«Δύσκολες μέρες»; Η φύση τις κάνει εύκολες

Αν ανήκετε στις γυναίκες που υποφέρουν πριν από την έλευση της περιόδου, τότε οι εναλλακτικές λύσεις ανακούφισης που σας προτείνουμε θα σας φανούν χρήσιμες.
Πόνος στην κοιλιά, πρήξιμο στο στήθος, πονοκέφαλοι, κακή διάθεση, νεύρα, άγχος, κόπωση…
Είναι μερικά μόνο συμπτώματα που παρουσιάζουν πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια
του μηνιαίου κύκλου και πριν από την έναρξη της εμμήνου ρύσεως. Άραγε μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς την εύκολη λύση του παυσίπονου; Εμείς σας προτείνουμε εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας που μπορούν να κάνουν τις «δύσκολες μέρες» παρελθόν.

 

Τα top ευεργετικά βότανα
Λυγαριά (Agnus castus): Θεωρείται ρυθμιστής των γυναικείων ορμονών (μειώνει τα επίπεδα προλακτίνης και εξισορροπεί την παραγωγή προγεστερόνης και οιστρογόνων κατά τη διάρκεια του κύκλου). Ενδείκνυται όταν ο μηνιαίος κύκλος είναι άστατος ή όταν παρατηρείται απουσία της εμμήνου ρύσεως για περισσότερο από 2-3 μήνες. Επίσης, συστήνεται όταν υπάρχει ευαισθησία/πρήξιμο στο στήθος.
Σιμισιφούγκα (Black cohosh): Έχει ορμονική δράση, διεγείροντας την έκκριση
των οιστρογόνων. Ανακουφίζει από τους πόνους της περιόδου, ρυθμίζει τη ροή του αίματος,
δρα κατά του φουσκώματος και παράλληλα μειώνει τον εκνευρισμό που εμφανίζεται
τις ημέρες πριν από την έλευση της εμμήνου ρύσεως.
Βιβούρνο (Cramp bark): Λαμβάνεται ως χαλαρωτικό της μήτρας. Λόγω της καταπραϋντικής του δράσης, ενδείκνυται για τις κράμπες της περιόδου. Επίσης, χορηγείται όταν υπάρχει βαριά αιμορραγία, καθώς έχει την ιδιότητα να ρυθμίζει τη ροή του αίματος.
Διοσκορέα (Wild yam): Είναι το πρώτο βότανο που το 1943 χρησιμοποιήθηκε ως βασικό συστατικό για τη δημιουργία αντισυλληπτικών χαπιών. Μειώνει την ένταση των συμπτωμάτων που προκαλούν οι κράμπες της εμμηνόρροιας, ενώ η αντισπασμωδική του δράση ανακουφίζει από τους μυϊκούς σπασμούς στις ωοθήκες και τη μήτρα.
Λάδι νυχτολούλουδου (Evening Primrose Oil): Παράγεται από τους σπόρους του νυχτολούλουδου και περιέχει πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Η σημαντικότερη δράση του είναι ότι βοηθά τον οργανισμό να παράγει προσταγλανδίνες, ουσίες με ορμονική δράση που μειώνουν τον πόνο, σταθεροποιούν τον κύκλο, βελτιώνουν τη διάθεση και καταπολεμούν το πρήξιμο στο στήθος. Προσοχή: Απαγορεύεται η χρήση του σε περίπτωση επιληψίας.
Χρυσάνθεμο (Chrysanthemum parthenium Ή feverfew): Χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τη θεραπεία επώδυνων περιόδων εμμηνόρροιας. Είναι φάρμακο για τους πονοκεφάλους που εμφανίζονται πριν από την έλευση της εμμήνου ρύσεως, ενώ συνηθίζεται να χορηγείται και σε περιπτώσεις που υπάρχει υποτονική ροή αίματος. Λέγεται μάλιστα ότι η θεά Αφροδίτη έδινε αυτό το βότανο στις αδερφές της για την τόνωση
της μήτρας τους.
Αγγελική (Angelica archangelica): Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και γι’ αυτό χρησιμοποιείται συχνά για την αντιμετώπιση γυναικολογικών προβλημάτων, όπως η αστάθεια του κύκλου. Ξεχωρίζει επίσης για τις καταπραϋντικές της ιδιότητες. Είναι ιδανική για το φούσκωμα και το πρήξιμο. Προσοχή: Σε υπερβολική δοσολογία και όταν υπάρχει έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει φωτοευαισθησία. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγεται η λήψη της συνδυαστικά με αντιπηκτικά φάρμακα. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει διάρροια.
Λεόνουρος (Leonurus cardiaca): Είναι γνωστό και ως «το βότανο της μητρικής στοργής» (motherwort). Έχει ηρεμιστικές και αντισπασμωδικές ιδιότητες, ενώ θεωρείται και εμμηναγωγό (διευκολύνει τη φυσιολογική έλευση της περιόδου). Χορηγείται όταν υπάρχει άγχος και υπερένταση.
Μέντα (Mentha): Έχει σπασμολυτική δράση, που ανακουφίζει από τους πόνους της περιόδου. Προσοχή: Απαγορεύεται η χρήση της από όσους κάνουν ομοιοπαθητική. Σε σπάνιες περιπτώσεις παρατηρούνται δερματικές αντιδράσεις ή αναπνευστικά προβλήματα από τη χρήση του ελαίου της.
Νταμιάνα (Turnera diffusa): Επιδρά στο νευρικό σύστημα μειώνοντας το άγχος
και εξαλείφοντας τις διακυμάνσεις στη διάθεση.

