Δείτε ποια καθημερινή αγγαρεία βελτιώνει την ψυχική υγεία!

Αμερικανοί ερευνητές έρχονται να αλλάξουν τα δεδομένα
στη διαμάχη κάθε σπιτικού στον πλανήτη, »ποιός θα κάνει την αγγαρεία του πλυσίματος των πιάτων;». Μπορεί η στοίβα με τα άπλυτα πιάτα είναι ότι χειρότερο μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς γυρνώντας στο σπίτι μετά από μια κουραστική ημέρα, αλλά οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το πλύσιμο των πιάτων είναι τελικά μια από τις δουλειές του σπιτιού που μειώνει τη νευρικότητα και βελτιώνει την υγεία μας.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Mindfulness, ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Φλόριντα, διαπίστωσαν ότι τα άτομα που πλένουν τα πιάτα, με προσοχή και συγκέντρωση, τείνουν να αισθάνονται λιγότερο άγχος και νευρικότητα.

Για χάρη της έρευνας λοιπόν οι ερευνητές ζήτησαν από 51 φοιτητές να πλύνουν πιάτα. Οι μισοί προηγουμένως είχαν διαβάσει ένα κείμενο σχετικά με τη σημασία της αισθητηριακής διαδικασίας του πλυσίματος των πιάτων. Οι υπόλοιποι είχαν αποτελέσει την ομάδα ελέγχου και είχαν απλώς διαβάσει ένα κείμενο για τον σωστό τρόπο πλυσίματος των πιάτων.

Αφού κάθε εθελοντής έπλυνε 18 πιάτα στην συνέχεια του ζητήθηκε να ολοκληρώσει διαδικασίες που πιστοποιούσαν την ενσυναίσθηση, την πειραματική ανάκληση και την στοργικότητα.

Όσοι είχαν πλύνει τα πιάτα όταν συγκεντρωμένοι σ’ αυτό είχαν πετύχει καλύτερη ενσυναίσθηση, αύξηση στην στοργικότητα και μείωση της νευρικότητας και της υπερεκτίμησης.

Τα αισθήματα νευρικότητας μειώθηκαν κατά 27% στην συγκεκριμένη ομάδα, ενώ η έμπνευση αυξήθηκε κατά 25%.

Το συμπέρασμα της έρευνας:
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα προσπαθώντας να δουν αν το πλύσιμο των πιάτων μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως άτυπη στοχαστική πρακτική για την προαγωγή της ενσυναίσθησης και τη βελτίωση της συναισθηματικής κατάστασης του ατόμου.

Πηγη healthy news
loading...