Οργή και τρόμος για 280.000 συνταξιούχους: Έκανε... φτερά το μισό μέρισμα

Καθώς από τον Οκτώβριο αρχίζει και η παρακράτηση των αναδρομικών τριών μηνών σε δύο δόσεις


Ψυχρολουσία περιμένει σήμερα 280.000 δικαιούχους μερισμάτων του Δημοσίου που θα δουν σχεδόν τη μισή παροχή να έχει κάνει... φτερά αφού από αυτό το μήνα αρχίζει και η παρακράτηση των αναδρομικών.

Οι μειώσεις «τρέχουν» από 1/1/2016 και οι συνταξιούχοι είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν αναδρομικά τριών μηνών σε δύο δόσεις, στις 30 Σεπτεμβρίου και στις 31 Δεκεμβρίου.

Εξαιτίας της παρακράτησης των αναδρομικών, το ποσό που πιστώθηκε σήμερα είναι συρρικνωμένο πάνω από 50% συγκριτικά με το μέρισμα που είχε δοθεί τελευταία φορά τον περασμένο Μάρτιο.

Για παράδειγμα, το μέρισμα συνταξιούχου εκπαιδευτικού συρρικνώθηκε στα 90 ευρώ από 145. Η διαφορά είναι 55 ευρώ το μήνα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να επιστρέψει για τους τρεις μήνες αναδρομικά ύψους 165 ευρώ σε δυο δόσεις. Έτσι από το μέρισμα που δικαιούται για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο ύψους 270 ευρώ θα παρακρατηθούν 82.5 ευρώ και στο λογαριασμό του θα απομείνουν 187.5 ευρώ.

Δείτε πίνακες με τις περικοπές στα μερίσματαΣύμφωνα με πληροφορίες, το Μετοχικό ταμείο θα ζητήσει να επιστρέψουν τα αναδρομικά 5 μηνών από 25.000  μερισματούχους που έχασαν από την 1η Ιουνίου το μέρισμα λόγω θανάτου, όπως ενήλικες άγαμες θυγατέρες, χήρες/χήροι που δεν πληρούν τα νέα όρια ηλικίας, γονείς και ορφανά αδέλφια.

Το μπαράζ μειώσεων άρχισε χθες με τους τραπεζοϋπάλληλους που είδαν περικοπές έως και 400 ευρώ στη σύνταξή τους (προσυνταξιοδοτική παροχή) αλλά και με την αύξηση της παρακράτησης υπέρ ΕΟΠΠΥ στις διπλές συντάξεις που εισπράττουν περίπου 400.000 συνταξιούχοι (πχ μία κύρια σύνταξη από το δημόσιο και μια από το ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, κ.λπ.) καθώς πλέον τους επιβάλλεται εισφορά ασθένειας 6% στο άθροισμα των δύο κύριων συντάξεων, ενώ μέχρι τώρα η εισφορά 6% επιβαλλόταν στη μικρότερη σύνταξη που επέλεγε ο συνταξιούχος.

Διπλή σύνταξη όμως εισπράττουν και οι χήρες/οι που δεν είναι προνομιούχοι αλλά αδύναμη κατηγορία συνταξιούχων. Με την αύξηση της παρακράτησης υπέρ ΕΟΠΠΥ, το καθαρό ποσό μειώνεται σημαντικά.

Για παράδειγμα, χήρα εισπράττει σύνταξη ΔΕΚΟ από ίδιο δικαίωμα ύψους 700 ευρώ και σύνταξη θανάτου 1.300 ευρώ. Μέχρι σήμερα, η εισφορά 6% υπολογιζόταν στη δική της σύνταξη και η παρακράτηση ανερχόταν στα 42 ευρώ το μήνα. Με την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού η παρακράτηση υπολογίζεται στο άθροισμα στις 2000 ευρώ και η παρακράτηση ανέρχεται στα 120 ευρώ, δηλαδή σχεδόν τριπλασιάζεται.

Στο στόχαστρο των μειώσεων μπήκαν χθες περίπου 4.000 συνταξιούχοι του ΕΤΑΤ που προέρχονται από την Εμπορική, την πρώην Πίστεως (νυν Alpha) και την Τράπεζα Αττικής. Η παρακράτηση των αναδρομικών (το μέτρο «τρέχει» από τον Ιούνιο) θα αρχίσει από τη σύνταξη του Νοεμβρίου. Οι υπόλοιποι 6.500 συνταξιούχοι που εισπράττουν την προσυνταξιοδοτική τους παροχή αλλά και την επικουρική τους από το ΕΤΕΑ, θα βιώσουν την «ψυχρολουσία» στις 4 Οκτωβρίου.