 
Πώς, πότε, πόσο…
Για καλύτερα αποτελέσματα, συστήνεται ο συνδυασμός βοτάνων. Δύο καλοί συνδυασμοί είναι οι εξής: α) Βιβούρνο – λυγαριά – διοσκορέα και β) λυγαριά – σιμισιφούγκα – λεόνουρος. Σε κάθε περίπτωση, τα μείγματα δεν πρέπει να περιλαμβάνουν περισσότερα από 3 βότανα και φυσικά θα πρέπει να έχουν δημιουργηθεί από έναν φαρμακοποιό ή κάποιον ειδικό. Για πιο άμεση ανακούφιση, συστήνεται η λήψη των βοτάνων σε μορφή βάμματος. Σε ένα κουτάλι ρίχνουμε 10 σταγόνες βάμματος από το κάθε βότανο (σύνολο 30 σταγόνες) και πίνουμε την ίδια ποσότητα πρωί, μεσημέρι και βράδυ. Συμπληρωματικά, μπορούμε να παίρνουμε λάδι νυχτολούλουδου (2 κάψουλες ημερησίως). Προτείνεται να κάνουμε αυτήν τη χρήση συστηματικά για 3-6 μήνες ανάλογα με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων και αφού συμβουλευτούμε τον γιατρό μας. Η λήψη των βοτάνων σε μορφή αφεψημάτων για τη συγκεκριμένη περίπτωση δεν θεωρείται πολύ δραστική.

 

Οι σταγόνες της ανακούφισης
Τα αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των δυσάρεστων συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου είναι το χαμομήλι, η μέντα, το γεράνι και το φασκόμηλο.
1η συνταγή: Σε 30 ml έλαιο βάσης (π.χ. αμυγδαλέλαιο, σταφυλοκουκουτσέλαιο), προσθέτουμε 6 σταγόνες αιθέριο έλαιο χαμομηλιού και 6 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας.

 
Tip: Κάνουμε μασάζ με κυκλικές κινήσεις στην περιοχή της κοιλιάς αμέσως μόλις αρχίσουν τα προειδοποιητικά συμπτώματα. Απαλύνει τους έντονους πόνους.
2η συνταγή: Σε 30 ml έλαιο βάσης, ρίχνουμε 6 σταγόνες αιθέριο έλαιο γερανιού,
3 σταγόνες χαμομηλιού και 3 φασκόμηλου.
 
Tip: Πρόκειται για αιθέρια έλαια που έχουν ανάλογη δράση με τα οιστρογόνα και τα οποία βοηθούν όταν ο κύκλος της περιόδου είναι ασταθής. Σε καθημερινή βάση, κάνουμε μασάζ από την κοιλιά μέχρι το υπογάστριο, από την ημέρα που θα τελειώσει η περίοδος μέχρι την έναρξη του επόμενου κύκλου.
3η συνταγή: Σε 10 ml έλαιο βάσης, προσθέτουμε 6 σταγόνες αιθέριο έλαιο λυγαριάς.
 
Tip: Η λυγαριά συστήνεται σε περιπτώσεις που υπάρχει έντονη αιμορραγία.

 

Προσοχή: Καλό είναι να μη ρίχνουμε περισσότερες από 18 σταγόνες ανά 30 ml ελαίου βάσης και να κάνουμε συνδυασμούς που περιλαμβάνουν μέχρι 3 αιθέρια έλαια.

