Διαβάστηκε πρώτη φορά ψηφιακά χειρόγραφο της Παλαιάς Διαθήκης - BINTEO

Το αρχαίο και άκρως εύθραυστο εβραϊκό χειρόγραφο του Εν-Γκεντί, που χρονολογείται από τον 3ο ή 4ο αιώνα μ.Χ. και, όπως αποδείχθηκε, περιέχει το παλαιότερο αντίγραφο του Βιβλίου του Λευϊτικού της Παλαιάς Διαθήκης,
«ανοίχτηκε» για πρώτη φορά χάρη στην ψηφιακή τεχνολογία, χωρίς να ξετυλιχτεί σε φυσική μορφή.

Το επίτευγμα της ψηφιακής ανάγνωσης της σχεδόν καμένης περγαμηνής από δέρμα ζώου χαρακτηρίσθηκε «σημαντική ανακάλυψη στο πεδίο της βιβλικής αρχαιολογίας». Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπρεντ Σιλς του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου του Κεντάκι, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science Advances".

Αν και το εν λόγω χειρόγραφο δεν είναι το αρχαιότερο εβραϊκό -αυτά είναι τα χειρόγραφα της Νεκρής Θάλασσας από τον 3ο αιώνα π.Χ. έως τον 2ο μ.Χ., που είχαν βρεθεί στις σπηλιές του Κουμράν κατά τις δεκαετίες του ΄40 και του ΄50- θεωρείται πολύ σημαντικό. Είχε ανακαλυφθεί από αρχαιολόγους το 1970 σε μια συναγωγή στην όαση Εν-Γκεντί, στη δυτική όχθη της Νεκράς Θάλασσας, όπου κάποτε ζούσε μια αρχαία εβραϊκή κοινότητα.

Ό,τι έχει διασωθεί από αυτό μετά από μια καταστροφική πυρκαγιά του 6ου αιώνα, διατηρείται από την Υπηρεσία Αρχαιοτήτων του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, αλλά δεν είχε διαβαστεί έως τώρα, επειδή ήταν αδύνατο να το αγγίξει κανείς, χωρίς αυτό να διαλυθεί σε στάχτες.

Χάρη στην τεχνική της μικρο-υπολογιστικής τομογραφίας ακτίνων-Χ, οι ερευνητές κατάφεραν να ανιχνεύσουν τα ίχνη μετάλλου στο μελάνι της περγαμηνής και έτσι να δημιουργήσουν -με τη βοήθεια ειδικών αλγορίθμων- εικόνες τουλάχιστον 100 ξεχωριστών σελίδων και μάλιστα υψηλής ποιότητας από το κείμενο, το οποίο πλέον είναι αναγνώσιμο στο μεγαλύτερο μέρος του. Φαίνεται καθαρά ότι πρόκειται για τα δύο πρώτα κεφάλαια του Λευϊτικού.

 Προτού ξετυλιχτεί ψηφιακά, οι ειδικοί νόμιζαν ότι επρόκειτο για χειρόγραφο της Τορά, αλλά τελικά αποδείχτηκε ότι το κείμενο αφορούσε το Λευϊτικό, το τρίτο βιβλίο της εβραϊκής Βίβλου. Αυτό το καθιστά το αρχαιότερο κείμενο της Πεντατεύχου που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα. Ορισμένοι θεωρούν μάλιστα πιθανό ότι είναι παλαιότερο και από τα χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας, χρονολογούμενο ίσως από τον πρώτο αιώνα μ.Χ.

Όπως και τα άλλα αρχαία εβραϊκά χειρόγραφα, περιέχει μόνο σύμφωνα και όχι φωνήεντα, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν πολύ αργότερα στη γραφή. Η ομοιότητά του με το κατοπινό επίσημο Μασοριτικό κείμενο της εβραϊκής Βίβλου είναι πολύ μεγάλη (σχεδόν 100%), πράγμα που ενθουσίασε τους Εβραίους μελετητές.

Οι ερευνητές αισιοδοξούν ότι θα χρησιμοποιήσουν την ίδια μη επεμβατική τεχνολογία για να διαβάσουν και άλλα εύθραυστα αρχαία χειρόγραφα, που έως τώρα παραμένουν αδιάβαστα. Μεταξύ αυτών, είναι ορισμένα χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας, καθώς και ελληνο-ρωμαϊκά, ιδίως αυτά του Ερκολάνουμ (Ηρακλείου) κοντά στην Πομπηία, που διασώθηκαν μισοκαμένα μετά την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ.

