Πράγα: Λαοθάλασσα 100.000 Τσέχων κατά της κυβέρνησης – «Πάρτε πίσω τις κυρώσεις στην Ρωσία» Ζήτησαν την παραίτηση του φιλοδυτικού κυβερνητικού συνασπισμού

 

Λαϊκή εξέγερση  θύμιζε η τεράστια διαδήλωση στην Πράγα από 100.000 Τσέχους -70.000 κατά την Αστυνομία- θέλοντας να εκφράσουν την αντίθεσή τους κατά της φιλοδυτικής κυβέρνησης και των κυρώσεων κατά της Ρωσίας που έχουν φέρει στα πρόθυρα της απόγνωσης τους ευρωπαϊκούς λαούς λόγω της οικονομικής κρίσης και των αυξανόμενων τιμών στην ενέργεια.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν την παραίτηση της κυβέρνησης η οποία έχει ρίξει την Τσεχία σε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση, ενώ συντάσσεται πλήρως με την πολιτική των Βρυξελλών και των ΗΠΑ.

Οι διαδηλωτές απαίτησαν ακόμη από την κυβέρνηση να ανακαλέσει  τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας καθώς είναι αυτές που έχουν προκαλέσει το οικονομικό χάος στην Ευρώπη. .

Η συγκέντρωση ακολουθεί δύο άλλες στην κεντρική πλατεία Wenceslas της Πράγας.

Η αμερικανική εφημερίδα Washington Post φανερά ενοχλημένη από την διαδήλωση έγραψε τα εξής εκπληκτικά:

«Με το σύνθημα “Πρώτα η Τσεχική Δημοκρατία”, μια αναφορά στην εθνικιστική πλατφόρμα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, η διαμαρτυρία ένωσε την ακροδεξιά με την άκρα αριστερά και διάφορες περιθωριακές ομάδες. Οι διοργανωτές του είναι γνωστοί για τις φιλορωσικές απόψεις τους και την αντίθεση στα εμβόλια για τον COVID-19»

Με τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας, των τροφίμων και των κατοικιών να πλήττουν τη χώρα, οι διαδηλωτές απαιτούσαν την παραίτηση της κυβέρνησης συνασπισμού υπό την ηγεσία του συντηρητικού πρωθυπουργού Πετρ Φιάλα.

Οι διαδηλωτές έχουν επανειλημμένα καταδικάσει την κυβέρνηση για την υποστήριξή της στην Ουκρανία και τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, αντιτίθενται στην ένταξη της Τσεχίας στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ και άλλους διεθνείς οργανισμούς

«Η Ρωσία δεν είναι εχθρός μας, η κυβέρνηση των πολεμοκάπηλων είναι ο εχθρός», είπε ένας ομιλητής.

Η κυβέρνηση απέρριψε –φυσικά- το αίτημα περί παραίτησης:

«Ξέρουμε ποιος είναι ο φίλος μας και ποιος αιμορραγεί για την ελευθερία μας», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εσωτερικών Βιτ Ρακούσαν. «Και ξέρουμε επίσης ποιος είναι ο εχθρός μας».

Η κυβέρνηση της χώρας ένθερμος υποστηρικτής του καθεστώτος του Κιέβου, δώρισε βαριά όπλα στον ουκρανικό Στρατό και έδωσε περίπου 450.000 βίζες σε Ουκρανούς πρόσφυγες που τους δίνουν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, οικονομική βοήθεια, άδειες εργασίας και άλλα οφέλη.

Ο πρωθυπουργός  Φιάλα και αρκετοί υπουργοί σχεδίαζαν να ταξιδέψουν στο Κίεβο τη Δευτέρα για μια κοινή συνάντηση των κυβερνήσεων της Τσεχίας και της Ουκρανίας.

«Υποστηρίζουμε εντατικά τον δικαιολογημένο αγώνα του ουκρανικού λαού ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα», δήλωσε ο Φιάλα  σήμερα  Σάββατο.

loading...