 

Οι θεραπευτικές πιέσεις
Η μέθοδος της ρεφλεξολογίας, εκτός από το γεγονός ότι καταπραΰνει τους πόνους, αποφορτίζει τον οργανισμό από το άγχος και τη συναισθηματική ένταση που δημιουργούνται πριν από την περίοδο και κατά τη διάρκειά της και παράλληλα βελτιώνει τη διάθεση. Δοκιμάστε μερικές απλές κινήσεις που θα σας ανακουφίσουν αμέσως:

 
Στο πόδι 
* Ξεκινώντας από το μέσο της εσωτερικής πλευράς της γάμπας, κάνουμε απαλές κυκλικές κινήσεις με κατεύθυνση προς τα κάτω, φτάνοντας μέχρι την εσωτερική πλευρά του αστραγάλου (εσωτερικά του αχιλλείου τένοντα). Οι κινήσεις αυτές αφορούν το αντανακλαστικό σημείο της μήτρας.
 * Κάνουμε μαλάξεις στους μυς που ενώνουν την εξωτερική πλευρά του αστραγάλου με τη φτέρνα. Το σημείο αυτό αποτελεί την αντανακλαστική περιοχή των ωοθηκών.
 * Πιέζουμε ελαφρά κάτω από το μεγάλο δάχτυλο (στο «μαξιλαράκι»), ενεργοποιώντας το αντανακλαστικό σημείο της υπόφυσης, που ελέγχει την ισορροπία των ορμονών.

 Στο χέρι
 
Εκτείνουμε τον αντίχειρα και κάνουμε μαλάξεις στο «μαξιλαράκι» που σχηματίζεται ανάμεσα στην περιοχή του αντίχειρα και του δείκτη. Δουλεύουμε το σημείο με τον αντίχειρα και τον δείκτη του άλλου χεριού. Οι ροές αυτές ανακουφίζουν από τους πόνους στα γεννητικά όργανα.

 
Προσοχή: Οι κινήσεις και οι μαλάξεις που προτείνονται, προκειμένου να έχουν αποτέλεσμα, θα πρέπει να γίνονται 2-3 ημέρες πριν από την έλευση της περιόδου και να ολοκληρώνονται με την έναρξή της. Οι κυκλικές κινήσεις θα πρέπει να είναι αριστερόστροφες για να αποφορτίζουν από την ένταση και να διαρκούν 1-2΄, ενώ οι ροές δεν χρειάζεται να ξεπερνούν τα 30-40΄΄ κάθε φορά. Για να δουλεύουμε καλύτερα τα σημεία, μπορούμε να κάνουμε χρήση βαζελίνης ή κάποιου ελαίου.

 
Μικρές συμβουλές
* Κάνουμε ήπιας μορφής αεροβική άσκηση. Για τις «δύσκολες ημέρες» ενδείκνυνται το περπάτημα και η γιόγκα, που εκτός των άλλων βελτιώνουν και τη διάθεση.
 * Προσέχουμε τη διατροφή μας. Περιορίζουμε τη ζάχαρη, τους καφέδες και το αλάτι, που προκαλεί κατακράτηση υγρών, και επιλέγουμε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο (γαλακτοκομικά, σαρδέλες, φασόλια, αμύγδαλα), ω-3 λιπαρά οξέα (λιπαρά ψάρια, λιναρόσπορο, καρύδια)
και σύνθετους υδατάνθρακες (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης). Επίσης, δεν ξεχνάμε να πίνουμε πολύ νερό.
 * Φοράμε ρούχα που καλύπτουν τη μέση και την κοιλιά, ώστε να διατηρούμε τις περιοχές αυτές ζεστές.
 * Σε περίπτωση πόνου, θα μας ανακουφίσει να πιούμε ένα ζεστό ρόφημα (π.χ. ένα ποτήρι γάλα), να τοποθετήσουμε ένα ζεστό επίθεμα ή μια θερμοφόρα χαμηλά στην κοιλιά και να ξαπλώσουμε σε εμβρυϊκή στάση.

 Σημ.: Η χρήση των εναλλακτικών θεραπειών δεν συνιστάται σε εγκύους, θηλάζουσες, παιδιά και ανθρώπους με προβλήματα υγείας (π.χ. καρδιοπαθείς, υπερτασικούς, επιληπτικούς) και φυσικά δεν υποκαθιστά οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή.

 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΝ κ. ΓΙΑΝΝΑ ΠΕΡΓΑΝΤΑ, φαρμακοποιό (www.perganda.gr) και τον κ. ΓΙΩΡΓΟ ΚΛΑΔΗ, ρεφλεξολόγο, ηλεκτροβελονιστή, συνεργάτη του κέντρου «Θεραπευτική».

loading...

1 thought on “«Δύσκολες μέρες»; Η φύση τις κάνει εύκολες

  1. Βραζουμε ενα ξυλακι κανελας και πινουμε με μελι.Για εξπρες ανακουφηση απο κραμπες περιοδου.

Comments are closed.