Ακμή: Η βιταμίνη που δεν ξέρατε ότι προκαλεί εξάρσεις με σπυράκια στο πρόσωπο

Τα σπυράκια της ακμής επηρεάζουν
εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο και είναι “συνώνυμα” της εφηβείας για όλα τα παιδιά.

Υπάρχουν δεκάδες έρευνες που εξηγούν τον τρόπο που λειτουργεί η ακμή και πώς και γιατί εμφανίζονται τα σπυράκια. Άλλες τόσες έρευνες υπάρχουν για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί ένα άτομο να μειώσει ή και να εξαλείψει τα συμπτώματα της ακμής στην επιδερμίδα του. Καμία έρευνα, όμως, μέχρι τώρα δεν είχε εντοπίσει την σχέση που έχει μια συγκεκριμένη βιταμίνη στην έξαρση της ακμής.

Σύμφωνα, λοιπόν, με έρευνα που έγινε από το UCLA και δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science Translational Medicine, η βιταμίνη Β12 μεταβάλλει την δραστικότητα του βακτηρίου Propionibacterium acnes (P. acnes), το οποίο προκαλεί την έκκριση μιας φλεγμονώδους χημικής ένωσης από τον οργανισμό που οδηγεί σε σπυράκια.

Το συγκεκριμένο βακτήριο “βασιλεύει” μεταξύ εκείνων που συμβιώνουν στην επιδερμίδα σας. Οι ερευνητές εξέτασαν σε μικροβιακό επίπεδο, τι συμβαίνει με τα γονίδια αυτών των βακτηρίων και αν η συμπεριφορά τους επηρεάζει την εκδήλωση της ακμής.

Διαπίστωσαν ότι η αυξημένη ποσότητα της βιταμίνης Β12 στον οργανισμό (πιθανώς από κάποιο συμπλήρωμα βιταμίνης) μπορεί να αλλάξει την μεταβολική δραστηριότητα των βακτηρίων του δέρματος. Αυτό κάνει το βακτήριο P. acnes να παράγει σε υπερβολικές ποσότητες μία φλεγμονώδη ένωση που οδηγεί στην ακμή.

Στην σχετική τους έκθεση οι επιστήμονες αναφέρουν χαρακτηριστικά: “Δείξαμε ότι η βιταμίνη Β12 ρυθμίζει την μεταβολική δραστηριότητα των βακτηριδίων του δέρματος, με αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής των πορφυρινών, οι οποίες προκαλούν φλεγμονή και (κατ’ επέκταση) ακμή”.

Πηγη iatropedia
loading...