Μετά από 16 μήνες αναστολής εργασίας – Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί: Επιστρέφουν στα καθήκοντά τους!

Με δύο rapid test την εβδομάδα, μάσκες υψηλής προστασίας και εργασία σε τομείς όπου δεν υπάρχουν ευάλωτες ομάδες ασθενών, επιστρέφουν σήμερα, Δευτέρα 2/1/2023, -τυπικά από εχθές 1/1/2023- οι ανεμβολίαστοι γιατροί στα καθήκοντά τους.

1.700 υγειονομικοί (γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί) που δεν είχαν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού βρίσκουν ξανά τη θέση τους στην εργασία τους. Από αυτούς οι 170 είναι γιατροί, οι 800 νοσηλευτές και οι υπόλοιποι διοικητικοί υπάλληλοι. Την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών αποφάσισε, μετά από προσφυγή της ΠΟΕΔΗΝ, το Γ´ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε παράνομη και αντισυνταγματική την παράταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων σε δομές υγείας (νοσοκομεία), από τις 14/4 και έως τις 31/12 του 2022. Η απομάκρυνσή τους -εξαιτίας της άρνησής τους να υποβληθούν σε εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού- τους είχε κρατήσει εκτός Νοσοκομείων για 16 ολόκληρους μήνες.

Οι ανεμβολίαστοι γιατροί δεν θα πρέπει να τοποθετούνται σε:

Μονάδες εντατικής φροντίδας

μονάδες νεογνών

κλινικές – τμήματα με ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς

Οι υπόλοιποι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί (νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό, διοικητικοί υπάλληλοι) επιστρέφουν με την υποχρέωση των δύο rapid test ανά εβδομάδα και με μάσκα υψηλής προστασίας, βάσει της εισήγησης της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων. «Με βάσει την απόφαση του ΣτΕ θα πρέπει να τους καταβληθεί το σύνολο των μισθών από 14/4/2022», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος και προσθέτει: «Είναι όμως άδικο για το χρονικό διάστημα 1/9/2021 έως 13/4/2022 να μην λάβουν το 50% του μισθού όταν οι δημόσιοι υπάλληλοι που διώκονται για σοβαρά αδικήματα (π.χ. βιασμό ανηλίκων) τίθενται σε αργία και λαμβάνουν το 50% του μισθού τους, με πρόσφατα παραδείγματα τον υγειονομικό του ΜΕΤΑΞΑ και τον εκπαιδευτικό. Δικαιωθήκαμε, γιατί κινηθήκαμε με μετριοπάθεια και επιχειρήματα» σημειώνει.

loading...