9 σημάδια που (αγνοείς και) δείχνουν ότι αγχώνεσαι τρελά

Όλοι αγχωνόμαστε. Τα οικονομικά προβλήματα, η δουλειά και
οι δύσκολες συνεργασίες, οι σχέσεις με την οικογένειά μας και τον σύντροφό…
μας είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά την διάθεσή μας και είναι ικανοί να μας τσακίσουν το νευρικό σύστημα.
Το στρες όμως που νιώθουμε είναι στην ουσία ο τρόπος που έχει ο οργανισμός μας για να μας πει να χαλαρώσουμε και να ρίξουμε ταχύτητες. Οι περισσότεροι όμως από εμάς αγνοούμε επιδεικτικά τα σημάδια που μας δείχνει, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε άλλα προβλήματα μετά, όπως κατάθλιψη και κρίσεις πανικού. Παρακάτω θα βρεις μερικά από τα πιο κοινά σημάδια που δείχνουν ότι ήρθε η ώρα να χαλαρώσεις και να βρεις ένα τρόπο να μειώσεις τα επίπεδα άγχους.

1. Πόνος στον αυχένα
Το πιάσιμο στην πλάτη και τον αυχένα είναι από τα πρώτα καμπανάκια που χτυπάει ο οργανισμός σου όταν νιώθει ότι το έχεις παρακάνει. Για αυτό και όταν κάποιος έρχεται να σε τρίψει ελαφρώς στην πλάτη νιώθεις ότι παραλύεις και ανακουφίζεσαι φοβερά. Προσπάθησε να μην κάθεσαι πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή και αν η δουλειά είναι τέτοια που απαιτεί πολλές ώρες στην καρέκλα φρόντισε να σηκώνεσαι για να τεντώνεσαι ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

2. Πονοκέφαλος
Η οθόνη του υπολογιστή, η φασαρία και το τελευταίο project που σου έχει κουράσει φοβερά επηρεάζουν σημαντικά τον εγκέφαλό σου και αργά ή γρήγορα θα νιώσεις το κεφάλι σου βαρύ και η ημικρανία θα σε κάνει να μην μπορείς να σταθείς όρθια. Κλείσε τα μάτια σου λίγο, κάνε μασάζ στους κροτάφους και σίγουρα δοκίμασε ασκήσεις αναπνοών για να νιώσεις καλύτερα.

3. Ναυτία
Αυτός ο ενοχλητικός κόμπος στο στομάχι που δεν σου επιτρέπει να φας γιατί νιώθεις ότι θέλεις να κάνεις εμετό ενώ παράλληλα θέλεις να φας και κάτι είναι ένα χαρακτηριστικό σημάδι τρελού άγχους. Αυτό συμβαίνει γιατί διαταράσσεται η λειτουργία του εντέρου και μπορεί να σου προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα για αυτό καλό είναι να πας σε ένα γιατρό αν τα συμπτώματα συνεχίζονται.

4. Απώλεια μαλλιών
Όταν φτάσεις στο σημείο να σου πέφτουν τα μαλλιά πρέπει σοβαρά να πας σε κάποιο γιατρό! Η απώλεια μαλλιών μπορεί να προκληθεί ακόμα και από μια ιδιαίτερα αγχωτική κατάσταση και παρατηρείται συνήθως ύστερα από κάποιο πολύ σοκαριστικό γεγονός στη ζωή σου. Είτε είναι ένας ο λόγος είτε περισσότεροι πρέπει να πας άμεσα στο γιατρό.

5. Αύξηση βάρους
Μεγάλα επίπεδα άγχους σημαίνουν αυτόματα και μεγάλα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα σου, μιας ορμόνης που επηρεάζει την όρεξή σου. Για αυτό και όταν νιώθουμε πιεσμένοι ξεσπάμε στο φαγητό!

6. Ακμή
Νομίζεις ότι ξεμπέρδεψες με την ακμή στο σχολείο; Κάνεις λάθος. Η κορτιζόλη που είπαμε πιο πάνω ευθύνεται και για την κυστική ακμή, τα ενοχλητικά κόκκινα σπυράκια δηλαδή. Μια επίσκεψη στο γιατρό επιβάλλεται, αλλιώς δυστυχώς δεν θα τα ξεφορτωθείς ποτέ.

7. Ταχυκαρδιά και πόνοι στο στήθος
Άντε αγνόησες τα μαλλιά που πέφτουν και τα σπυράκια, αλλά αν νιώθεις πόνο στο στήθος τότε είναι πολύ πιθανός να έχεις στηθάγχη κάτι που μπορεί να σου προκαλέσει πολύ πιο σοβαρά προβλήματα, οπότε ναι όπως κατάλαβες και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να επισκεφτείς ένα γιατρό.

8. Αϋπνία
Όταν αγχώνεσαι για τα πάντα προφανώς δεν μπορείς να κοιμηθείς με τίποτα, γιατί το μυαλό σου είναι απασχολημένο με όλα αυτά τα θέματα που περνάνε από το μυαλό σου. Δοκίμασε να κάνεις ένα ζεστό ντους, να απομακρύνεις κινητό και λάπτοπ από δίπλα σου, να φοράς μάσκα ύπνου και να πίνεις ένα ποτήρι ζεστό γάλα πριν κοιμηθείς και θα δεις τη διαφορά.

9. Ακανόνιστη περίοδος
Η υπερβολική έκκριση κορτιζόλης επηρέαζει (προφανώς) και τον κύκλο σου. Αν λοιπόν δεν τίθεται θέμα εγκυμοσύνης και έχεις καθυστέρηση πάρε αμέσως τηλέφωνο το γιατρο σου για να δεις τι μπορείς να κάνεις.

loading...