Οι επιστήμονες διαβεβαίωσαν ότι του χρόνου η νέα τεχνολογία, που έχουν ονομάσει «ψηφιακό ξετύλιγμα», θα είναι διαθέσιμη σε κάθε ενδιαφερόμενο με τη μορφή ελεύθερου λογισμικού (το σχετικό λογισμικό λέγεται Volume Cartography).Δείτε το βίντεο:
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

6 σχόλια :

 1. ΑΥΤΟ ΕΧΕΤΕ ΠΟΤΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΤΟ ΠΕΙΤΕ ΥΒΡΙΔΙΑ??..
  ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΕΙΝΑΙ ΚΡΥΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΔΕΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΜΑΣ ΑΠΕΚΡΥΨΑΝ ΑΥΤΟ ΤΙ ΑΛΛΟ Η ΣΑΤΑΝΙΚΗ ΦΑΡΑ ΕΧΕΙ ΚΡΥΨΕΙ,ΠΟΣΑ ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΕΡΑΣΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΔΟΛΙΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΒΟΛΕΥΕ ΓΙΑ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΕΔΩ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΕΝΩ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΕΔΙΝΕ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΦΩΣ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΑΥΤΟΙ ΕΦΕΡΑΝ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ...

  Εις τον Ευαγγελιστήν Ιωάννην κεφ. 12 § 20-23 διαβάζουμε:
  Ήσαν δε τινες Έλληνες εκ των αναβαινόντων ίνα προσκυνήσωσιν εν τη εορτή. Ούτοι ούν προσήλθον Φιλίππω τω από Βηθσαϊδά της Γαλιλλαίας και ηρώτων αυτόν λέγοντες: κύριε θέλομεν τον Ιησούν ιδείν.

  Έρχεται Φίλιππος και λέγει τω Ανδρέα και πάλιν Ανδρέας και Φίλιππος λέγουσι τω Ιησού, ο δε Ιησούς απεκρίνατο αυτοίς λέγων: “ Ελήλυθεν η ώρα ίνα δοξασθή ο υιός του Ανθρώπου”.

  Η φράση αυτή του Ιησού είναι ημιτελής, διότι
  δεν δίδεται εξήγηση πώς θα δοξασθή ο “Υιός του Ανθρώπου”.
  Όπως αναφέρει ο Μενέλαος Παγουλάτος εις το βιβλίον του “Ανθολόγιον Πατριδογνωσίας”, το έτος 1974 ο καθηγητής Ελευθ. Πρόκος –επίτιμος καθηγητής ξένων πανεπιστημίων- συμμετέχων σε επιστημονική επιτροπή της UNESCO, ανεκάλυψε σε μία βιβλιοθήκη του Βατικανού, χειρόγραφο του ΕΥΣΕΒΙΟΥ του ΠΑΜΦΙΛΟΥ, επισκόπου Καισαρείας, 265 μ.Χ., το οποίον περιέχει την συνέχεια της ως άνω φράσεως ως εξής:
  “Ελήλυθεν η ώρα ίνα δοξασθή ο Υιός του Ανθρώπου. Ελλάς γαρ μόνη ανθρωπογονεί, φυτόν ουράνιον και Βλάστημα θείον ηκριβωμένον, λογισμόν αποτίκτουσα οικειούμενον επιστήμην.”

  Διότι μόνη η Ελλάς γεννά ανθρώπους φυτόν εκ του ουρανού και του Θεού Βλάστημα εξακριβωμένον απογεννώσα λογικήν σκέψιν, ιδιοποιουμένη την επιστήμην.

  Πιστεύω ότι αυτή η περικοπή θα έπρεπε να λέγεται και να αναλύεται εις τους ιερούς ναούς ιδιαίτερα, αφού μάλιστα απευθύνεται σε Έλληνες ορθοδόξους. Αυτό τουλάχιστον απαιτεί και το δίπτυχον Ελληνο-Ορθοδοξία.

  Αλλά γιατί ο Ιησούς ομιλεί έτσι και εναποθέτει την δόξαν Του εις τους Έλληνας και πλέκει εγκώμιον δια την Ελλάδα και δεν πιστεύει ότι θα δοξασθή από τον “περιούσιον λαόν” του Θεού δηλ. τους Εβραίους;

  Πιστεύω ότι η εξήγησις είναι απλή: Όλη η διδασκαλία του Ιησού ταυτίζεται απόλυτα με την αρχαίαν Ελληνικήν φιλοσοφίαν και σκέψιν και ως προς αυτό υπάρχει σωρεία παραδειγμάτων.

