Αυτές είναι οι 20 χώρες που μειώνεται ο πληθυσμός ραγδαία

Το επόμενο κύμα ανάπτυξης στην Αφρική

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1900, ο παγκόσμιος πληθυσμός ακολούθησε μια απότομη ανοδική τροχιά.

Ενώ μεγάλο μέρος αυτής της ανάπτυξης έχει συγκεντρωθεί στην Κίνα και την Ινδία, οι ερευνητές αναμένουν ότι το επόμενο κύμα ανάπτυξης θα συμβεί στην Αφρική. Από το 2019, για παράδειγμα, η μέση γυναίκα στον Νίγηρα έχει πάνω από έξι παιδιά στη ζωή της.

Στο αντίθετο άκρο αυτού του φάσματος βρίσκονται ορισμένες χώρες που φαίνεται να συρρικνώνονται από πληθυσμιακή άποψη. Για να ρίξουμε λίγο φως σε αυτήν την κάπως εκπληκτική τάση, απεικονίσαμε τις 20 κορυφαίες χώρες με βάση τη μείωση του πληθυσμού.
Το Top 20

Ο παρακάτω πίνακας κατατάσσει τις χώρες με βάση τον ρυθμό μείωσης του πληθυσμού τους, με βάση τον προβλεπόμενο ρυθμό μεταβολής μεταξύ 2020 και 2050 και χρησιμοποιώντας δεδομένα από τα Ηνωμένα Έθνη .

ΤάξηΧώραΠαρακμή 2020-20501 Βουλγαρία 22,5%
2 Λιθουανία 22,1%
3 Λετονία 21,6%
4 Ουκρανία 19,5%
5 Σερβία 18,9%
6 Βοσνία και Ερζεγοβίνη 18,2%
7 την Κροατία 18,0%
8 Μολδαβία 16,7%
9 Ιαπωνία 16,3%
10 Αλβανία 15,8%

Πολλές από αυτές τις χώρες βρίσκονται στην ή κοντά στην Ανατολική Ευρώπη, για λόγους που θα συζητήσουμε παρακάτω.

Το πρώτο ζήτημα είναι τα ποσοστά γεννήσεων , τα οποία σύμφωνα με το Peterson Institute for International Economics (PIIE), έχουν μειωθεί μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης . Σε όλη την περιοχή, ο μέσος αριθμός παιδιών ανά γυναίκα μειώθηκε από 2,1 το 1988 σε 1,2 το 1998.

Τα ποσοστά γεννήσεων έχουν ανακάμψει ελαφρώς από τότε, αλλά δεν επαρκούν για να αντισταθμίσουν τους θανάτους και τη μετανάστευση , η οποία αναφέρεται σε πολίτες που εγκαταλείπουν τη χώρα τους για να ζήσουν αλλού.

Η Ανατολική Ευρώπη είδε αρκετά κύματα μετανάστευσης μετά τις επεκτάσεις των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) το 2004 και το 2007. Το PIIE αναφέρει ότι έως το 2016, 6,3 εκατομμύρια Ανατολικοευρωπαίοι διέμεναν σε άλλα κράτη της ΕΕ.
Υπάρχουν δύο γεωγραφικά ακραία σημεία σε αυτό το σύνολο δεδομένων που βρίσκονται εκατέρωθεν της Ευρώπης
Ιαπωνία

Η πρώτη είναι η Ιαπωνία, όπου τα ποσοστά γεννήσεων μειώνονται συνεχώς από το 1970. Μόλις το 2010, ωστόσο, ο συνολικός πληθυσμός της χώρας άρχισε να συρρικνώνεται.

Με αριθμούς, η κατάσταση φαίνεται τραγική. Το 2021, 811.604 μωρά γεννήθηκαν στην Ιαπωνία, ενώ 1,44 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν. Ως αποτέλεσμα των χαμηλών ποσοστών γεννήσεων, το νησιωτικό έθνος έχει επίσης τον υψηλότερο μέσο όρο ηλικίας στον κόσμο στα 49 έτη.

Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει εισαγάγει διάφορα κοινωνικά προγράμματα για να κάνει τα παιδιά πιο ελκυστικά, αλλά αυτά δεν φαίνεται να φτάνουν στη ρίζα του προβλήματος. Για βαθύτερη γνώση των χαμηλών ποσοστών γεννήσεων της Ιαπωνίας, αξίζει να διαβάσετε αυτό το άρθρο του The Atlantic .
Κούβα

Η δεύτερη χώρα είναι η Κούβα και είναι η μόνη που δεν βρίσκεται στο ανατολικό ημισφαίριο. Το ποσοστό γονιμότητας της Κούβας 1,7 παιδιών ανά γυναίκα είναι το χαμηλότερο στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής. Μπορεί να συγκριθεί με χώρες όπως το Μεξικό (2,2), η Παραγουάη (2,5) και η Γουατεμάλα (3,0).

Η μετανάστευση της Κούβας είναι επίσης απίστευτα χαμηλή σε σύγκριση με τις γειτονικές της χώρες. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, οι μετανάστες αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,1% του συνολικού πληθυσμού του.

loading...