Φήμες ΤΕΛΟΣ! Όλη η αλήθεια για τη βιταμίνη D!

Τελευταία κυκλοφορούν στο διαδίκτυο πολλές φήμες, οι οποίες
αναφέρουν πως η βιταμίνη D βοηθάει στη δημιουργία ισχυρών οστών και προστατεύει παράλληλα από το διαβήτη, τον καρκίνο, το διαβήτη, τις καρδιοπάθειες και πολλές άλλες ασθένειες. Επιπλέον υπάρχουν φήμες πως βοηθάει στην απώλεια βάρους. Όλα αυτά ακούγονται ιδανικά για μία μόνο βιταμίνη.

Ποια όμως είναι η αλήθεια για τη βιταμίνη αυτή;

-Η βιταμίνη D πράγματι ενισχύει την υγεία των οστών. Πρόκειται για ζωτική βιταμίνη, η οποία βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό, ενώ παράλληλα προστατεύει τα κόκκαλα από σπασίματα και ραγίσματα.

-Αν και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για έλλειψη βιταμίνης D στα άτομα που πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση, δεν υπάρχουν οι απαραίτητες αποδείξεις που να συνδέουν την έλλειψη βιταμίνης με την ασθένεια.

-Το ίδιο ισχύει και για το διαβήτη. Οι ενδείξεις για σύνδεση μεταξύ της έλλειψης βιταμίνης D και της ασθένειας δεν είναι αρκετές.

-Η βιταμίνη D, αν συνδυαστεί με μία σωστή διατροφή, χαμηλή σε λιπαρά, μπορεί να οδηγήσει σε ευκολότερη απώλεια βάρους. Άλλωστε έχει αποδειχθεί πως τα παχύσαρκα άτομα έχουν συνήθως έλλειψη της εν λόγω βιταμίνης.

-Η βιταμίνη D παίζει ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση των εγκεφαλικών κυττάρων και της δραστηριότητας. Η αλήθεια είναι πως η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ήπιων συμπτωμάτων κατάθλιψης.

-Το σώμα μας δημιουργεί τη δική του βιταμίνη D, την οποία αντλεί από τον ήλιο. Χρειάζεστε έκθεση 5-10 λεπτών καθημερινά στον ήλιο προκειμένου να παραχθεί η κατάλληλη ποσότητα. Πάντως, τις συννεφιασμένες ημέρες και όταν χρησιμοποιούμε αντηλιακό ενδέχεται να μην παράγουμε την κατάλληλη ποσότητα. Πάντως οπωσδήποτε το καλοκαίρι χρησιμοποιούμε αντηλιακό, προκειμένου να προστατευτούμε από τον καρκίνο του δέρματος.

-Καταναλώστε φαγητά πλούσια σε βιταμίνη D, όπως είναι το αυγό και ο σολομός, προκειμένου να δείτε τα πραγματικά οφέλη της βιταμίνης. Επιπλέον φροντίστε να λάβετε τη συνιστώμενη ποσότητα βιταμίνης κάθε πρωί, προκειμένου να τα δυναμώσετε τον οργανισμό σας.

-Μην πιστεύεται τα σκευάσματα. Ο καλύτερος τρόπος πρόσληψης βιταμίνης D είναι μέσω της κατανάλωσης τροφών και του ολιγόλεπτης έκθεσης στον ήλιο. Παρ’ όλα αυτά καλό είναι να γνωρίζουμε πως υπάρχουν δύο είδη σκευασμάτων τα D2 (ergocalciferol) που καταναλώνουμε από το φαγητό και της D3 (cholecalciferol) που παράγεται από τον ήλιο.

loading...

1 thought on “Φήμες ΤΕΛΟΣ! Όλη η αλήθεια για τη βιταμίνη D!

Comments are closed.