Ρωσία: Στροφή στην υγιεινή ζωή με «φρένο» σε ποτά και τσιγάρα!

Οι προσπάθειες για την καταπολέμηση του αλκοολισμού και του καπνίσματος στη Ρωσία φαίνεται πως πιάνουν τόπο, καθώς με βάση τα στοιχεία, από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, ποτέ μέχρι τώρα οι Ρώσοι δεν είχαν καταναλώσει λιγότερο αλκοόλ.

Η πτώση στην κατανάλωση αλκοόλ ανέρχεται στο περίπου 20% έναντι του 2012. Σύμφωνα με την αντιπρόσωπο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ),  Μελίτα Βουίνοβιτς, στην κατανάλωση αλκοόλ και τσιγάρων «η ετήσια πτώση είναι πράγματι απότομη».

Αν και η βότκα παραμένει το εθνικό ποτό, οι Ρώσοι που είχαν μια μέση κατανάλωση 12,2 λίτρων καθαρής αλκοόλης ετησίως και κατά κεφαλήν, πίνουν λιγότερο σε σχέση με τους Γάλλους (13,3 λίτρα), τους Πορτογάλους (12,6 λίτρα) ή τους Γερμανούς (13,4 λίτρα), σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

«Μύθος» τα περί εθνικής ταυτότητας

Σύμφωνα με την κυρία Βουίνοβιτς, τα θετικά αποτελέσματα δείχνουν ότι αποδίδει η όλο και πιο αυστηρή πολιτική που εφαρμόζεται εδώ και μια δεκαετία: απαγόρευση πώλησης αλκοόλ μετά τις 23.00, εισαγωγή μιας ελάχιστης τιμής, απαγόρευση διαφήμισης.

«Αυτό που λειτουργεί αλλού, λειτουργεί και εδώ. Ακούτε τα ίδια επιχειρήματα σε πολλές χώρες, όπως το γεγονός ότι η κατανάλωση αλκοόλ είναι κομμάτι της εθνικής μας ταυτότητας, αλλά αυτό είναι μύθος» είπε χαρακτηριστικά.

Με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, το 1991, εκδηλώθηκε υγειονομική κρίση, που σηματοδότησε την πτώση του προσδόκιμου ζωής και τη μείωση του πληθυσμού. Η καμπύλη αντιστράφηκε από το 2007 και μετά.

Μείωση και στον αριθμό των καπνιστών

Σημαντική μείωση κατά 20% καταγράφηκε και στους καπνιστές, καθώς ο αριθμός τους μειώθηκε μεταξύ 2009 και 2016. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο αριθμός των καπνιστών έπεσε στο 30%, ένα ποσοστό πάντως που θεωρείται υψηλό.

Φθηνά τσιγάρα αλλά αυστηρό πρόγραμμα σε δημόσιους χώρους

Πάντως, η τιμή των πακέτων παραμένει χαμηλότερη σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη καθώς κοστίζουν περίπου 2 ευρώ το πακέτο. Όμως, το αντικαπνιστικό πρόγραμμα θεωρείται από «τα καλύτερα παγκοσμίως» καθώς θέτει αυστηρούς περιορισμούς στους δημόσιους χώρους.

Οι αρμόδιοι θεωρούν ότι στη χώρα υπάρχει γενικότερη τάση για πιο υγιεινό τρόπο ζωής και στροφή στις δυτικές συνήθειες.

«Η Ρωσία προηγμένο και ελεύθερο κράτος»

Ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία για την αντίληψη των Ρώσων για τη χώρα τους, όπως αποτυπώθηκαν σε δημοσκόπηση του Ιδρύματος Κοινής Γνώμης.

Το 63% των Ρώσων θεωρούν ότι η Ρωσία είναι ανεπτυγμένη και προηγμένη χώρα, εν αντιθέσει με το 27% που έχει αντίθετη άποψη. Εκτός των άλλων το 47% θεωρεί ότι η Ρωσία είναι πλούσια χώρα, ενώ αντίθετα το 37% θεωρούν ότι είναι φτωχή.

Επίσης, οι Ρώσοι θεωρούν ότι οι ξένοι σέβονται τη χώρα τους (74%) και τη φοβούνται (84%), κάτι που θεωρούν καλό (74%).

Παράλληλα, το 71% θεωρεί ότι η επιρροή της Ρωσίας αυξάνεται, γεγονός που αποδίδουν στη στρατιωτική της ισχύ (17%), την ειρηνευτική της εξωτερική πολιτική (8% ), τη βοήθεια που παρέχει στη Συρία και τη συνδρομή της στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας (6%). Το 6% των Ρώσων θεωρούν ότι η αύξηση της επιρροής οφείλεται στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το 50% πιστεύουν ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει τη Ρωσία αρνητικά και το 39% θετικά, ενώ το 35% θεωρούν ότι τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις της Ρωσίας με τον κόσμο επιδεινώθηκαν και το 32% ότι βελτιώθηκαν. Στις αιτίες πάντως επιδείνωσης των σχέσεων με τον κόσμο οι Ρώσοι συγκαταλέγουν μεταξύ άλλων τη λαθεμένη εξωτερική πολιτική (6%) και τις κυρώσεις (5%).

loading...

1 thought on “Ρωσία: Στροφή στην υγιεινή ζωή με «φρένο» σε ποτά και τσιγάρα!

  1. ΑΑΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑΧΑ ΧΑ ΧΑΧΑΧΑΑΑΑΑ ΕΥΘΥΜΗΣΑΜΕΝ ΠΑΛΙ!!

Comments are closed.