  Ενδεικτικά αναφέρω τα εξής:
  Ιησούς: “ Ο υψών εαυτόν ταπεινωθήσεται και ο ταπεινών εαυτόν υψωθήσεται.”
  Χείλων ο Λακεδαιμόνιος (600 π.Χ.): “Τα μεν υψηλά ταπεινούν (ο Θεός), τα δε ταπεινά υψούν.”
  Ιησούς: “ Αγαπάτε τους εχθρούς υμών” Ματθ.κεφ.5 §44
  Κλεόβουλος ο Ρόδιος (500 π.Χ.): “ Τον δε εχθρόν φίλον ποιείν.”
  Ιησούς: “ Ευεργετείτε εκείνους που σας μισούν” Ματθ.κεφ.5 §44.
  Κλεόβουλος ο Ρόδιος (500 π.Χ.): “ Τον δε εχθρόν ευεργετείν”.
  Ιησούς: “ Ουκ επιορκήσεις” Ματθ.κεφ.5 §33.
  Πυθαγόρας: (580 π. Χ.) “Σέβου όρκον.”
  Ιησούς: “ Μακάριοι οι πεινώντες και διψώντες την δικαιοσύνην.”
  Πλάτων (427 π.Χ.): “Η δικαιοσύνη είναι το μεγαλύτερον αγαθόν για την ίδια την ψυχήν.”
  Και ο χρυσός κανών
  Ιησούς: “Όλα όσα θέλετε να σας κάνουν οι άνθρωποι, κάνετε και σείς τα ίδια σ΄αυτούς.”
  Ματθ.κεφ.7 §12
  Ισοκράτης (430 π.Χ.): “Μην κάνετε στους άλλους εκείνα για τα οποία εσείς θυμώνετε όταν τα κάνουν οι άλλοι σε σας.”

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΗ ΛΗΘΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΑΤΑΝΙΚΗ ΦΑΡΑ 2000 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΕ ΕΛΛΗΝΑ ΝΑ ΨΑΧΝΕΣΑΙ,ΕΧΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΗΓΕΣ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ Ο ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΠΑΙΖΕ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΑΝΩ ΣΟΥ ΚΑΠΟΤΕ ΚΑΘΕ ΔΟΓΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΔΟΥΛΩΝΕΙ...
   ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΑΝΑΤΩΘΗΚΑΝ ΕΠΕΙΔΗ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΓΙΝΟΤΑΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ...

   ΤΟ ΟΤΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΔΗΛΩΝΕΣ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΙΧΕ ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΟ ΕΜΑΘΑΝ ΠΟΤΕ..??

   Τα παρακάτω είναι αυτοκρατορικά διατάγματα από την εποχή του Βυζαντίου με τα οποία δίνονται οδηγίες προς τους τοπικούς άρχοντες για το πως θα εξαλείψουν τους “Έλληνες”.

   Σαν Έλληνες θεωρούνται αυτοί που δεν ασπάστηκαν τον χριστιανισμό αλλά συνέχιζαν να εξασκούν την προγονική τους Ελληνική θρησκεία και να διαβάζουν και να μελετούν αρχαία κείμενα φιλοσόφων. - See more at:

   http://www.tsantiri.gr/themata/i-sfagi-ton-ellinon-apo-to-vizantio-ke-tin-ekklisia-diavaste-ola-ta-stichia/#sthash.3tuSMcBu.dpuf

   Διαγραφή
 2. H Π. Διαθήκη αποτελεί τα τρία τέταρτα (3/4) της Α. Γραφής. Η Π. Δ. περιέχεται και στο Κοράνιο, της άλλης εβραϊκής θρησκείας, του Μουσουλμανισμού. Να τι γράφει ο συντηρητικός, αλλά έντιμος Κ. Πλεύρης γιά την Π. Δ., σε πρόλογο σχετικού του βιβλίου:

  " Ή Παλαιά Διαθήκη είναι ένα θρησκευτικό βιβλίο τών Εβραίων, τό όποιον μετεφέρθη καί στον Χριστιανισμόν.
  Περιέχει πλήθος ονομάτων καί περιγράφει πλήθος γεγονότων. Ευλόγως τίθεται τό ερώτημα:
  τά πρόσωπα καί τά γεγονότα, πού αναφέρονται στη Π.Δ. είναι αληθή ή φανταστικά;
  Με άλλα λόγια έχομεν ίστορίαν ή μύθους;

  Ή επιστημονική έρευνα πρό πολλού κατέληξε ομοφώνως εις τρία συμπεράσματα:
  Πρώτον, αί συναντήσεις καί αί συνομιλίαι μεταξύ τοϋ Ίε-χωβά, των Αγγέλων, του Διαβόλου καί των διαφόρων έβραιοπροφητών αυτονοήτως δέν είναι ιστορία.
  Δεύτερον, δλα τά αναφερόμενα πρόσωπα στερούνται τεκμηρίων, έστω ενδείξεων ίστορικό-τητος, άφοϋ ουδείς, ούδαμοϋ, ουδέποτε τά έπιβεβαιωνει καί κατ' ούδένα τρόπον πιστοποιείται ή ϋπαρξίς των. Τρίτον, τά περιγραφόμενα γεγονότα τά διαδραματιζόμενα μεταξύ ανύπαρκτων προσώπων είναι ως εκ τούτου ψευδή, συνεπώς δέν αποτελούν ίστορίαν.

