Η υπερτροφή που κάνει θαύματα!

Το λάδι φοίνικα (φοινικέλαιο), γνωστό στη διεθνή αγγλόφωνη βιβλιογραφία
ως palm oil ή palm kernel oil, είναι ένα θεσπέσιο λάδι που περιέχει τη μεγαλύτερη πηγή φυσικών καροτενοειδών και τοκοτριενολών. Το φοινικέλαιο είναι ένα εδώδιμο φυτικό λάδι, υψηλό σε κορεσμένα λίπη, που προέρχεται από το φρούτο του φοινικόδενδρου. Καλλιεργείται σε διάφορες τροπικές χώρες, αλλά κυρίως στην Ινδονησία και στη Μαλαισία. Το φρούτο του φοίνικα παράγει δύο ξεχωριστά λάδια – το palm oil και το palm kernel oil. Το palm oil εξάγεται από τη σάρκα του φρούτου, είναι εδώδιμο και χρησιμοποιείται σε διατροφικά προϊόντα. Το palm kernel oil εξάγεται από το κουκούτσι του φρούτου και χρησιμοποιείται κυρίως για την παρασκευή σαπουνιών και κοσμητικών. Φροντίστε να βρείτε φοινικέλαιο που να γράφει «κόκκινο λάδι φοίνικα» (red palm oil) και «παρθένο, μη ραφιναρισμένο, βιολογικό» (virgin, unrefined, organic).

Το φοινικέλαιο περιέχει επίσης τα εξής φυτοθρεπτικά συστατικά: φυσικά καροτεονειδή (άλφα-, βήτα-και γάμμα-καροτένια), βιταμίνη Ε (τοκοφερόλες και τοκοτριενόλες), στερόλες (σιτοστερόλη, σιγματοστερόλη και καμπεστερόλη) και υδατοδιαλυτά ισχυρά αντιοξειδωτικά, φαινολικά οξέα και φλαβονοειδή. Το φοινικέλαιο περιέχει τη μεγαλύτερη ποσότητα καροτενοειδών και βιταμίνης Ε από οποιοδήποτε άλλο φυτικό έλαιο, κάτι που το καθιστά ως μια τροφή που προστατεύει από τον καρκίνο και την καρδιοπάθεια.

Το φοινικέλαιο βοηθά στην πρόληψη των παρακάτω παθήσεων: νόσος του Αλτσχάιμερ, αρτηριακή θρόμβωση, αθηροσκλήρωση, θρόμβωση του αίματος, υπέρταση, καρκίνος, καταρράκτης, εκφύλιση ωχράς κηλίδας και έλλειψη βιταμίνης Α.

Το φοινικέλαιο βοηθά στην υγεία λόγω του ότι περιέχει τη μεγαλύτερη πηγή φυτικών καροτενοειδών που υπάρχουν στη φύση. Τα καροτενοειδή είναι χρωστικές ουσίες που παράγουν τα φυτά, για να βοηθηθούν στη φωτοσύνθεση και να προστατευθούν από τις βλαπτικές επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας. Από τα 800 καροτενοειδή που έχουν απομονωθεί, τα πιο φημισμένα είναι η βήτα-καροτίνη, η άλφα-καροτίνη, η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη, το λυκοπένιο και η βήτα-κρυπτοξανθίνη. Τα περισσότερα καροτενοειδή είναι χρωστικά μόρια που είναι κόκκινα, κίτρινα ή πορτοκαλί στο χρώμα.
Η βήτα-καροτίνη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Αυξάνει τον αριθμό των Τ-κυττάρων, ενισχύοντας έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα. Ως εκ τούτου, καταπολεμά χρόνιες και οξείες λοιμώξεις. Προστατεύει την καρδιά μας. Μελέτη σε 330 ασθενείς έδειξε ότι 50 mg βήτα-καροτίνης ημερησίως περιόρισε κατά 50% τα σοβαρά καρδιαγγειακά επεισόδια. Σε συνδυασμό με βιταμίνη C μειώνει τους κινδύνους προκακοηθών αλλοιώσεων, όπως η δυσπλασία του τραχήλου της μήτρας.

Το γε- γονός ότι το φοινικέλαιο περιέχει μεγάλες ποσότη- τες τοκοτριενολών και καροτενοειδών το καθιστά μια υπερτροφή που ωφελεί πολλαπλά την υγεία.

Πηγη healthy news
loading...

1 thought on “Η υπερτροφή που κάνει θαύματα!

  1. ποιος παπαρας τα λεει αυτα ?????
    θελεις αναφορα για καρκινιπαθειες και ανευρισματα για το σκατολαδο αυτο????
    ξερεις σε τι μορφη εισαγετε????εχεις μυρισει απο κοντα …δεν πατε να πλυνετε κανα φοινικα
    απο το να σκαλιζετε μ@λακιες ???
    ???

Comments are closed.