Για «μαζικές εκτελέσεις» των συνταξιούχων του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) με τη μέθοδο της ισοπέδωσης των συντάξεων που μειώθηκαν άμεσα σε ποσοστό που υπερβαίνει το 25%, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η ΟΤΟΕ.
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

9 σχόλια :

 1. τι οργή και τρόμος, πλάκα μας κάνετε, οι περισσότεροι από αυτούς ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν στις εκλογές για να δουν άσπρη μέρα, τώρα την βλέπουν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Οι ασφαλιστικές εισφορές μας έγιναν όλες θαλασσοδάνεια με εγγυήσεις βοσκοτόπια . Ευτυχώς ήρθε ο Σύριζα και θα πίνουμε φρέσκο γάλα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Toυς συνταξιούχους δεν τους νοιάζει που ο Αλέκσης-Ντενκτάς αποικίζει την Ελλάδα με μουσουλμάνους Ασιάτες, δεν τους νοιάζει που ήδη στη Λέσβο και τη Χίο είναι πλειοψηφία μεταξύ των νέων μεταξύ 18-30, δεν τους νοιάζει που δύο νησιά του ανατολικού Αιγαίου που ελευθερώθηκαν απο το Ισλάμ το 1913 με το αίμα του ελληνικού λαού, η Αριστερά τα παραδίδει και πάλι στο Ισλάμ. Τους νοιάζει το μέρισμα, η μίζερη ζωούλα τους. Ε λοιπόν, αφού αυτό καταλαβαίνουν οι συνταξιούχοι που τρελαινόντουσαν από τον Αλέκση, το καλό παιδί μας, ΔΩΣΕ ΠΟΝΟ ΑΛΕΚΣΗ ΣΤΟΥΣ ΣΑΝΟΦΑΓΟΥΣ ΓΕΡΟΥΣ....Μην λυπάσαι τα ζωντανά που σε ψήφισαν....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ότι το πρόβλημα των ασφαλιστικών ταμείων, ανέδειξε και προσπάθησε να λύσει ο Τάσος Γιαννίτσης το 2001, τότε ο μικρός Αλέξης ούριαλε από τα κάγγελα καμία αλλαγή. Αν θυμάσαι, τα τότε εργαζόμενα νιάτα και τα τιμημένα γηρατειά, είχαν κατέβει στους δρόμους κατά χιλιάδες και ο Γιαννίτσης εξαφανίστηκε από το πολιτικό σκηνικό από το 2004 έως το 2011, που έκανε ένα πέρασμα από την Κυβέρνηση Παπαδήμου. Οι Έλληνες είναι τσακωμένοι με την πραγματικότητα, δεν χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο. ότι το πρόβλημα των ασφαλιστικών ταμείων, ανέδειξε και προσπάθησε να λύσει ο Τάσος Γιαννίτσης το 2001. Αν θυμάσαι, τα τότε εργαζόμενα νιάτα και τα τιμημένα γηρατειά, είχαν κατέβει στους δρόμους κατά χιλιάδες και ο Γιαννίτσης εξαφανίστηκε από το πολιτικό σκηνικό από το 2004 έως το 2011, που έκανε ένα πέρασμα από την Κυβέρνηση Παπαδήμου. Οι Έλληνες είναι τσακωμένοι με την πραγματικότητα, δεν χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. δε με νοιαζει για τις συνταξεις εγω εκλεισα το mega και ειμαι ευτυχισμενος. Δωσε θεανω συσυτια. Εκλεισα το πρετεντερη πεταω απο χαρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ΨΗΦΙΣΑΤΕ ΓΙΑ ΔΕΚΑΤΗΤΡΙΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ?????? ΠΑΡΤΕ ΤΩΡΑ ΤΗΝ Τ Ρ Ι Τ Η ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΚΟΡΟΙΔΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Παρακαλουνται οσοι ψηφισαν τσυριζα και το περηφανο Οχι στο δημοψηφισμα, μετα απο ανακοινωσεις περικοπων, οπως προσερχονται στο Συνταγμα για περηφανη συμμετοχη σε δημοτικους χορους. Ευχαριστουμε, οι του Ναι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ειδαμε τους αγωνες τους δικους σας ξαπλα με τον φραπε εκλογες και οι αγωνιστες νεοι στην θαλλασα και επαιρναν ματι τις γυμνες ουστ ρεεεεεεεεεε τεμπελχανα

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Μυστηρια

[Μυστήρια][bsummary]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]