  Δίχως προκατάληψιν παρουσιάζω καί αναλύω τά στοιχεία βάσει τών οποίων τά βιβλία τής Παλαιάς Διαθήκης είναι παραμύθια ακατάλληλα δι ανηλίκους, λόγω τής άνηθικότητός των."

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οι ιστοριογράφοι έγραφαν γιά όλα τα γεγονότα που λάμβαναν χώρα και αφορούσαν βεβαίως τους λαούς και δεν εξαιρούσαν τους "θεούς", ούτε τους φιλοσόφους,ούτε τους επαναστάτες,ούτε τους μεσίες,ούτε τους μεγάλο-θεραπευτές ( πχ Ασκληπιό,Ιπποκράτη,Πυθαγόρα,Σωκράτη κτλ...)

   Για τον μόνο που δεν έγραψαν ήταν για τον Ιησού τον υιό της Μαρίας της ... ;,τον φίλο της Μαρίας από τα Μάγδαλα ...;;, και της άλλης Μαρίας πιθανόν της Λαμιώτισσας ...;;;

   Μήπως έγραψαν τίποτα για τους δώδεκα αποστόλους, η γιά τις γυναίκες των ...;,η τα παιδία τους ...;;, η τους διαδόχους των ...;;; (οι οποίοι διακλαδιστήκαν ,"θαυμάτωσαν" και "δίδαξαν" όλο τον τότε γνωστό κόσμο)

   Κι ένας ημιμαθής καταλαβαίνει ότι τα ευαγγέλια είναι μυθοπλασίες και παραμύθια για "οπαδούς" του Αυνάν ...

   Η θρησκεία, ειδικά ο χριστιανισμός, είναι σκοταδιστικός και απάνθρωπος.

   Διαγραφή
  2. ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΧΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΒΡΑΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ;;;

   ΕΜΕΙΣ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΧΤΗΚΑΜΕ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΒΙΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΓΙΝΕ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ, ΕΚΤΡΑΠΗΚΑΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΔΕΩΔΗ, ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΑΡΕΤΕΣ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΤΗΚΑΜΕ ΣΤΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΙΟΥΔΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΟΡΦΩΜΑ ΚΑΙ ΤΥΦΛΩΘΗΚΑΜΕ.

   ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟ-ΡΩΜΑΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΧΤΙΣΤΗΚΕ Η ΠΑΡΑΓΚΑ ΤΟΥ ΕΒΡΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ ΜΟΡΦΩΜΑΤΟΣ, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΠΑΡΑΚΜΗ.

   ΟΙ "ΠΤΩΧΟΙ ΤΩ ΠΝΕΥΜΑΤΙ", ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΙΣ, ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙΣ, ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΚΟΛΛΗΜΕΝΟΙ ΣΤΗ "ΜΑΚΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ"...

   ΟΙ ΠΟΝΗΡΟΙ ΤΩ ΠΝΕΥΜΑΤΙ ΘΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΑΝΕ, ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΠΑΣΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ, ΘΑ ΤΡΙΒΟΥΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ, ΚΡΥΦΑ...ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΥΣ ΣΤΑ ΦΑΝΕΡΑ...

   ΟΙ ΡΑΣΟΦΟΡΟΙ, ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥ ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΟΣ, ΑΛΛΑ ΤΟΥ ΑΒΡΑΑΜ, ΒΑΠΤΙΖΟΥΝ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ".....ΕΙΣ ΔΟΞΑΝ ΛΑΟΥ ΙΣΡΑΗΛ." ΠΑΝΤΡΕΥΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΝΤΑΣ ΝΑ ΧΟΡΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΧΟΡΟ ΤΟΥ ΕΒΡΑΙΟΥ ΗΣΑΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝ, ΣΤΗΝ ΝΕΚΡΩΣΙΜΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ, ΤΟΝ ΘΕΟ ΤΟΥΣ, ΝΑ ΑΝΑΠΑΥΘΕΙ, Ο ΝΕΚΡΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ, ΕΙΣ "...ΤΑΣ ΑΓΚΑΛΑΣ ΤΟΥ “ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ” ΑΒΡΑΑΜ" ...

   ΑΡΚΕΤΑ ΜΑΣ ΑΡΜΕΞΕ Η ΘΥΓΑΤΡΙΞΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ,ΤΩΝ ΠΟΙΜΕΝΑΡΧΩΝ ,ΤΩΝ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΠΑΔΑΡΙΩΝ...

   Διαγραφή
 3. ΠΑΛΙΩΣΕ ΠΟΛΥ ΔΕΝ ΤΗΝ ΘΕΛΟΥΜΕ

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]