το πόσες ελιές έχουμε σε ολόκληρο το σώμα μας.
Αν έχουμε περισσότερες από 100 αντιμετωπίζουμε 5 φορές τον μέσο κίνδυνο μελανώματος, λέει έρευνα που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «British Journal of dermatology» και χρησιμοποίησε στοιχεία από 3000 δίδυμα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Περίπου στις μισές περιπτώσεις το μελάνωμα εμφανίζεται σε μία ελιά που εξαλλάσσεται οπότε όσο πιο πολλές έχει κανείς τόσο πιο μεγάλο κίνδυνο έχει να το παρουσιάσει.
Για τις ανάγκες τις συγκεκριμένης έρευνας επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο King’s College του Λονδίνου μελέτησαν μία μεγάλη ομάδα δίδυμων γυναικών για 8 χρόνια συγκεντρώνοντας πληροφορίες για τον τύπο δέρματός τους (φωτότυπο), τις ελιές τους και τις φακίδες τους.
 Στη συνέχεια, επανέλαβαν τον έλεγχο αυτόν σε 400 άνδρες και γυναίκες που είχαν εμφανίσει μελάνωμα. Βρήκαν ότι γυναίκες που είχαν περισσότερες από 7 ελιές στο δεξί τους χέρι ήταν 9 φορές πιο πιθανό να έχουν περισσότερες από 50 σε ολόκληρο το σώμα τους.
 Αυτές που είχαν περισσότερες από 11 ελιές στο δεξί τους χέρι ήταν πιο πιθανό να έχουν περισσότερες από 100 γενικά στο σώμα τους, πράγμα που σημαίνει ότι είχαν και μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν μελάνωμα.

 vita.gr

loading...